Contact

  • (050) 5224 900
  • info@snn.nl
  • Leonard Springerlaan 15
    9727 KB Groningen
 
Een community waar samenwerking, kruisbestuiving en co-creatie centraal staan.
Joost Paques
Een community waar samenwerking, kruisbestuiving en co-creatie centraal staan.

Nieuwe watertechnologieën de wereld in helpen

Joost Paques
Nieuwe watertechnologieën de wereld in helpen

In Noord-Nederland bruist het van de innovatieve watertechnologieën. Toch bereikt niet elk nieuwe prototype zijn volle potentie. Om dit te veranderen richt Paques in Balk een proeftuin op. Joost Paques: ‘De BioBizz Hub is de springplank naar de internationale markt.’

From concept to business, valorising water and biobased techniques,” is de slogan van de BioBizz Hub aldus Joost Paques. ‘Anders gezegd, we helpen ondernemers om van hun prototype een goedlopend bedrijf te maken. We doen dit door te kijken hoe we nieuw ontwikkelde water- en biotechnologieën waardevol kunnen maken voor de maatschappij. Sleutelwoorden hierbij zijn opschalen en naar de markt”.

Nederland koploper

“Watermanagement, watertechnologie en waterkwaliteit: Nederland is wereldwijd koploper. Dit is niet zo gek als je nagaat dat ruim een kwart van ons land bestaat dankzij dijken. Er zijn dan ook volop organisaties die de innovatieve ondernemer verder kunnen helpen bij de ontwikkeling van een prototype in watertechnologie. Maar een omgeving om de technologie te vertalen naar een marktconform product ontbrak nog. Zo bleven ondernemers zitten met een prima prototype, dat uiteindelijk niet of met veel omwegen de markt bereikte “, aldus Joost Paques.

Het Friese familiebedrijf nam het initiatief om te investeren in zo’n omgeving. Als producent van waterzuiverings- en biogassystemen beschikt het over een netwerk van vestigingen en professionele partners in het buitenland. En Paques is ervaringsdeskundige. Al minstens 10 keer heeft Paques de kennis uit het lab succesvol vertaald naar een product dat de wereldwijde markt heeft veroverd.

Versterking noordelijke concurrentiepositie

“Met de BioBizz Hub versterkt Noord-Nederland zijn internationale kennis- en concurrentiepositie in de wereld flink. Het wordt een ‘community’ waar samenwerking, kruisbestuiving en co-creatie centraal staan”, licht hij toe. “Paques helpt de start-ups vanuit onze bedrijfservaring in de engineering en in de commerciële aanpak. We adviseren ze bijvoorbeeld bij het verkrijgen van financiering, over juridische aspecten, het afstemmen op de vraag van de markt, het opschalen van de productie en het introduceren op de markt”.

“Volgend jaar start de bouw van de BioBizz Hub. ‘In de fabriekshallen van Paques in Balk komen bedrijfsruimten voor acht tot tien geïnteresseerde start-ups. Daarbij komen een laboratorium, werkplaats en proefhal die door hen te gebruiken zijn om hun product verder te ontwikkelen”, somt Joost Paques op.

Krachten bundelen

Dankzij de subsidie zijn de kosten te dragen vertelt hij. ‘De BioBizzHub heeft geen winstoogmerk en Paques gaat er geen geld aan verdienen. Waardevoller is dat we elkaar inspireren met nieuwe ideeën. Wanneer we onze kennis samen ontwikkelen en delen, kunnen alle partijen nog betere technologieën, nog slimmer op de internationale markt brengen.’

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall