Contact

  • (050) 5224 900
  • info@snn.nl
  • Leonard Springerlaan 15
    9727 KB Groningen
 

Veilig met je eigen netwerk, pilot ‘Innovatieve noodknop’ van start

HET HOGELAND – Noodknoppen zijn natuurlijk niet nieuw. Maar dit is niet zomaar een noodknop: je hebt altijd bereik waar je ook bent, een laag energie verbruik, de knop staat altijd aan en het maakt gebruik van je eigen veilige netwerk. Dit kunnen familieleden, buren en/of de hulpdiensten zijn. Een mooie Nederlandse innovatie waar over de hele wereld aandacht voor is. Het bedrijf Montr (de ontwikkelaar van de noodknop) en Mensenwerk Hogeland werken samen in deze pilot waar circa 20 inwoners uit de gemeente Het Hogeland aan mee doen. Met het vergroten van het veiligheidsgevoel dankzij de noodknop wordt het langer zelfstandig wonen in de eigen woon- en leefomgeving ondersteund. De pilot loopt tot het einde van de intelligente lockdown.

De noodknop is bedoeld voor inwoners van 70+ om in geval van een acute hulpvraag, het eigen netwerk in te kunnen schakelen om hulp te bieden. Zo wordt het eigen netwerk betrokken en versterkt én wordt het gevoel van veiligheid vergroot. Belangrijk, juist nu in coronatijd, waar veel oudere mensen weinig buiten de deur komen.

Hoe werkt het?

Met de deelnemers aan de pilot is afgesproken wie in geval van een acute hulpvraag kunnen worden gebeld. Dit kunnen familieleden, buren en/of de hulpdiensten zijn. Wanneer acute hulp nodig is dan drukt men tweemaal achtereen op de noodknop. Deze verzendt dan binnen enkele seconden een noodmelding naar een alarmcentrale. De noodknop trilt als teken dat de noodmelding succesvol is verzonden. Deze alarmcentrale, 7 dagen per week, 24 uur per dag bezet door ervaren centralisten, ziet wie het alarm verzonden heeft en weet ook welke mensen er dan aansluitend gebeld moeten worden.

Uiteraard zal de centralist eerst proberen de persoon zelf terug te bellen om te vragen wat er aan de hand is. Lukt dit niet dan wordt de volgende persoon of instantie op de lijst benaderd zodat er zo snel mogelijk ondersteuning beschikbaar komt.

Bereikbaarheid noodknop

De knop werkt overal en altijd: binnenshuis, buiten in de tuin, onderweg in Nederland en in het buitenland. Ook op plekken waar het reguliere mobiele telefoonnetwerk geen dekking meer heeft kan de noodknop nog gewoon berichten versturen. De noodknop maakt gebruik van een nieuw soort telecommunicatienetwerk, het Narrowband IoT netwerk, dat ontwikkeld is om kleine pakketjes data met heel weinig energie over grote afstanden te verzenden. Mede hierdoor is de noodknop ook stralingsarm.

Meedoen?

Het is nog mogelijk om mee te doen aan deze pilot. Ben je 70+ en woont je in de gemeente Het Hogeland? Neem dan contact op met Mensenwerk Hogeland via telefoonnummer 0595 – 745 090 of mail naar info@mensenwerkhogeland.nl.

Veilig met je eigen netwerk

Met de resultaten van deze pilot wordt de noodknop vervolmaakt en ingezet bij inwoners op leeftijd. Met de veiligheid van hun eigen netwerk kunnen mensen langer én veilig zelfstandig wonen in de eigen woon- en leefomgeving. Mensenwerk Hogeland heeft samen met Montr een subsidie ontvangen van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Wil je meer weten over deze subsidie, neem dan contact met ons op via ebgregelingen@snn.nl.
 

Bron: Winsum.nieuws.nl
Fotograaf: Stefan Meulesteen

 

Alt
Inschrijven nieuwsbrief

SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall