Contact

  • (050) 5224 900
  • info@snn.nl
  • Leonard Springerlaan 15
    9727 KB Groningen
 
Technische innovatie, daar ligt mijn hart.
Gerrit Baarda
Technische innovatie, daar ligt mijn hart.

Wat wij doen, is niet eerder gedaan

Gerrit Baarda
Wat wij doen, is niet eerder gedaan

In een garage te Waskemeer (Fr.) begonnen twee mannen een bedrijf. Geen typische garage-onderneming. Gerrit Baarda en Ed van den Brand wilden d.m.v. visual intelligence maatschappelijke problemen helpen oplossen. Hun bedrijf: ZiuZ, vernoemd naar de Griekse oppergod Zeus, de allesziener.

Vier jaar later, in 2006, verhuisde ZiuZ Visual Intelligence naar Gorredijk. Gerrit en Ed namen hun eerste medewerker aan. Gerrit: “Omstreeks die tijd werden we benaderd door de regiopolitie Twente. Men zocht hulp bij onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen. Wij hebben toen instrumenten ontwikkeld die foto’s en video’s analyseren.” Voor (online) onderzoek naar kindermisbruik gebruikt de Nederlandse politie tegenwoordig uitsluitend ZiuZ-apparatuur.

Medicatie

In 2009 maakte ZiuZ kennis met een geheel andere sector. Gerrit en Ed werden benaderd door een bedrijf dat is gespecialiseerd in het vullen van medicijnzakjes . De geautomatiseerde uitgifte van medicatie moest beter worden beveiligd. ZiuZ ontwierp een apparaat dat medicijnzakjes op de juiste inhoud controleert. Nu wordt er door 200 (ziekenhuis)apotheken in 15 landen mee gewerkt.

Gezondheidszorg

Naast farmacie en politie richt ZiuZ zich op de gezondheidszorg. Er werden twee projecten opgezet: NEMO en POLAR. Voor beide ontving het bedrijf - via SNN – Europese subsidieGerrit: “Wat wij binnen deze projecten doen, is niet eerder gedaan. Zonder subsidie had dit niet gekund.”

POLAR

Darmpoliepen zijn soms een voorloper van kanker. Nu is het nog zo dat ze worden verwijderd en opgestuurd naar een patholoog. Pas na twee weken is duidelijk of ze kwaadaardige cellen bevatten. “Dankzij POLAR,” vertelt Gerrit, “kun je al tijdens het darmonderzoek vaststellen of er sprake is van kanker. Een cameraatje fotografeert de poliep. De foto gaat naar een kastje dat de diagnose stelt. Poliepen worden niet langer opgestuurd, patiënten verkeren minder lang in onzekerheid en het drukt de zorgkosten.”

NEMO

NEMO is een driejarig samenwerkingsproject tussen ZiuZ en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het heeft als doel Parkinson-varianten te herkennen. Gerrit: “In het UMCG werkt een neuroloog die vanuit de hele wereld beelden van hyperkynetische bewegingsstoornissen krijgt toegestuurd. Zij nam contact met ons op.” 

Hyperkynetisch? “Onvrijwillige bewegingen, zoals trillen en tics. Hiervan bestaan verschillende soorten. Zelfs specialisten herkennen die niet altijd. Wij ontwikkelen apparatuur die de verschillende soorten van elkaar onderscheidt.”

52 landen

ZiuZ heeft inmiddels 51 medewerkers. Het bedrijf is actief in 52 landen. Gerrit: “70% van onze omzet komt uit het buitenland. Dat vraagt een andere manier van leidinggeven dan in de beginjaren. Daarom hebben we in 2017 een CEO benoemd. Ikzelf houd me weer bezig met technische innovatie, daar ligt mijn hart.”

 

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall