Contact

  • (050) 5224 900
  • info@snn.nl
  • Leonard Springerlaan 15
    9727 KB Groningen
 

Jij gaat de digitale boot toch niet missen?

Ga d’r maar aan staan. Je produceert als mkb’er in Noord-Nederland, naar alle tevredenheid, van alles voor je klanten en toch weet je dat die klant over een paar jaar meer van je gaat vragen. Nieuwe digitale ontwikkelingen en technologieën als het internet of things, kunstmatige intelligentie, robotica en sensortechnologie gaan een steeds grotere rol spelen. Dus je moet investeren, maar waarin? Je hebt wellicht een idee, maar de kennis niet in huis. Of moet je hele verdienmodel misschien wel op de kop?

 

De verleiding is groot om te denken: nu maar even niet. Beter is het om wél in actie te komen. Niet alleen, maar via het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Want als ondernemer kun je het je eigenlijk niet veroorloven om niets te doen. Daarover zijn de deskundigen op het gebied van nieuwe technologieën het eens.

“Hopen dat het goed gaat is niet voldoende.”

Met achterover hangen en hopen dat het wel goed gaat, gaan we het in het Noorden niet redden. Er zijn op dit moment technologieën in opkomst die ieders leven drastisch zullen veranderen, maar hoe? Dat weet nog niemand. “Voor noordelijke mkb’ers is hier werk aan de winkel”, zegt Thijs Broekhuizen, universitair hoofddocent Innovatie van de Rijksuniversiteit Groningen.We moeten die toekomst, hoe onbekend die ook is, omarmen als we onze economie en werkgelegenheid op peil willen houden.”

Zorg dat je niet langs de kant komt te staan

“Stel je produceert onderdelen voor landbouwmachines. Landbouwers zitten niet stil en zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om efficiënter te werken, meer uit hun land te halen. Zij zoeken ondersteuning in nieuwe technologieën en machines. Als jij als toeleverancier daarin niet meegaat, sta je binnen afzienbare tijd langs de kant”, zegt Heinrich Wörtche, lector Sensors and Smart Systems van de Hanzehogeschool.

Medical Groep maakt handig gebruik van subsidie

Achterover leunen doen jouw collega-ondernemers van de Medical Groep in Heerenveen zeker niet. Het zorgbedrijf huurt met subsidie van het SNN specialistische hulp in, om een heel nieuw verdienmodel op te zetten. “Als we het personeelstekort in de zorg enigszins behapbaar willen houden moeten we de beschikbare mensen echt anders gaan inzetten”, zegt directeur Jos van Leeuwen.

Medical Groep heeft een platform ontwikkeld, waarop de verschillende aangesloten zorginstellingen personeel vragen en aanbieden. Dat digitale platform houdt precies bij hoeveel vaste en flexibele medewerkers per dag aan het werk zijn, waar de bezetting goed is en waar nog vraag is naar personeel. “Stel een verpleeghuis heeft op maandag een medewerker over en bij de thuiszorg kunnen ze extra handen gebruiken, dan gaat die persoon dus bij de thuiszorg aan de slag. Zo verlenen we de zorg die nodig is en houden we kosten in de hand. En medewerkers zijn er ook blij mee, ze hebben veel meer regie over hun werk.”

“Durf over je eigen schaduw heen te kijken.”

Dit voorbeeld laat zien dat als je echt een probleem wilt aanpakken en iets beters of nieuws wilt creëren, dit nieuwe kennis en vaak ook samenwerking vraagt. “We moeten leren om over onze eigen schaduw heen te kijken”, zoals Jos van Leeuwen dat noemt. En dat geldt ook voor andere grote vraagstukken bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie. “Klanten en andere partijen verlangen steeds meer van ondernemers dat ze meedenken, data delen en  samenwerken”, zegt Thijs Broekhuizen, universitair hoofddocent Innovatie van de Rijksuniversiteit Groningen. “Dus wees niet bang om je businessmodel om te gooien of je organisatie op een andere manier te organiseren. De winnaars zijn zij die risico durven te nemen.”

“Is dat makkelijk. Nee zeker niet”, vult Heinrich Wörtche aan. “Mijn advies: zoek partners! Ga samenwerken met ondernemers die al verder zijn, met ict-ters, ontwikkelaars, deskundigen. En gebruik de subsidie van het SNN om te ontdekken wat voor jou de beste mogelijkheden zijn.”

Waarom zou je het niet doen? Vraag nu subsidie aan!

Ben je nieuwsgierig geworden? Wil je aan de slag met dat idee dat al maanden in je hoofd zit? En kun je wel wat deskundig advies en begeleiding bij de nieuwe technologische toekomst van jouw bedrijf gebruiken? Wij hebben hiervoor nu geld voor jou beschikbaar binnen de subsidie: VIA Organisatie-Innovatie! Dus bel of mail met 050 5224 908 of ondernemersregelingen@snn.nl, kom langs (de koffie is heerlijk) of kijk voor alle mogelijkheden en meer voorbeelden en inspiratie van andere ondernemers op www.snn.nl (en zoek op VIA Organisatie-Innovatie).

 

SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall