Contactgegevens

Tel: (050) 5224 900
E-mail: info@snn.nl

Heb je vragen over onze subsidies voor particulieren?
Neem dan contact met ons op via 050 5224 924.

Bezoekadres
Leonard Springerlaan 15
9727 KB Groningen

Postadres
Postbus 779
9700 AT Groningen

Parkeren
Je kan parkeren op MartiniPlaza Parking. Hier zijn laadpalen aanwezig.

werkbezoek EP Zijlstra

Noord-Nederland imponeert Europarlementariër Auke Zijlstra

Op 22 en 23 november brachten Europarlementariër Auke Zijlstra en zijn medewerkers een werkbezoek aan Noord-Nederland. De van oorsprong Jouster heeft gestudeerd in Groningen en is dus geen onbekende in onze regio.

Stormachtige, innovatieve beleving

Het bezoek begon op de frisse donderdagochtend bij ‘de golf’ of ‘de schuimkraag’ van Afsluitdijk Wadden Center bij Kornwerderzand in Fryslân. Tjalling Dijkstra trakteerde de delegatie niet alleen op een fantastische uitzicht op het IJsselmeer, maar ook op een inkijkje in de innovaties op het gebied van waterbouwkunde, de Vismigratierivier, Unesco Werelderfgoed de Waddenzee en de Afsluitdijk. Ook het belang voor de regio van de verbreding van de Kornwerderzandsluis kwam aan de orde. De stormcabine in de beleefexpositie liet hen voelen hoe een zonnige dag kan omslaan in een heftige storm en wat de effecten daarvan kunnen zijn. De delegatie heeft zich desondanks staande weten te houden.

Potentie van toerisme niet onderschatten

De reis vervolgde zich in de voormalige Fryske Alcatraz, de Blokhuispoort in Leeuwarden, voor een de bezoek aan het Info Center Leeuwarden Fryslân 2018. Tjeerd van Bekkum schetste het belang van cultuur: ‘het fundament voor een dynamische sociaal-economische ontwikkeling in de regio’. Europese Hoofdstad van Cultuur 2018 is in dat licht een uitstekende aanleiding geweest om op basis van de rijke Friese cultuur op zeer verbindende en creatieve wijze de regio een boost te geven. Het samen doen en betrekken van kunstenaars, bedrijven scholen, overheden en organisaties is de sleutel voor het nog voortdurende succes geweest. Dit is uiteraard ook in Europa niet onopgemerkt gebleven. Het aantal buitenlandse (en binnenlandse) toeristen is enorm toegenomen, vertelde directeur van het merk Fryslân, Martin Cnossen. ‘In toerisme huist een potentieel, dat vaak onderschat wordt. Duurzame ontwikkeling van de toeristische sector met behoud van de kernkwaliteit behoeft duurzame investeringen’, aldus Cnossen.

Top in Europa

Het samen doen, verbinden en inzetten voor een duurzamere samenleving komt ook terug bij de leden van Vereniging Circulair Fryslân. Directeur Houkje Rijpstra wist de Europarlementariër positief te verrassen met de talrijke duurzame en circulaire projecten en initiatieven die in Noord-Nederland zijn gestart. Het noorden behoort terecht tot de top in Europa op dit gebied. De heer Zijlstra vond het mooi om te zien dat deze initiatieven van onderop, vanuit de bedrijven en bewoners zelf zijn gestart.

Als bonus besloot het Friese deel van het bezoek zich met een exclusieve tour met insider Meije Gildemacher door de historische en poëtische kunstschatten van het Provinciehuis van Fryslân.

Noordelingen zijn onterecht bescheiden

’s Avonds stonden de energietransitie en groene waterstof op het menu in Groningen met aanwezigheid van gedeputeerde Patrick Brouns (Groningen), ondernemers en de New Energy Coalition. Brouns schetste de ontwikkeling van het brandstoffengebruik door de jaren heen; van turf, naar gas en inmiddels naar suikerbieten en waterstof. Hij ging in op de noodzaak voor de transitie en de kansen die er juist in het noorden liggen om de omslag naar een groen en duurzame samenleving te maken. Vergroening van de chemie, zoals ChemPort Europe, en mobiliteit zoals de waterstofbussen- en treinen, zijn daarin belangrijke ontwikkelingen. Europarlementariër Zijlstra was onder de indruk van deze ontwikkelingen die mede vanuit het bedrijfsleven zijn ingegeven en merkte op dat de bescheidenheid die de noorderlingen kenmerkt, echt wel onterecht is.

Vrijdagochtend stond de delegatie opnieuw vroeg in de frisse wind bij de Eemshaven, waar Erik Bertholet van Energiehaven Groningen Seaports (GSP) hen letterlijk en figuurlijk meenam door alle bedrijvigheid rondom Eemshaven en Delfzijl van chemport, energyport tot dataport. Groningen Seaports is volop in ontwikkeling en zet actief in op vergroening. Dit heeft er toe geleid dat GSP voor de zesde keer het EcoPorts-certificaat is toegekend als kenmerk voor duurzame en groene havens.

Cathedral of Speed

Met gepaste snelheid ging de delegatie ten slotte naar Drenthe, te beginnen met een bezoek aan de ‘Cathedral of speed’, het TT Circuit in Assen. Burgemeester van Assen, Marco Out, ontving de Europarlementariër en vertelde over het belang van het circuit voor Assen, de provincie Drenthe en voor Noord-Nederland. ‘Assen biedt met het circuit unieke sportbelevenissen waar men van binnen- en buitenland op af komt, dat geeft een boost aan de sociaal-economische ontwikkeling van onze regio’. Bestuurslid van het circuit, Roel Pranger, benadrukte tijdens de tour langs het circuit de rol van de vele vrijwilligers die de evenementen mogelijk maken: ‘Dat ze van overal vandaan komen om te helpen, laat zien hoezeer het circuit na aan de harten van de mensen ligt’, aldus Pranger.

Magisch

Het werkbezoek eindigde in Dwingeloo bij ASTRON: het Nederlands Instituut voor Radio-astronomie met de grootste radiotelescoop van Europa (LOFAR) in de tuin. Gedeputeerde Henk Brink (Drenthe) vertelde over het belang van Europese fondsen voor innovatieve ontwikkelingen bij zowel ASTRON als voor de werkgelegenheid in het noorden. Marco Vos, managing director van ASTRON, legde in heldere taal en beeld het onderzoeksgebied uit dat iedere verbeelding te boven gaat. De heer Zijlstra was zeer geïnteresseerd in de ontdekkingen die hier worden nagestreefd en mogelijk gemaakt op het gebied van radioastronomie: ‘het heeft bijna iets magisch’.

Alt
Inschrijven nieuwsbrief
bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall