Twee miljoen voor ontwikkeling nieuwe diagnostica in het Open Diagnostics Ecosysteem

Op woensdag 21 april is een subsidie van 2,1 miljoen euro voor het Open Diagnostics Ecosysteem officieel overhandigd door gedeputeerde IJzebrand Rijzebol (namens het SNN) en Monique Koolman (namens gemeente Groningen) aan Ton Vries (directeur Open Diagnostics). Open Diagnostics is een initiatief van de LIFE Cooperative en heeft als doel om Noord-Nederland te maken tot wereldwijde expert in het ontwikkelen van innovatieve diagnostica. 

Het Open Diagnostics Ecosysteem biedt toegang tot een netwerk van bedrijven, kennisinstellingen, zorgpartners en ontwikkelingsfaciliteiten die hun kennis en kunde inzetten om nieuwe technieken te ontwikkelen voor het stellen van een medische diagnose. Diagnostische technieken kunnen iets aantonen en zo een bijdrage leveren aan de identificatie van gezond weefsel, maar ook vroege detectie van ziekte. Wie een vernieuwend en ambitieus idee heeft voor het ontwikkelen van nieuwe diagnostica, is bij Open Diagnostics aan het juiste adres. De Europese subsidie voor Open Diagnostics wordt mogelijk gemaakt door het SNN en gemeente Groningen.

“Vanuit de provincie en het SNN stimuleren we de innovatie- en economische kracht van de regio. Er is veel vertrouwen in het Open Diagnostics Ecosysteem als drijfveer voor de ontwikkeling van nieuwe innovaties in Noord-Nederland. Ik ben daarom ook vereerd dat ik deze subsidie mocht overhandigen en wens de LIFE Cooperative veel succes met de uitvoering van dit project”, aldus gedeputeerde Rijzebol van provincie Groningen. 

Diagnostica op de kaart gezet

Samen met de bedrijven binnen de LIFE Cooperative, partners en het netwerk van Campus Groningen heeft de LIFE Cooperative afgelopen jaren hard gewerkt aan het starten van het open innovatie project rondom diagnostica. Met de start van het Open Diagnostics Ecosyteem wordt innovatief onderzoek, kennisontwikkeling en productie van nieuwe diagnostica gestimuleerd. 

Het Open Diagnostics Ecosysteem is niet het eerste project uit de koker van de coöperatie, dat inmiddels een cluster vormt van 40 bedrijven en start-ups in de sector life sciences en medische technologie. Na een portal en fonds voor geneesmiddelenontwikkeling, een stroomversneller voor innovaties in de medische technologie, is nu ook diagnostica op de kaart gezet. “Dat kan alleen als je de ambitie hebt om concreet te willen samenwerken, samen doelen bepaalt, samen projecten opzet en uitvoert. Samen zijn we innovatiever en kunnen we heel veel, dat blijkt ook nu we een unieke infrastructuur hebben neergezet. Daar zijn we heel erg trots op”, geeft Ton Vries aan (directeur Open Diagnostics en member of the board van de LIFE Cooperative).

Eerste project van start

Nu de subsidie officieel is toegekend en overhandigd namens het SNN en gemeente Groningen, is het project Open Diagnostics officieel gestart. Het eerste project, voor het ontwikkelen van een nieuwe diagnostische tool, is vormgegeven samen met bedrijf Detact Diagnostics. Detact Diagnostics heeft een nieuw bacterieel detectieplatform ontwikkeld dat innovatief, specifiek en snel is en zich leent voor applicatieontwikkeling in de gezondheidszorg en voeding. Wouter van Gammeren, CFO Detact Diagnostics: “Dankzij het Open Diagnostics Ecosysteem hopen wij onze eigen R&D te versnellen en bovendien meer gebruik te maken van alle in de regio aanwezige kennis.” 

Over de LIFE Cooperative

LIFE Cooperative is in 2015 van start gegaan met heldere ambities: life sciences en medische technologie in het noorden duurzamer maken, de impact op de omgeving versterken en de keten in de jaren daarna met twintig tot dertig procent laten groeien. De LIFE Cooperative ontwikkelt efficiënte oplossingen om gezamenlijk de internationale uitdagingen aan te gaan. Samen ontwikkelt de coöperatie onderzoeks-, ontwikkelings- en aanbodketens die resulteren in slimme innovaties zoals op het gebied van medische producten en biomaterialen, 3D-imaging en nieuwe biomarkers, diagnostica en medicijnen. De LIFE Cooperative groeit door en bestaat inmiddels uit meer dan 40 bedrijven en start-ups in Noord-Nederland, die ruim 4.000 FTE vertegenwoordigen en een omzet genereren van 400 miljoen. www.lifecooperative.nl.
 

Alt
Inschrijven nieuwsbrief
bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall