“Dit biedt gouden kansen voor Noord-Nederland.”

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Met 4G mobiel internet kunnen we best veel. Onderweg mailen, video’s bekijken en informatie downloaden bijvoorbeeld. Maar met een snelheid die 100 keer hoger ligt dan 4G zijn de mogelijkheden van 5G, de nieuwste generatie mobiel internet, duizelingwekkend.

Foto Peter Rake, van Economic Board Groningen.

Een gouden kans voor Groningen en dus richtte Economic Board Groningen samen met kennisinstellingen, bedrijven en telecom-partners de ‘proeftuin’ 5Groningen op. Een plek waar Noordelijke ondernemers met vernieuwende ideeën ondersteuning krijgen.
En de eerste successen hebben het nieuws al gehaald. Bijvoorbeeld de ‘ambulancebril’, die specialisten in het ziekenhuis in staat stelt live mee te kijken met ambulancebroeders op locatie. En de 5G-gestuurde drone die de staat van gewassen in kaart brengt. 
 

Noord-Groningen moet er iets aan hebben

“We hebben inmiddels 25 projecten ondersteund of in oprichting”, zegt Peter Rake van Economic Board Groningen. “We concentreren ons op projecten die goed zijn voor het landelijk gebied. 5G moet een toegevoegde waarde hebben en daarnaast moet één van onze partners het project kunnen en willen ondersteunen.”

“Zo testen we nu bij een zorginstelling in Noord-Groningen een noodknop waarmee bewoners alarm kunnen slaan. Via een 5G-verbinding krijgen zorgverleners direct een seintje. En we zijn bezig met een slot dat op afstand geopend kan worden. Een uitkomst voor ouderen die niet open doen voor hulpverleners of zichzelf hebben buitengesloten." 
 

Meer mogelijkheden, sneller en goedkoper

“Ook ondersteunen we een bedrijf dat de kwaliteit van Groningse wateren meet, om een model te ontwikkelen dat de uitbraak van ziekmakende bacteriën kan voorspellen. Met 4G hebben ze daar een grote boei voor nodig die duur is om te maken en te onderhouden. Met 5G kunnen ze volstaan met een staafje van 20 bij 5 centimeter, dat maar een fractie van de 4G-boei kost en ook nog eens veel meer en sneller data kan verzamelen en versturen. Geweldig toch!”
 

“Het is als Max Verstappen die rijdt met een snelheidsbegrenzer.”

5Groningen kan in Noord-Nederland nog niet alle projecten voluit testen. Omdat de ‘afluisterschotels’ van defensie in Burum nu nog gebruik maken van de frequentie (3.5 GHz) waarop telecombedrijven in de toekomst 5G gaan uitrollen. “Het voelt als Max Verstappen die moet rijden met een snelheidsbegrenzer”, grapt Rake. “Maar de oplossing is er al, we zoeken nu een locatie om grote projecten indoor te kunnen testen, zodat defensie er geen last van heeft.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.