Contactgegevens

Tel: (050) 5224 900
E-mail: info@snn.nl

Heb je vragen over onze subsidies voor particulieren?
Neem dan contact met ons op via 050 5224 924.

Bezoekadres
Leonard Springerlaan 15
9727 KB Groningen

Postadres
Postbus 779
9700 AT Groningen

Parkeren
Je kan parkeren op MartiniPlaza Parking. Hier zijn laadpalen aanwezig.

werkbezoek EP Huitema

Europarlementariërs Nagtegaal en Huitema bezoeken 5G-lab

De Europarlementariërs Caroline Nagtegaal en Jan Huitema hebben vrijdag 8 februari een bezoek gebracht aan het 5G Living Lab van 5Groningen. Bij het werkbezoek was ook gedeputeerde Staghouwer (provincie Groningen) aanwezig. Bij 5Groningen, een initiatief van de Economic Board Groningen, hebben de Europarlementariërs kennis gemaakt met verschillende 5G-pilots.

Smart potato

Getoonde pilots waren bijvoorbeeld de smart potato, waarbij sensoren tussen de aardappelen informatie doorgeven over vocht, temperatuur en voedingstoffen en de boer direct kan ingrijpen als dat nodig is. Of de zorgpilot, waarbij een arts in het ziekenhuis dankzij de snelle verbinding live mee kan kijken in de ambulance en op afstand een diagnose kan stellen. Met 5Groningen kan de regio koploper worden in deze nieuwste technologie. De regio loopt er nu tegenaan dat er nog geen frequentie is toegewezen voor snel 5G. Noord-Nederland heeft daarom eind vorig jaar inbreng geleverd op de mededeling van de Europese Commissie over geconnecteerde mobiliteit en daarin gepleit voor een goede 5G-beschikbaarheid voor grootschalige testen. 

Square Kilometre Array

Vervolgens werd tijdens een lunchgesprek door ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie uit het Drentse Dwingeloo, een presentatie verzorgd over de radiotelescoop LOFAR. LOFAR is nu de grootste radiotelescoop ter wereld, maar eind januari werd bekend dat Nederland 30 miljoen euro steekt in de bouw van de dan grootste en meest gevoelige radiotelescoop ter wereld, de Square Kilometre Array (SKA). In Nederland komt een onderzoekscentrum waar de gegevens die de telescoop oplevert, worden geanalyseerd. ASTRON leidt de Nederlandse deelname aan het project.

Caroline Nagtegaal focust zich in het Europees Parlement onder andere op de onderwerpen cybersecurity, quantumtechnologie, robotisering, space, kunstmatige intelligentie en mobiliteit. Jan Huitema is lid van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling.

Alt
Inschrijven nieuwsbrief
bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall