“Deze training geeft me houvast en inzicht hoe we verder kunnen gaan.”
Suzanne Kloosterman
“Deze training geeft me houvast en inzicht hoe we verder kunnen gaan.”

Fantastisch om te kunnen sparren met collega-ondernemers

Suzanne Kloosterman
Fantastisch om te kunnen sparren met collega-ondernemers

Je hebt als ondernemer keihard gewerkt om iets succesvols neer te zetten. En dan? Hoe ga je verder. Hoe bouw je succes uit. Van wie krijg je de juiste feedback. En blijf je 80 uur per week werken of ga je eens wat aandacht aan je privéleven schenken? Ondernemer Suzanne Kloosterman is één van veel ondernemers die hier tegenaan loopt. Ze zocht advies en vond wat ze nodig heeft.

Suzanne is eigenaar van hotel/restaurant ‘t Schippershuis en trouwlocatie Tsjerke in het Friese Terherne. Drie jaar geleden, op haar 24-ste, nam ze het bedrijf over. “De Tsjerke liep al goed, ‘t Schippershuis hebben we opnieuw moeten opbouwen. Ik heb stabiliteit in het team gebracht en we hebben een goede keuken opgezet. Nu hebben we terugkerende gasten, positieve reviews en volle terrassen. Ik kan eerlijk zeggen dat we er iets moois van hebben gemaakt. Maar dat gaat niet vanzelf. Je moet er dingen voor laten en dat gaat mij makkelijk af. Ook al weet ik dat het gezond is om ook een privéleven te hebben..”

“Ik was op slag verliefd op het kerkje”

Kloosterman studeerde aan de Hotelschool en werkte als freelancer een tijdje bij de trouwlocatie. “Ik werd op slag verliefd op het kerkje. We spraken af dat ik na mijn studie contact zou opnemen, met de optie een paar jaar later het bedrijf over te nemen. En dat is gebeurd. Het eerste dat ik deed is een team om me heen bouwen dat mijn visie deelt. Maar hoe fantastisch dat team ook is, ik loop als eigenaar tegen zaken aan die ik niet met mijn medewerkers kan delen.”

“Dit is echt iets voor mij”

Tijdens een gesprek met een bevriende horecaondernemer hoorde Suzanne over de cursus ‘Actief Ondernemerschap.’ Een training die ondernemers kunnen volgen om zichzelf en hun bedrijf te verbeteren. Items waar de provincie Fryslân actief op inzet, daarom kunnen Friese ondernemers er subsidie voor krijgen. “Ik wist gelijk: dit is iets voor mij. Ik word samen met andere ondernemers bijgespijkerd op het gebied van marketing, communicatie, personeelsbeleid en financieel management.“

“Je kunt niet de hele dag gas geven”

“Ik vind het fantastisch om te kunnen sparren met de andere ondernemers. We zijn heel open naar elkaar. Ik vind herkenning. De totale machteloosheid die je voelt als door het coronavirus de overheid over jouw bedrijf regeert. Dat zijn gevoelens die je het best met andere ondernemers kunt delen. Ik leer hoe we onze processen kunnen optimaliseren. En over mijn eigen rol. Ik loop het liefst mee in de bediening en dat kan, als ik ook mijn uren achter mijn bureau maar maak. De balans tussen werken en privé was behoorlijk zoek. Die ben ik aan het herstellen. Je kunt niet de hele dag gas geven.”

Suzanne Kloosterman maakt gebruik van de MKB-voucherregeling. Friese ondernemers die zichzelf willen ontwikkelen, hun bedrijf willen innoveren of personeel omscholen krijgen via deze subsidie een deel van de kosten vergoed. “Ik kan dit iedere ondernemer in Fryslân aanraden. Deze training geeft me houvast en inzicht hoe we verder kunnen gaan. Ik heb zin en vertrouwen in de toekomst.”

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall