Contactgegevens

Tel: (050) 5224 900
E-mail: info@snn.nl

Heb je vragen over onze subsidies voor particulieren?
Neem dan contact met ons op via 050 5224 924.

Bezoekadres
Leonard Springerlaan 15
9727 KB Groningen

Postadres
Postbus 779
9700 AT Groningen

Parkeren
Je kan parkeren op MartiniPlaza Parking. Hier zijn laadpalen aanwezig.

NS trein rijdend door landschap - Sterk Noord-Nederland

NS voert proef uit met snellere trein tussen Noord-Nederland en Den Haag

NS testrit 1 feb 2019Een half uur sneller van en naar Assen, Leeuwarden en Groningen: dat is de inzet van Noord-Nederland voor het Toekomstbeeld OV 2040. In de nacht van 1 op 2 februari zijn hiervoor de eerste stappen gezet. De NS heeft een proef uitgevoerd met een snellere intercity tussen Groningen, Zwolle en Den Haag.

In december 2018 werd in de Tweede Kamer al een motie aangenomen over een snellere spoorverbinding tussen Noord-Nederland en de Randstad. In de motie roept de Kamer de regering op te onderzoeken hoe de reistijd per spoor met minimaal 30 minuten kan worden verkort. De motie was ingediend door onder andere het Groningse Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Erik Ziengs (VVD). Volgens hen biedt een snelle treinverbinding veel voordelen voor zowel de Randstad als het Noorden.

Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, pleitte als voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) al op Prinsjesdag voor een snellere spoorverbinding: “Een kortere reistijd over het spoor naar Noord-Nederland is al jaren een wens van reizigers en vervoerders. Daarnaast is een snelle verbinding met het Noorden noodzakelijk om de druk op de Randstad te verminderen.”

De proef

De testtrein sloeg onderweg de stations Assen, Lelystad Centrum en Leiden Centraal over en reed met een hogere snelheid van 160 km per uur over de Hanzelijn (daar wordt nu 140 km per uur gereden). Met deze aanpassingen was de testtrein een kwartier korter onderweg. Op Den Haag Centraal keerde de trein en reed op hoge snelheid weer naar Groningen. Er komen nog aanvullende snelle testritten naar Assen en Leeuwarden.

Met de testtrein wil NS onderzoeken wat er op het gebied van onder meer treintechniek, infrastructuur en dienstregeling nodig is voor een versnelling. De testrit wordt gereden met een TRAXX-locomotief met ICR-rijtuigen (die nu ook als Intercity direct over de HSL rijdt). Of er in de toekomst een snellere Intercity in de dienstregeling wordt opgenomen, hangt o.a. af van de resultaten van de test.

 

 

 

 

 

 

Download alle documenten
Alt
Inschrijven nieuwsbrief
bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall