Samenwerken aan AI-projecten met de MIT R&D Samenwerking AI

Ben jij mkb’er en werk jij samen met andere mkb-ondernemers aan de innovatieve oplossingen voor de toekomst? En richt jouw project zich hierbij specifiek op de ontwikkeling en toepassing van Artificial Intelligence (AI)? Wie weet, is de nieuwe MIT R&D Samenwerking AI dan iets voor jou! Je kunt deze subsidie aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) van 15 maart tot en met 10 mei 2022. 

 

Waarvoor is deze subsidie bedoeld?


De MIT R&D Samenwerking AI is dezelfde subsidie als de MIT R&D Samenwerking, maar dan specifiek gericht op projecten waarin de ontwikkeling en toepassing van de sleuteltechnologie AI centraal staat. AI verwijst naar systemen die intelligent gedrag vertonen door hun omgeving te analyseren en (bijna) zelf actie te ondernemen om specifieke doelen te bereiken.

Met jouw AI-project ontwikkel je als mkb’er – samen met andere mkb’ers – een nieuw (prototype) product, dienst of proces dat dicht bij de markt staat. Je kunt subsidie krijgen tot 35 procent van de kosten voor onder andere personeel, apparatuur en materiaal. Verder goed om te weten: het betreft een landelijke tenderprocedure en in totaal is er een beschikbaar budget van € 2,9 miljoen euro. Op de website van RVO lees je meer over alle voorwaarden van deze subsidie. Dit is ook de plek om de subsidie aan te vragen. (Let op: deze subsidie loopt niet via het SNN.)

 

AI in het Noord-Nederlandse mkb: wat is de stand van zaken?
 

Om de AI-ontwikkelingen in Nederland te versnellen en initiatieven met elkaar te verbinden, is de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) opgezet. Hieronder vallen 7 regio’s, of hubs. Voor de 3 noordelijke provincies is dat de AI-hub Noord-Nederland. Programmacoördinator Yvonne Kooi: “Vanuit de AI-hub Noord-Nederland zetten we de juiste bedrijven, kennisinstellingen en organisaties bij elkaar. Niet alleen om te praten, maar juist ook om te doen.”

Volgens Kooi is het van essentieel belang dat juist mkb’ers op tijd bij deze ontwikkeling aanhaken. “Om verder te komen met je onderneming is meegaan met digitalisering en innovatie noodzakelijk. Maar dat vraagt wel wat van ondernemers. Als mkb’er heb je doorgaans weinig tijd om je te verdiepen in wat er allemaal mogelijk is, zo ook op het gebied van AI en beschikbare subsidies. Terwijl zulke subsidies juist daar – bij die ondernemers – zo goed gebruikt kunnen worden: voor goede inhoudelijke projecten, groot én klein. Dat willen we vanuit de AI-hub graag faciliteren.” 

Hans Praat van de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) onderstreept dit belang: “AI speelt een essentiële rol bij grote thema’s in Noord-Nederland, zoals transities op het gebied van energie en agrofood. Daarom is het van groot belang om hiermee aan de slag te gaan. Samen met de AI-hub Noord-Nederland nemen we binnenkort dan ook een extra business developer aan om deze mogelijkheden – samen met mkb’ers – te verkennen.” 

 

Hulp nodig bij je aanvraag voor de MIT R&D Samenwerking AI?


Alle informatie over de subsidie, de voorwaarden en aanvragen vind je op de website van RVO. Ook de AI-hub Noord-Nederland staat paraat om jou als aanvrager te ondersteunen met info en tips om tot een succesvol projectvoorstel te komen. Sterker nog: de hub heeft 3 vouchers van elk € 10.000 euro beschikbaar. Hiermee kun je jouw goede projectplan nét dat extra zetje geven om er een winnend voorstel van te maken. Neem contact op met info@aihub-noord.nl voor meer info en de voorwaarden.

Verder beschikt de AI-hub Noord-Nederland over een groot netwerk met wie ze je in contact kunnen brengen. En heb je nog specifieke vragen over jouw aanvraag, dan kun je ze altijd stellen aan Yvonne Kooi (info@aihub-noord.nl) of Hans Praat (praat@nom.nl).

 

Algemene vragen over de MIT R&D Samenwerking?


De algemene voorwaarden van de MIT R&D Samenwerking AI zijn gelijk aan de algemene voorwaarden van de MIT R&D Samenwerking. Deze laatstgenoemde subsidie kun je vanaf 1 juni 2022 aanvragen via het SNN. Ga voor meer informatie, de algemene voorwaarden en de veelgestelde vragen naar de aanvraagpagina van de MIT R&D Samenwerking.

Het MIT-programma is onderdeel van het vernieuwde innovatiebeleid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Landelijk staat het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid centraal, in combinatie met de sleuteltechnologieën. Regionaal staat de vernieuwde Regionale Innovatie Strategieën voor Slimme specialisatie (RIS3) van Noord-Nederland centraal.

 

Alt
Inschrijven nieuwsbrief
bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall