Eerste subsidie voor eerlijke transitie naar groene economie

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Het innovatieve project PVC upcycling met superkritische CO2 heeft als eerste Noord-Nederlandse project 2,5 miljoen euro subsidie ontvangen vanuit het Just Transition Fund (JTF). Met het geld gaat het Groningse project aan de slag om onze regionale economie verder te vergroenen en te verduurzamen mét nieuwe werkgelegenheid. 

Projectgroep superkritische co2

Dit is een Noord-Nederlands kennisontwikkelingsproject* waarin bedrijven, kennisinstellingen en samenwerkingsverbanden samenwerken aan innovaties die kansen en oplossingen bieden voor de omschakeling naar een groene, duurzame economie. Het project richt zich op het hergebruiken van PVC-houdende materialen (polyvinylchloride) zodat deze weer als grondstof toegepast kunnen worden in andere producten. PVC wordt gescheiden van vaste stoffen, weekmakers en niet meer bruikbare bestanddelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van superkritische CO2. Dit is een groen oplosmiddel dat toevoegingen makkelijk kan verwijderen zonder uitstoot van schadelijke stoffen.

Henk Emmens (gedeputeerde provincie Groningen): "In Groningen willen we vergroenen en verduurzamen en dat doen we in het noorden mét elkaar. Zo'n grote overgang vraagt om innovatieve ideeën en slimme oplossingen zoals deze. Dit is belangrijk voor een goede toekomst voor onze regio. Daarom ben ik trots dat ik vandaag de eerste subsidie kan uitreiken. Ik hoop dat dit andere initiatiefnemers stimuleert".

*Het project is aangevraagd door Cescco2 B.V, in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen, ASQA Projecten, Prysmian Netherlands B.V., Deepgrooves B.V., René Langevoort B.V. en Henriëtte Vaalburg B.V..

Ook aan de slag? Subsidies JTF in het najaar

De provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de gemeente Emmen en de noordelijke arbeidsmarktregio’s willen ondernemers graag helpen om hun ideeën en projectvoorstellen verder te brengen. Ook in Drenthe worden de eerste subsidie toekenningen binnenkort verwacht. Bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen die kansen zien om met hun ideeën of projectvoorstellen aan de slag te gaan, kunnen contact opnemen met de provincie via europeseprogrammas@provinciegroningen.nl. De provincie denkt graag mee met de mogelijkheden voor jouw idee of oplossing. Voor meer informatie over de aankomende subsidies vanuit het JTF en vragen over het subsidieaanvraagproces kun je terecht op onze pagina van het JTF Programma 2021-2027

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.