Contact

  • (050) 5224 900
  • info@snn.nl
  • Leonard Springerlaan 15
    9727 KB Groningen
 
"De medicus die de behandeling doet is onze klant, maar het hogere doel is de kwaliteit van leven van de patiënt verbeteren."
Abe van der Werf
"De medicus die de behandeling doet is onze klant, maar het hogere doel is de kwaliteit van leven van de patiënt verbeteren."

Een betere behandeling voor strottenhoofdkanker

Abe van der Werf
Een betere behandeling voor strottenhoofdkanker

In de medische technologie wordt continu gewerkt aan het verbeteren van behandelingen. Machnet in Roden produceert spoelen voor MRI-scanners en is nu bezig met de ontwikkeling van een speciale spoel die helpt om strottenhoofdkanker goed in beeld te brengen.  

“Dan kan de bestraling heel gericht worden uitgevoerd bij de patiënt, zodat er zo min mogelijk schade wordt aangericht aan het omliggende weefsel”, vertelt algemeen directeur Abe van der Werf. “Technologisch is dat mogelijk, maar er zijn nog veel obstakels die overwonnen moeten worden. Dankzij de subsidie kunnen we een haalbaarheidsonderzoek doen. Dat gebeurt in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum. Die deskundigheid heb je nodig, er zit daar een hoogleraar die veel van techniek weet en iemand met veel kennis van het ziektebeeld. We kijken of we de larynxspoel zo kunnen construeren dat hij samen met de hoofdspoel van de MRI-scanner gebruikt kan worden. Gaat de ene spoel de andere beïnvloeden? Er zou uit het onderzoek kunnen komen dat het helemaal niet mogelijk is, maar we hebben goede hoop.” 

“De medicus die de behandeling doet is onze klant, maar het hogere doel is de kwaliteit van leven van de patiënt verbeteren. Soms is vernieuwing wel moeilijk, omdat medici graag vasthouden aan conservatieve methoden waarvan ze weten dat die werken. Nu wordt de kanker ook al met de MRI-scanner in beeld gebracht, maar zijn de beelden vager. Dan moet je een grotere veiligheidsmarge aanhouden en beschadig je ook gezond weefsel. Het klinkt misschien perfectionistisch, maar ik ga niet voor de 2% verbetering. Het kan allemaal nog veel beter.”  

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall