• (050) 5224 900
  • info@snn.nl
  • Leonard Springerlaan 15
    9727 KB Groningen
 

Gasloos wonen met energiemodule

"Met ons concept zijn woningen in een recordtijd te verduurzamen naar Nul op de Meter."

Gert Aalbers

Aalbers Installatietechniek uit Nieuw-Buinen ontwikkelde in eigen beheer een prefab energiemodule waarmee bestaande en nieuwe woningen energieneutraal en gasloos kunnen worden gemaakt. Een innovatie met grote maatschappelijke waarde. “Keep it simple”, is het motto van directeur Gert Aalbers. “Dat heb ik van huis uit meegekregen.”

Aalbers Installatietechniek heeft een energiemodule ontwikkeld die zowel bestaande als nieuwe woningen energieneutraal en gasloos maakt. Aalbers: “We werken al een jaar of vijf in gasloze woningbouwprojecten. Vaak kwamen we dezelfde problemen tegen. Daarbij is het in Nederland sinds 1 juli 2018 niet meer verplicht om een woning van een gasaansluiting te voorzien. Bovendien koppelen woningbouwverenigingen hun woningen de komende jaren gefaseerd af van de gasaansluiting. Voor al deze ontwikkelingen wilden we een uniforme oplossing bedenken. Dat is gelukt met onze energiemodule ‘AtechEnergy’.”

Beheer op afstand

Het AtechEnergy-concept is een metalen frame waarop verschillende installatiecomponenten zijn samengevoegd. Onder andere een warmtepomp, PV-omvormer voor zonnepanelen en ventilatie- en regeltechniek. De module wordt op de zolder van de woning geplaatst. Bijzonder binnen het concept is de software en regeltechniek. Aalbers: “Die hebben we volledig zelf ontwikkeld. We kunnen hiermee op afstand de prestaties van de energiemodule monitoren en uitlezen en problemen oplossen. Bovendien krijgen bewoners via een webportal inzicht in hun energieverbruik.”

Nul op de Meter

Voor Aalbers Installatietechniek betekent het AtechEnergy-concept vooral schaalvergroting. Het levert het bedrijf een hoop extra omzet op en zeven extra medewerkers. Zij installeren de module en verzorgen het beheer op afstand. Al bij zo’n 200 woningen is de energiemodule geplaatst. Aalbers: “Er is veel belangstelling voor. Voor bouwbedrijven die ons concept toepassen, zijn woningen in een recordtijd te verduurzamen naar Nul op de Meter. Ook het beheer op afstand en het uitlezen van het energieverbruik spreekt aan.”

‘Keep it simple’

Aalbers: “We staan aan de vooravond van de verduurzaming van Nederland en met ons concept spelen we optimaal in op het energietransitie-vraagstuk de komende jaren. Ik vind het fantastisch dat we de energiemodule met elkaar hebben bedacht en ontwikkeld. De ontwikkeltijd van de AtechEnergy duurde zo’n drie jaar. Het traject kende ook tegenslagen, maar daardoor heb me nooit uit het veld laten slaan. Ik heb altijd het doel voor ogen gehouden en er kwam altijd wel een oplossing. Vaak een die eenvoudiger bleek dan we vooraf dachten. In eenvoud liggen de kansen. Dat heb ik van huis uit meegekregen. ‘Keep it simple’, zeggen wij altijd.”

Extra medewerkers nodig

Voor de ontwikkeling van het AtechEnergy-concept ontving het bedrijf subsidie. Aalbers: “Daarmee konden we tot een eerste aanzet van het concept komen en is de ontwikkeling versneld. Nu de energiemodule er is, hebben we zeven extra medewerkers nodig voor het installatiewerk, onderhouden en het uitlezen van de energiemodules. Voor deze nieuwe medewerkers konden we subsidie krijgen via de Bedrijvenregeling Drenthe.”

 

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall