Ga naar de inhoud

Het SNN-kantoor is voorlopig gesloten. Wij werken vanuit huis en doen ons best om onze dienstverlening zo goed mogelijk voort te zetten. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst op 16 maart 2020
  • (050) 5224 900
  • info@snn.nl
  • Leonard Springerlaan 15
    9727 KB Groningen
 

IC personeel UMCG zwemt in de pauze met virtuele dolfijnen

Verpleegkundigen van intensive care-afdelingen van het UMCG kunnen sinds kort ontspannen in virtuele natuur met behulp van een VR-bril. De VR relaxatie is ontwikkeld door VRelax in samenwerking met het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG.

Sinds deze week kunnen IC-verpleegkundigen van het UMCG vanuit een stoel rustgevende - in 360-graden gefilmde - virtuele natuuromgevingen verkennen. Tijdens hun dienst relaxen ze om de beurt tien minuten door te zwemmen met dolfijnen, op een strand te zitten, een boswandeling te maken of naar een heldere sterrenhemel te kijken. Ze zijn echt even helemaal weg, waardoor ze de knop om kunnen zetten en mentaal weer opladen. Voor verpleegkundigen is het belangrijk dat ze regelmatig even helemaal uit hun werk kunnen stappen. 

Extra aandacht voor mentale gezondheid

De zorg voor patiënten met COVID-19 vraagt veel van intensive care-personeel. Extra aandacht voor hun mentale gezondheid is nodig omdat de zware werkomstandigheden langer zullen gaan duren. Korte mentale time-outs zijn daarom belangrijk om het hoofd even leeg te krijgen. Dat is mogelijk met Virtual Reality (VR) relaxatie.

App van VRelax

De wetenschappelijk gevalideerde app is samen met patiënten en het Universitair Medisch Centrum Groningen ontwikkeld. Het biedt een ruim aanbod van interactieve Virtual Reality werelden en oefeningen. De gestuurde afleiding van stress, pijn en zorgen, geeft personeel de kans om zich zonder inspanning mentaal weer op te laden. Wetenschappelijk onderzoek van het UMCG bij patiënten met psychische problemen liet zien dat VR relaxatie onmiddellijk een positief effect heeft op ervaren stress en stemming.

Over VRelax

Heel veel mensen hebben last van stress, bijvoorbeeld door burn-out, depressie of angst. Verminderen van stressgevoel en leren ontspannen is een belangrijke pijler van een goede psychische gezondheid. Daarom is VRelax gemaakt omdat Virtual Reality een heel snel en sterk effect heeft op lichaam en geest. Het Groningse bedrijf heeft reeds in Carduso Capital en Triade Investment de juiste investeerders gevonden om professionele zorgverleners slagkracht te geven om stress, burnout en pijnklachten te verminderen met behulp van Virtual Reality. VRelax biedt juist nu een oplossing in de groter wordende hulpvraag naar middelen tegen deze gezondheidsklachten.

Subsidie

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij de subsidieregeling MIT Haalbaarheid en VIA Softwareontwikkeling.
 

Dit artikel is eerder geplaatst door Campus Groningen.

Alt
Inschrijven nieuwsbrief

SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall