Groen licht voor een duurzame economie: Europese JTF-subsidies voor het noorden

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

De Europese Unie stelt 330 miljoen euro beschikbaar voor de transitie naar een klimaatneutrale economie in het Noorden. Het subsidieprogramma, genaamd 'Just Transition Fund' (JTF), loopt tot en met 2027. De Europese Commissie heeft besloten om in totaal 623 miljoen euro aan Nederland toe te kennen. Meer dan de helft van het nationale budget komt terecht in Noord-Nederland. De eerste subsidies uit dit programma gaan op 23 januari open. 

Het JTF is bedoeld voor gebieden die het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een economie die niet langer is gebaseerd op fossiele brand- en grondstoffen. In onze regio is vooral in de provincie Groningen en de gemeente Emmen de komende jaren sprake van verdwijnende bedrijvigheid en werkgelegenheid. Het JTF helpt die sociaal-economische ongelijkheid te verkleinen.

Eerste subsidies in januari

De eerste twee subsidies gaan open op 23 januari 2023. De ene subsidie is de call grote kennis- en valorisatieprojecten, gericht op de JTF-regio samenwerking. Dit is een subsidie voor innovatie en onderzoek. Zo kun je hiermee werken aan innovatieve ideeën en waardeketens, waarbij je gebruik maakt van beschikbare kennis en kunde (valorisatie). Ook kun je hiermee werken aan nieuwe onderzoeksprojecten om de kennispositie van Noord-Nederland te versterken. 

De andere subsidie is de subsidie investering en opleiding, gericht op de provincie Groningen en de gemeente Emmen. Hiermee steunen we investeringsprojecten in de proces- en maakindustrie én de scholing van nieuw en bestaand personeel. De scholing is gekoppeld aan de investering van het project. Doel van deze subsidie is om de regionale economie minder afhankelijk te maken van de fossiele energiesector en de CO2-intensieve industrie.

Bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen kunnen subsidieaanvragen indienen voor innovatieve ideeën en slimme oplossingen.

Benieuwd naar de eerste subsidies? Meld je dan aan voor ons webinar!

Op donderdagmiddag 12 januari 2023 organiseert het SNN, in samenwerking met de provincie(s),  van 16.00 tot 17.00 uur een kort, interactief webinar over de eerste 2 subsidies die opengaan binnen het JTF. In het webinar geven we een korte toelichting op beide subsidies, daarna is er alle ruimte voor vragen. 

Dus heb je vragen over deze 2 subsidies of over het aanvraag- en behandelproces? Meld je dan aan voor het webinar op de pagina Webinar JTF: eerste subsidies.

Meer lezen over de eerste subsidies en het JTF-programma?

Lees op de volgende pagina’s meer over: 

De partners die in Noord-Nederland aan het JTF-programma werken, zijn: de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de gemeente Emmen en de Arbeidsmarkttafel Noord-Nederland (een publieke samenwerking tussen de drie Noordelijke Arbeidsmarktregio’s, (de gemeente en UWV) en de drie noordelijke provincies). Het SNN verzorgt de uitvoering van dit programma, in de vorm van subsidies.
 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.