“Met DTZ krijgen wij subsidie om in het pand te investeren, in ruil daarvoor nemen wij extra personeel aan.”
Marcel Raedts
“Met DTZ krijgen wij subsidie om in het pand te investeren, in ruil daarvoor nemen wij extra personeel aan.”

Dutch Techzone helpt ons te investeren in een nieuw pand én te groeien

Marcel Raedts
Dutch Techzone helpt ons te investeren in een nieuw pand én te groeien

Wat hebben Apple en Proxcys met elkaar gemeen? Ze zijn beide ontstaan in een garage! De één in Los Altos, California, de ander in Emmen, Drenthe. Proxcys ontwerpt, ontwikkelt en produceert filterinstallaties, die heel selectief eiwit uit vloeistoffen scheiden. De apparatuur wordt geleverd aan biofarmaceutische bedrijven en bloedbanken wereldwijd. Niet gek voor een bedrijf dat 18 jaar geleden ontstond in de garage van oprichter Marcel Raedts.

“Ik ben een bioloog met een technische knobbel. Ik had het geluk dat ik deze twee interesses na mijn studie kon combineren, bij een bedrijf dat analyseapparatuur ontwikkelt. Daarna had ik verschillende banen bij bedrijven waar ik mijn technische skills verder kon ontwikkelen. Tot ik in 2002 een telefoontje kreeg van een oude Russische klant. Hij vroeg mij een moderne versie van een filterinstallatie voor de isolatie van insuline te ontwikkelen. En zo begon ik samen met mijn vrouw in de garage met Proxcys.”

Vanuit het niets in de problemen

Proxcys groeit rustig maar gestaag. Uit eigen winst. De garage werd ingeruild voor een pand in Emmen dat al snel te klein bleek. “In 2017 begon onze zoektocht naar een nieuw pand. Ik vroeg een lening aan bij de bank die probleemloos werd goedgekeurd. En bij de gemeente Emmen hoorde ik van de subsidie Dutch Techzone (DTZ). Voor bedrijven die willen investeren in banen en bedrijvigheid in Emmen, Coevorden en Hoogeveen.

Wij zoeken geen recht toe recht aan gebouw. Om een bestaand gebouw geschikt te maken of een nieuw pand te bouwen moeten we fors investeren. Met DTZ krijgen wij subsidie om in het pand te investeren, in ruil daarvoor nemen wij extra personeel aan.

Alles leek goed tot onze nieuwe accountant vertelde dat ons bedrijf onder de CAO kleinmetaal valt en we met terugwerkende kracht pensioen moeten afdragen. Wij waren ervan overtuigd dat we onder geen enkele CAO vielen en hadden het juist zo geregeld dat onze medewerkers, buiten de pensioenfondsen om, zelf konden bouwen.”

Gelukkig kon ik rekenen op begrip

Raedts draagt alsnog pensioen af, maar dat heeft een flinke impact op de financiën. De bank is door het minder rooskleurige financiële plaatje in 2018 niet langer bereid om te investeren in nieuwbouw. “Onze zoektocht begon dus weer van voor af aan. We hebben een bestaand pand gevonden aan de Waanderweg in Emmen dat nu verbouwd wordt. Maar door dit alles kunnen we nog niet voldoen aan de subsidieafspraken. Qua groei lopen we op schema, 30 mensen hebben we nu in dienst. Maar qua investering in een nieuw pand zijn we de afspraken nog niet nagekomen. Gelukkig heeft het SNN begrip voor onze situatie en krijg ik meer tijd.”

Proxcys zoekt nieuwe markt in voedingsindustrie

Proxcys gaat zich na de verhuizing deze zomer ook op een andere markt richten, de voedingsindustrie. Met de filterinstallaties van Proxcys, halen farmaceuten en bloedbanken stoffen uit bloedplasma, waar medicijnen van gemaakt worden. Het bedrijf onderzoekt of de filters ook gebruikt kunnen worden om eiwitten uit de reststroom van aardappelen, erwten en soja te kunnen filteren. Raedts: “Dat is met name voor producenten van vleesvervangers interessant. Om deze producten de smaak en structuur van vlees te kunnen geven heb je geconcentreerd eiwit nodig. Ik ben nu met verschillende producenten in gesprek. Als dit lukt levert het ook weer extra werkgelegenheid in de regio op. Want de onderdelen van de filters die wij ontwerpen worden gemaakt bij bedrijven in de buurt.”

Geïnspireerd?

De Bedrijvenregeling Dutch TechZone kan vanaf 20 juli 2020 09.00 uur weer worden aangevraagd. Het subsidiebudget wordt verdeeld op volgorde van ontvangst van een volledige aanvraag. Bereid je dus goed voor en wees er snel bij!

SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall