Contactgegevens

Tel: (050) 5224 900
E-mail: info@snn.nl

Heb je vragen over onze subsidies voor particulieren?
Neem dan contact met ons op via 050 5224 924.

Bezoekadres
Leonard Springerlaan 15
9727 KB Groningen

Postadres
Postbus 779
9700 AT Groningen

Parkeren
Je kan parkeren op MartiniPlaza Parking. Hier zijn laadpalen aanwezig.

growin smart industry

Prachtige initiatieven Smart Industry in Noord-Nederland

De Hanzehogeschool Groningen, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en de NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, organiseerden van 5 tot en met 7 november 2018 een internationale partnerbijeenkomst in Groningen van het Interreg North Sea Region project GrowIn 4.0.

Smart industry

Het project GrowIn 4.0 gaat over smart industry. Door veel gebruik te maken van digitalisering in het proces van ontwerpen, fabriceren en distribueren kan efficiënter en flexibeler worden geproduceerd. Ondanks het grote potentieel zijn bedrijven in de Noordzeeregio nog terughoudend in het benutten van de kansen die smart industry biedt. Met name mkb’ers zijn zich niet bewust van de mogelijkheden, hebben niet de noodzakelijke vaardigheden of vinden het te ingrijpend om te starten. Binnen het project GrowIn 4.0. werken 15 partners uit Denemarken, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland samen om mkb’ers in de maakindustrie hierin te ondersteunen.

Smart Factory masterclass en tour

De projectpartners hebben een masterclass ‘Smart Factory’ bij de Digital Society Hub in Groningen gevolgd. Deze masterclass geeft inzicht in de stappen die doorlopen moeten worden om een fabriek te transformeren in een smart factory. Daarnaast gingen de partners op Smart Factory Tour. Deze tour was in nauwe samenwerking met Region of Smart Factories (RoSF) georganiseerd. Ze bezochten onder meer Philips Drachten en Technologies Added in Emmen.

Philips Drachten is koploper als het gaat om Lean Manufacturing en daarmee nauw verbonden aan de Roadmap Smart Industry. Technologies Added is de eerste Shared Smart Factory in Europa, volledig gebaseerd op smart industry en daarmee toegankelijk voor startups en mkb-bedrijven. “Deze faciliteit vormt een alternatief voor eigen productie of samenwerking met externe toeleveranciers, wat steeds moeilijker wordt”, aldus Rob Goossens, directeur Technologies Added.

Tools en methodieken

Op de laatste dag van de bijeenkomst hebben de partners de tools en methodieken gekozen die vanaf komend voorjaar worden getest door de doelgroep, mkb’ers. Alleen de allerbeste halen de eindstreep. Die komen in een gevalideerde toolbox waarmee mkb’ers vanaf eind 2020 hun voordeel kunnen doen. Marike Peterzon van de Hanzehogeschool Groningen: “We hebben in totaal 43 partners en hun stakeholders laten zien welke prachtige initiatieven er plaatsvinden in Noord-Nederland op het gebied van smart industry.”

Alt
Inschrijven nieuwsbrief
bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall