Contactgegevens

Tel: (050) 5224 900
E-mail: info@snn.nl

Heb je vragen over onze subsidies voor particulieren?
Neem dan contact met ons op via 050 5224 924.

Bezoekadres
Leonard Springerlaan 15
9727 KB Groningen

Postadres
Postbus 779
9700 AT Groningen

Parkeren
Je kan parkeren op MartiniPlaza Parking. Hier zijn laadpalen aanwezig.

Van Veldhoven Aboutaleb Stelpstra Californie

Noord-Nederland on tour in Californië

Van 10 tot 15 september jl. bracht een delegatie van Noord-Nederlandse bedrijven op initiatief van Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra een bezoek aan Californië. Resato, Holthausen, Qbuzz, GreenPlanet, het OVbureau, de New Energy Coalition en (beleids)medewerkers van de gemeente Emmen, de provincie Drenthe en SNN bezochten vele bedrijven en kennisinstellingen rondom het thema waterstof.

Arnold Schwarzenegger 

De Amerikaanse staat heeft behalve het klimaat verrassend veel overeenkomsten met Noord-Nederland en is ‘the place to be’ voor iedereen die zich bezighoudt met de energietransitie in het algemeen en schone mobiliteit in het bijzonder. Californië, voor velen bekend als decor voor hitseries met David Hasselhoff, is namelijk een nieuwe weg ingeslagen. Vervuilende auto’s op de snelweg van Los Angeles, zoals die uit the knight rider, maken langzaamaan plaats voor elektrische en waterstofauto’s. De luchtvervuiling in de progressieve staat had dusdanige vormen aangenomen dat gouverneur Jerry Brown drastische maatregelen heeft genomen, geheel tegen de federale koers van president Trump in. Waar de Verenigde Staten zich onlangs heeft teruggetrokken uit het Klimaatakkoord van Parijs, spant Californië zich juist maximaal in om klimaatverandering tegen te gaan. Oud-gouverneur van Californië en Terminator Arnold Schwarzenegger is samen met de huidige gouverneur Brown boegbeeld van deze strijd. Californië stimuleert de transitie naar groen vervoer door de aanschaf van energiezuinige auto’s en de uitrol van laadpalen en vulstations voor elektrische en waterstofvoertuigen enorm te subsidiëren. Het is een uitgelezen plek om kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen, omdat Californië vergeleken met het Noorden op veel grotere schaal waterstof toepast in de transitie van fossiele brandstoffen naar schone energiebronnen. Het aantal waterstofvulstations breidt zich in de komende jaren uit van 35 uit naar 200 dankzij de staatssubsidie. Ook de voordelen voor consumenten, zoals een bonus bij de aankoop, toegang tot de snelle carpoollaan en drie jaar gratis tanken, maakt de waterstofauto (vooral als leaseauto) dusdanig populair dat er zelfs kleine files bij het waterstoftankstations te zien waren. Niet in de laatste plaats is het hip om in een waterstofauto rond te toeren. 

Waterstof versus batterijen

De voordelen van waterstof ten opzichte van batterijen bij bepaalde typen vervoer werden duidelijk bij een bezoek aan de haven van Los Angeles. Een elektrische truck die zware ladingen vervoert moet gemiddeld 7 uur opladen om vervolgens 7 uur te kunnen rijden, een waterstoftruck daarentegen rijdt zolang de tank gevuld is. In de havenbusiness rijden de trucks twintig uur per dag en dan is waterstof de meest geschikte optie. De omslag van vervuilende haventrucks naar schone vrachtwagens wordt actief vanuit de staat gepusht door hoge subsidies te geven aan degenen die nieuwe waterstoftrucks aanschaffen en hoge boetes op te leggen voor bedrijven die vasthouden aan hun fossiele monstertruckvloot. Aan de hand van deze bezoeken werd duidelijk dat Californië een duidelijke keus heeft gemaakt om vol te investeren in de ontwikkeling van de waterstofeconomie door middel van staatssteun. Opvallend en tegelijkertijd bemoedigend is dat Californië wellicht verder is in het grootschalig toepassen van waterstof, maar het kennisniveau qua waterstoftechnologie niet veel verder is dan dat van Noord-Nederland.

complete delegatie werkbezoek Californie
De complete delegatie in Californië

Van Veldhoven naar San Francisco

Dezelfde week bracht staatssecretaris van Infrastructuur en Water, Stientje van Veldhoven, een handelsbezoek met tientallen Nederlandse bedrijven aan San Francisco dat die week in het teken stond van de Global Climate Action Summit. Dit is de top waar CEOs, regeringsleiders, ministers en burgemeesters met inspirerende speeches laten zien welke concrete stappen ze tegen klimaatverandering genomen hebben. De Noord-Nederlandse delegatie nam samen met de staatssecretaris deel aan deze conferentie en aan parallelle sessies over duurzame mobiliteit en circulaire economie op het Nederlandse consulaat-generaal in San Francisco. Van Veldhoven noemde Noord-Nederland ‘de voorloper op het gebied van waterstof’. Tijdens de netwerkbijeenkomsten was er voldoende gelegenheid om kennis te maken met de medewerkers van het consulaat-generaal, bedrijven, Europarlementariërs en vertegenwoordigers van regio’s en gemeenten die duurzame mobiliteit en schone energie als prioriteit zien. Consul-generaal van San Francisco, Gerbert Kunst, was onder de indruk van de ontwikkelingen op het gebied van waterstof en heeft zich voorgenomen om begin volgend jaar een bezoek aan Noord-Nederland te brengen om mogelijke samenwerking tussen bedrijven Californië en Noord-Nederland te faciliteren. Ook de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb sprak met gedeputeerde Stelpstra over zijn visie op groene mobiliteit in zijn stad (zie vlog).

Tjisse Stelpstra ingesprek met Ahmed Aboutaleb
Tjisse Stelpstra in gesprek met Ahmed Aboutaleb

 

Regie in de regio

De belangrijke positie van subnationale overheden in de energietransitie werd bekrachtigd tijdens de jaarvergadering van de Under2 Coalition, een verbond van 220 regio’s wereldwijd die zich committeren aan acties die bijdragen aan het behalen van de doelen van het Parijsakkoord. Dit jaar vond deze wegens de Global Climate Action Summit in San Francisco plaats. Gedeputeerde Stelpstra sprak met verschillende regio’s en benadrukte in zijn plenaire speech de noodzaak om de hele gemeenschap bij de energietransitie te betrekken om de klimaatdoelen te kunnen realiseren.

Alt
Inschrijven nieuwsbrief
bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall