Ga naar de inhoud

Het SNN-kantoor is voorlopig gesloten. Wij werken vanuit huis en doen ons best om onze dienstverlening zo goed mogelijk voort te zetten. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst op 02 april 2020
  • (050) 5224 900
  • info@snn.nl
  • Leonard Springerlaan 15
    9727 KB Groningen
 

Proeftuin MCE Emmen krijgt bijna drie miljoen euro Europese subsidie

De open proeftuin bij Milling Company Europe (MCE) in Emmen krijgt van de provincie Drenthe ruim 660.000 euro aan subsidiegeld, maar ontvangt via het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) zelfs € 2.9 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

In de open proeftuin wordt biomassa uit agrarische reststromen bewerkt tot halffabricaten voor de meest uiteenlopende toepassingen. Biomassa is een verzamelterm voor hout, biologisch afbreekbare restproducten en zaken die voortkomen uit de verbouwing van gewassen, zoals, graan, maïs, koffievliezen en cacaoresten.

Dankzij de miljoenensubsidie kan MCE verder werken aan mogelijkheden tussen agro en chemie en de Drentse groene economie.

MCE is sinds twee jaar gevestigd in de oude veevoerfabriek van Agrifirm tussen de Glenarvanstraat en de Rondweg Emmen.

Circulariteit

,,Nergens anders in Europa zijn dergelijke faciliteiten beschikbaar en zo toegankelijk”, zegt mede-eigenaar Louis Wittendorp. Hij en mede-eigenaar Harry Pot reageren verheugd op de overheidssteun. ,,Een klassieke win-winsituatie”, aldus laatstgenoemde.

Gedeputeerde Economie Henk Brink: “We kennen allemaal de huidige problematiek rond eindigheid van fossiele grondstoffen en het onderwerp circulariteit. Agrarische reststromen kunnen nu op grote schaal hergebruikt worden in plaats van belanden op de afvalberg. Zo geeft MCE een prachtige invulling aan die circulariteit.”

Chemport Europe

Ook de positie van Chemport Europe heeft baat bij de financiële injectie. Chemport Europe is een strategische alliantie tussen de chemieclusters in Emmen en de Eemshaven. ,,Chemport Europe maakt het mogelijk dat Noord-Nederland zich internationaal onderscheidt als dé groene chemieregio van Europa”, zegt Brink.

Het SNN heeft na beoordeling en toetsing de subsidie verleend.

Alt
Inschrijven nieuwsbrief

SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall