Ga naar de inhoud
  • (050) 5224 900
  • info@snn.nl
  • Leonard Springerlaan 15
    9727 KB Groningen
 

Kleding gemaakt van algen?

Stel je voor dat al je kleding is gemaakt van algen. Dat lijkt nu nog vreemd, maar over tien jaar zou dat zomaar kunnen. Productontwerper Tjeerd Veenhoven is al een paar jaar bezig met het maken van textiel uit algen. Tijdens het Weekend van de Wetenschap stelt hij zijn studio open.

Een paar jaar geleden begon Veenhoven aan het ambitieuze project om van algen textiel te maken. In 2015 won hij een ‘Global Change Award’ van de H&M Foundation.

Het grootste succes ligt echter in zijn studie: de eerste draadjes algenstof. Hoewel het gaat om een klein beetje textiel, is het mogelijk om met de stof te spinnen.

Het doel van dit project is het vinden van een katoenvervanger. Veenhoven: ,,Katoen is een mooi product en we dragen het allemaal. Het is alleen heel belastend voor het milieu. De stof heeft veel water en pesiticiden nodig en het groeit helemaal aan de andere kant van de wereld.’’

Algen zouden zomaar eens de oplossing kunnen zijn. Er is wel een groot nadeel, aan het maakproces van algenstof hangt een groot prijskaartje.

Een stofje voor stof

Katoen bestaat uit cellulose, een stofje dat wordt aangemaakt door planten en bomen. Van cellulose maken we onder andere papier, watjes en textiel.

Katoen bestaat voornamelijk uit cellulose. Om van algen textiel te kunnen maken, moet je cellulose uit de algen kunnen filteren. Dat proces kost nu nog veel tijd en geld.

Ondanks dat het nu nogal duur is, gelooft Veenhoven in de toekomst van kleding gemaakt van algen. ,,Over tien jaar dragen we zeker kleding van algen, of het nou mijn textiel is of die van iemand anders. En laten we het ook hopen, want dit is een stuk duurzamer dan katoen.’’

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij de VIA subsidie

Bron: Dagblad van het Noorden 

Alt
Inschrijven nieuwsbrief
bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall