Contactgegevens

Tel: (050) 5224 900
E-mail: info@snn.nl

Heb je vragen over onze subsidies voor particulieren?
Neem dan contact met ons op via 050 5224 924.

Bezoekadres
Leonard Springerlaan 15
9727 KB Groningen

Postadres
Postbus 779
9700 AT Groningen

Parkeren
Je kan parkeren op MartiniPlaza Parking. Hier zijn laadpalen aanwezig.

werkbezoek spoor

Werkbezoek aan de noordelijke proeftuin voor duurzame, slimme en grensoverschrijdende mobiliteit.

Op vrijdag 29 juni kwam een Europese delegatie naar Assen en Groningen om met eigen ogen te zien wat er in de noordelijke grensregio (Noord-Nederland en Niedersachsen) gebeurt op het gebied van grensoverschrijdende spoorverbindingen en groene en slimme mobiliteit. Dit werkbezoek was het idee van Europarlementariër Matthijs van Miltenburg (D66/ALDE) naar aanleiding van de bijeenkomst in het Europees Parlement die Noord-Nederland georganiseerd had op dit thema in oktober 2017. ‘Het gaat pas echt leven als je ziet welke duurzame mobiliteitsinitiatieven er gaande zijn en wat voor impact de aanleg van spoortrajecten tussen Nederland en Duitsland hebben op de regio’, aldus Van Miltenburg.

Spoorverbindingen ter bevordering van economie en samenwerking

De dag begon zonnig in het Provinciehuis van Drenthe in Assen, waar gedeputeerde Henk Brink (Provincie Drenthe) de gasten welkom heette met op de achtergrond de motorgeluiden van de TT. Daniela Kösters, burgemeester van Emlichheim, presenteerde de ontwikkelingen op spoorgebied tussen Emmen en het Duitse Rheine. Henk Brink en Daniela Kösters boden samen de Gemeenschappelijke Verklaring ter verbetering van het spoorvervoer tussen Rheine – Emmen (via Emlichheim – Coevorden aan de Europarlementariërs Matthijs van Miltenburg, Wim van de Camp en Thiemo Woelken aan. Deze verklaring beoogt de grensoverschrijdende samenwerking en de realisatie van de spoorverbinding Neuenhaus – Coevorden te stimuleren. De verwachting is dat deze verbinding een forse impuls gaat bieden aan de arbeidsmarkt en economie voor Zuidoost-Drenthe en de Zuidwest-Niedersachsen (Grafschaft Bentheim). Fleur Gräper presenteerde de laatste stand van zaken en toekomstige stappen rondom de spoorverbinding tussen Groningen en het Duitse Bremen, ‘de Wunderline’. Kwaliteitsverbetering van de spoorlijn tussen Groningen en Bremen zorgt voor een comfortabele, snelle en internationale treinverbinding, die regio’s dichter bij elkaar brengt. Hiermee is de Wunderline een belangrijke stimulans voor samenwerking, groei en uitwisseling over de grens.

Slim en duurzaam vervoer

Per waterstofbus, dezelfde als getoond tijdens de TEN-T days in Ljubljana, vervolgde de tour zich richting Groningen. In de bus werd de delegatie bijgepraat over de Friese Kornwerderzandsluis en de ins en outs over waterstoftechnologie in bussen. Op de Zernike Campus stond slim en duurzaam vervoer centraal, zowel over land als over water. Rederij AG Ems, die onder meer tussen Borkum en de Eemshaven vaart, liet zien hoe ze de vloot hebben omgebouwd tot LNG-veerboten. Na een presentatie over het 5G-living lab konden de Europarlementariërs ook zelf een zelfrijdende rit maken in een autonoom busje, alvorens per waterstofbus, trein of een mindere groene bolide vol inspiratie richting Brussel, Osnabrück of Amsterdam terug te keren.

Alt
Inschrijven nieuwsbrief
bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall