Ga naar de inhoud

Het SNN-kantoor is voorlopig gesloten. Wij werken vanuit huis en doen ons best om onze dienstverlening zo goed mogelijk voort te zetten. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst op 02 april 2020
  • (050) 5224 900
  • info@snn.nl
  • Leonard Springerlaan 15
    9727 KB Groningen
 

Verrassende combinaties en bijzondere innovaties door subsidie

Wat hebben een orchideeënkweker en een producent van biologisch afbreekbaar schuim met elkaar gemeen? Op het eerste oog misschien niet zoveel. Toch werken het Groningse bedrijf Foamplant en Aardse Orchideeën uit Zuidbroek samen om een geheel nieuw ziektevrij, efficiënt en milieuvriendelijk kweekproces te ontwikkelen. Met subsidie van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Het doel van deze MIT R&D Samenwerking-subsidie: samenwerking tussen bedrijven stimuleren om tot nieuwe en vernieuwende producten of diensten te komen.

Tussen juni en september dit jaar konden combinaties van bedrijven deze subsidie aanvragen voor hun ideeën. Inmiddels hebben Foamplant BV, eCONOwind BV, Marinminds BV, Envitron BV, InnoMBC BV, A&D Houtbewerking BV, Brainconstructions BV en COSMONiO IMAGING BV bericht ontvangen dat zij samen met hun projectpartners hun projecten verder kunnen doorzetten met ondersteuning van de subsidie.  

Waarom geen windmolens op schepen?

Naast het Groninger Foamplant en Aardse Orchids uit Zuidbroek gaan ook eCONOwind uit Groningen en eL-Tec Elektrotechniektechnologie uit Hattem samen aan de slag. eCONOwind levert al een systeem om het brandstofverbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen in de scheepvaart te verminderen door een soort vliegtuigvleugels op het schip te plaatsen waarmee gezeild kan worden. Samen met eL-Tec breiden ze deze lijn “van wind tot brandstof” uit. Dat kan door kleine krachtige windmolens op een schip te plaatsen. Vanaf deze kleine molens wordt direct een accu in een zeecontainer opgeladen, waarmee het schip vervolgens met nog minder vervuilende brandstof kan varen.

Kunnen schepen slimmer worden gemaakt?

Workumer Jachtservice en Marinminds zijn ervan overtuigd! De bedrijven ontwikkelen een 360° objectdetectiemodule die o.a. kades, schepen en boeien detecteert en herkent. Met behulp van deze technologie heeft de stuurman zicht rondom het schip en wordt deze gewaarschuwd bij naderend gevaar: zo wordt aanmeren makkelijker en het varen op drukke en nauwe vaarwegen veiliger. De module moet vervolgens gekoppeld kunnen worden aan al bestaande systemen op schepen als GPS en radar die gecombineerd op afstand kunnen worden uitgelezen en aangestuurd. De kapitein kan misschien binnenkort wel thuis achter zijn computer behendig zijn schip besturen.

Op deze manier kan samenwerking tussen bedrijven leiden tot nieuwe producten of diensten. En dat stimuleert en faciliteert het SNN graag! Heb jij ook belangstelling voor de MIT R&D Samenwerking-subsidie? Houd dan onze website in de gaten. Als er opnieuw subsidie beschikbaar komt, lees je dat hier het eerst!

 

Fotocredits: Knelis

Alt
Inschrijven nieuwsbrief

SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall