Contactgegevens

Tel: (050) 5224 900
E-mail: info@snn.nl

Heb je vragen over onze subsidies voor particulieren?
Neem dan contact met ons op via 050 5224 924.

Bezoekadres
Leonard Springerlaan 15
9727 KB Groningen

Postadres
Postbus 779
9700 AT Groningen

Parkeren
Je kan parkeren op MartiniPlaza Parking. Hier zijn laadpalen aanwezig.

afbeelding drone

Monumentenwacht moderniseert: nieuwe drones controleren oude gebouwen

Een primeur voor Monumentenwacht Drenthe: met drie verschillende drones werd maandag de luchtwachttoren in Echten geïnspecteerd. 

"Er komt veel bij kijken, want je hebt heel veel vergunningen en toestemmingen nodig. En mensen moeten een brevet halen om dronepiloot te worden", zegt Afke Draijer van Monumentenwacht, bij de wachttoren uit de Tweede Wereldoorlog.

Ladder te kort

Namens Monumentenwacht is Ronald Nijmeijer een van de inspecteurs die de inspecties in nieuwe stijl uitvoert. "Onze langste ladder is elf meter, deze toren is al twintig meter. Dan kom je al een stukje te kort", zegt hij.

Maar hoe werden hoge gebouwen dan voor het dronetijdperk gecontroleerd? "Het kan met touwen en abseilen. Maar deze toren is enigszins gevaarlijk, er zitten veel scherpe randen aan."

Naast de veiligheid levert het gebruik van drones ook tijdwinst op. In een kwartier schieten de drones beelden waarop te zien is waar betonrot is opgetreden. "Als ik alle touwen moet ophangen, dan ben ik voor het naar beneden gaan al anderhalf uur bezig", zegt Nijmeijer. 

Dromen van meer

Ondertussen droomt Afke Draijer al verder. "Stel je nou voor dat zo'n drone een goot zou kunnen schoonmaken. Dat zou ons een tijd en inspanning besparen, dat zou geweldig zijn."

Zo ver is het nog lang niet. Voorlopig blijft het bij beelden schieten en naar nieuwe toepassingen zoeken voor het gebruik van de beelden. 

Naast de luchtwachttoren in Echten wil Monumentenzorg drones inzetten bij het controleren van de luchtwachttoren in Schoonebeek en wordt bij de kerk in Nieuw-Amsterdam gecontroleerd of de dakpannen goed zitten.

Mede mogelijk gemaakt

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij de VIA 2018 plus subsidie. Ook een goed idee en benieuwd of jouw idee in aanmerking komt voor deze subsidie? Kijk snel of jij ook in aanmerking komt. Er is nog budget binnen het onderdeel organisatie-innovatie. Aanvragen kan tot en met 1 juli 2019.

 

Bron: RTVDrenthe

Alt
Inschrijven nieuwsbrief
bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall