Ga naar de inhoud

Het SNN-kantoor is voorlopig gesloten. Wij werken vanuit huis en doen ons best om onze dienstverlening zo goed mogelijk voort te zetten. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst op 02 april 2020
  • (050) 5224 900
  • info@snn.nl
  • Leonard Springerlaan 15
    9727 KB Groningen
 

Monumentenwacht moderniseert: nieuwe drones controleren oude gebouwen

Een primeur voor Monumentenwacht Drenthe: met drie verschillende drones werd maandag de luchtwachttoren in Echten geïnspecteerd. 

"Er komt veel bij kijken, want je hebt heel veel vergunningen en toestemmingen nodig. En mensen moeten een brevet halen om dronepiloot te worden", zegt Afke Draijer van Monumentenwacht, bij de wachttoren uit de Tweede Wereldoorlog.

Ladder te kort

Namens Monumentenwacht is Ronald Nijmeijer een van de inspecteurs die de inspecties in nieuwe stijl uitvoert. "Onze langste ladder is elf meter, deze toren is al twintig meter. Dan kom je al een stukje te kort", zegt hij.

Maar hoe werden hoge gebouwen dan voor het dronetijdperk gecontroleerd? "Het kan met touwen en abseilen. Maar deze toren is enigszins gevaarlijk, er zitten veel scherpe randen aan."

Naast de veiligheid levert het gebruik van drones ook tijdwinst op. In een kwartier schieten de drones beelden waarop te zien is waar betonrot is opgetreden. "Als ik alle touwen moet ophangen, dan ben ik voor het naar beneden gaan al anderhalf uur bezig", zegt Nijmeijer. 

Dromen van meer

Ondertussen droomt Afke Draijer al verder. "Stel je nou voor dat zo'n drone een goot zou kunnen schoonmaken. Dat zou ons een tijd en inspanning besparen, dat zou geweldig zijn."

Zo ver is het nog lang niet. Voorlopig blijft het bij beelden schieten en naar nieuwe toepassingen zoeken voor het gebruik van de beelden. 

Naast de luchtwachttoren in Echten wil Monumentenzorg drones inzetten bij het controleren van de luchtwachttoren in Schoonebeek en wordt bij de kerk in Nieuw-Amsterdam gecontroleerd of de dakpannen goed zitten.

Mede mogelijk gemaakt

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij de VIA 2018 plus subsidie. Ook een goed idee en benieuwd of jouw idee in aanmerking komt voor deze subsidie? Kijk snel of jij ook in aanmerking komt. Er is nog budget binnen het onderdeel organisatie-innovatie. Aanvragen kan tot en met 1 juli 2019.

 

Bron: RTVDrenthe

Alt
Inschrijven nieuwsbrief

SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall