Contactgegevens

Tel: (050) 5224 900
E-mail: info@snn.nl

Heb je vragen over onze subsidies voor particulieren?
Neem dan contact met ons op via 050 5224 924.

Bezoekadres
Leonard Springerlaan 15
9727 KB Groningen

Postadres
Postbus 779
9700 AT Groningen

Parkeren
Je kan parkeren op MartiniPlaza Parking. Hier zijn laadpalen aanwezig.

Foto vrouw in veld

Gereformeerde kerk in Nes (D) wordt een theater

Wat moet je met een oud kerkgebouw, als dat voor de eredienst niet meer nodig is? Dat is momenteel de grote vraag in veel dorpen en steden. De komende tien jaar gaan naar schatting honderd kerkgebouwen in Fryslân hun functie verliezen.

Het is vaak lastig om een nieuwe bestemming voor lege kerken te vinden, maar in Nes in Dongeradeel is daar een oplossing voor gevonden. De voormalige gereformeerde kerk uit 1925 van Nes wordt een theaterkerk.

Daarvoor is wel geld nodig, maar de politiek komt over de brug met subsidie. Gedeputeerde Johannes Kramer heeft de beschikking woensdag onder de arm meegenomen. De provincie heeft ongeveer 150.000 euro bijgedragen.

Daar is Anke Bijlsma, directeur van het theater, heel blij mee. "Daarmee kan de helft van de verbouwingskosten worden gedekt."

Begrafenis en trouwerij

Al eerder had Nes het besluit genomen om de kerk te verkopen. Er kwamen verschillende ideeën naar voren. Iemand wilde het gebouw gebruiken als aardappelloods, maar het wordt dus een theater.

Het podium en de lichten zijn er al. "We zijn al sinds de bouwvak bezig. We doen niet alleen culturele evenementen, maar ook sociaal maatschappelijke bijeenkomsten. Sinds we hier zitten, hebben we al vier begrafenissen gehad, maar ik heb ook al een aanvraag gekregen voor een trouwerij," legt Anke Bijlsma uit.

Erfgoed bewaren

Volgens gedeputeerde Kramer komen er twee kerken per week vrij in Nederland. Als het om een monumentaal gebouw gaat, komt de Stichting Alde Fryske Tsjerken erbij. "Het erfgoed moeten we behouden en het is mooi dat er mensen met ideeën zijn die dat oppakken. Dat draagt bij aan de leefbaarheid in een dorp."

Volgende week zal Bijlsma proefdraaien met de eerste voorstelling. "Dan komt Piter Wilkens met Soli Deo Gloria. Maar in februari gaan we vol aan de bak."

 

Benieuwd of er voor jouw project ook subsidiemogelijkheden zijn? Kijk voor meer POP3 subsidies op www.snn.nl/pop3. Of neem contact op met het POP3 team van het SNN via 050 5224 998.

Bron: Omrop Fryslân

 

 

Alt
Inschrijven nieuwsbrief
bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall