"Wij verwijderen waterplanten met aandacht voor het zuurstofgehalte, zodat de vissen blijven leven"

Publicatie datum:
Leestijd: 1 minuut leestijd

Leon Sterk prutst naar eigen zeggen het liefst met bootjes. Dat prutsen werd professioneel managen toen hij een succesvolle uitvinding deed: de harkboot. De harkboot verwijdert waterplanten in open water op een effectieve en visvriendelijke manier. Inmiddels heeft zijn bedrijf Harkboot in Roden vijf verschillende harkboten en is het zowel nationaal als internationaal actief.

Foto van de harkboot op trailer voor vervoer.

Zijn handdruk is net zo stevig als zijn werkschoenen en de zwarte vegen op zijn vingers maken duidelijk dat hij niet bang is om zijn handen vuil te maken. Boven zijn bureau hangen robuuste industriële lampen, maar in het kantoor staan tegenwoordig ook nette rolkasten vol papierwerk. Leon Sterk: ‘Het begon allemaal met de vraag van een klant toen ik als zelfstandige boothuizen en jachthavens ploegde. Ze vroegen of ik ook de wildgroei aan waterplanten kon bestrijden. Maaien bleek niet effectief, dan woekeren de planten juist sneller. Daarom bedacht ik de harkmethode, om de planten met wortel en al uit de bodem te trekken.’

Visvriendelijk

De technisch handige Leon bouwde een constructie op een tweedehands boot en zo ontstond de harkboot. Het concept bleek een uitkomst voor het aanpakken van ‘groene soep’: oprukkende waterplanten in open water die de boel ondoordringbaar maken en soms zelfs de waterkwaliteit bedreigen. ‘Wij verwijderen waterplanten met aandacht voor het zuurstofgehalte, zodat de vissen blijven leven’, legt Leon uit. ‘Door die visvriendelijke werkwijze werden we al snel populair bij hengelsportfederaties, zoals de Sportvisserij Groningen Drenthe waarmee we al jarenlang samenwerken. Die willen hun visplekken vrijhouden van dichte waterbegroeiing. Inmiddels worden we in het hele land gevraagd en krijgen we zelfs verzoeken uit België, Duitsland en Frankrijk.’

Platgebeld

Door nieuwe EU-richtlijnen voor de aanpak van invasieve exoten die de waterkwaliteit bedreigen, wijken steeds meer waterschappen, provincies en gemeenten uit naar de innovatieve harkmethode. ‘We worden platgebeld’, zegt Leon, die ook regelmatig wordt gevraagd om te spreken op symposia over de bestrijding van exotische waterplanten.

Verder verfijnen

Het team van Harkboot bestaat inmiddels uit vier vaste medewerkers, een flexibele kracht en diverse zelfstandigen voor uiteenlopende hark-, ploeg- en veegklussen in open water. Bovendien werkt het bedrijf samen met een bioloog om de effecten van de harkmethode grondiger te onderzoeken. ‘We gaan diverse gebieden na het opschonen monitoren. De uitkomsten gebruiken we om onze werkwijze verder te verfijnen’, vertelt Leon. Intussen groeit de opslag- en werkplaats in Roden uit zijn jasje. ‘De vloot breidt uit en daarmee ook de nodige trailers, takels, machines, lasapparatuur en gereedschap. De plannen voor uitbouw liggen al klaar, we hopen deze winter te beginnen.’

Professionele aanpak

De eerste zelfgemaakte harkboot is inmiddels onderdeel van een vloot met vijf exemplaren. Voor de ontwikkeling van de harkboten zocht Sterk samenwerking met een fabrikant van maaiboten en amfibische machines. ‘Het leek me slim om mijn ontwerp met een gerenommeerde botenbouwer verder uit te werken. Ik pruts nog steeds graag met bootjes, maar de ontwikkelingen rondom Harkboot vroegen om een professionele aanpak.

 

Voor de realisatie van additionele arbeidsplaatsen maakt Harkboot gebruik van de Bedrijvenregeling Drenthe Arbeidsplaatsenregeling. Het volledige artikel is eerder gepubliceerd in Nommer 32.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.