We willen een onderneming worden die duurzaam sterk is, financieel solide en flexibel
Pieter de Boer
We willen een onderneming worden die duurzaam sterk is, financieel solide en flexibel

Eemshout tilt medewerkers én zichzelf naar een hoger plan

Pieter de Boer
Eemshout tilt medewerkers én zichzelf naar een hoger plan

Hij begon vijf jaar geleden bescheiden met zes man personeel, drie op kantoor en drie in de fabriek. Nu werken er bij het bedrijf Eemshout Prefab van Pieter de Boer een man of vijftig. Een verrassend groeipad dat je misschien eerder verwacht bij een hip IT-bedrijf. Eemshout heeft voor twintig nieuwe arbeidsplaatsen een bijdrage ontvangen vanuit de EBG ArbeidsplaatsenregelinG.

Het enthousiasme waarmee Pieter de Boer rondleidt in de langgerekte bedrijfsloods van Eemshout Prefab in de Eemshaven is aanstekelijk. Tussen de metershoge stapels blank hout, de zaagtafels en andere machines vertelt De Boer over de dynamische jaren die achter hem liggen. In 2013 bestuurde hij hier zelf nog de heftruck en dweilde met emmer en sop zijn kantoor. Nu steekt hij zijn energie in het optimaal draaiende houden van Eemshout, dat prefab houtskeletwoningen op maat produceert.

Vooruit

Gezien de bouwopgave die er nationaal voor Nederland ligt - tot 2030 moeten er jaarlijks (!) zo’n 80.000 nieuwe woningen worden gebouwd - zijn die vooruitzichten allerminst slecht. Ook al omdat bouwen in houtskelet een energiezuinige woning oplevert en de vraag naar dat type huis toeneemt. Eemshout merkt het aan de groei van het aantal aanvragen. ‘Opdrachtgevers hebben ons hard nodig’, verklaart De Boer. Vooral vanuit de Randstad en Brabant is de vraag groot. Vier van de vijf houtskeletwoningen verkoopt Eemshout buiten de noordelijke regio.

Efficiënt

Het noordelijkste houtskeletbouwbedrijf van het land heeft zich gespecialiseerd in dakelementen en maatwerkwoningen, vooral twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen. Het product zelf is volgens De Boer redelijk uitontwikkeld, winst is er nog wel te behalen in een efficiëntere organisatie van productieprocessen via automatisering en robotisering.

De grote vraag zorgt ervoor dat het wel steeds moeilijker wordt voldoende vakkrachten aan te trekken. Zeker ervaren mensen zijn nauwelijks te vinden. Om het nieuwe mensen zo aantrekkelijk mogelijk te maken heeft Eemshout Prefab een intern opleidingsprogramma. Productiemedewerkers bijvoorbeeld kunnen ermee doorgroeien naar het bedrijfsbureau of de tekenkamer. De Boer: ‘We leren medewerkers een vak en we hopen dan dat we ze vast kunnen houden. Voor mij is dat ook een doel van dit bedrijf: mensen naar een hoger plan tillen.’

Eemshout maakt bij het werven en opleiden van nieuwe mensen dankbaar gebruik van de
EBG ArbeidsplaatsenregelinG. Die maakt het aannemen van medewerkers financieel gemakkelijker.

Toekomst

Achteroverleunen is er niet bij, maar De Boer is positief over de toekomst. ‘We willen een  onderneming worden die duurzaam sterk is, financieel solide en flexibel. We weten dat er ook weer een andere periode kan komen.’

Geïnspireerd?

Ga jij ook investeren in je bedrijf en levert die investering nieuwe banen op? Dan kun je vanaf 14 januari subsidie aanvragen.

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd door Economic Board Groningen. Foto: Henk Veenstra

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall