Medusa meet radioactiviteit in de bodem

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Overal in de grond komt natuurlijke radioactiviteit voor. Door dit te meten kom je veel te weten over de bodem. Je leert bijvoorbeeld over eventuele vervuiling of de kwaliteit van onze dijken. Ook voor boeren is het belangrijk om te meten (en weten) wat de kwaliteit van hun grond is.

Foto van Steven van der Veeke, promovendus bij Medusa Explorations.

Dat kun je doen door monsters te nemen. Dat geeft je veel informatie over 1 meetpunt, maar is ook enorm arbeidsintensief. Daarom ontwikkelde Medusa Explorations een gammaspectrometer van slechts 6 kilogram. Hangend onder een drone verzamelt deze meter 10.000 meetpunten in de tijd dat je 10 ‘ouderwetse’ monsters neemt.

“Met deze nieuwe toepassing verzamelen we bergen informatie. Uit die data zouden we van alles kunnen leren. Zaken die ook voor de wetenschap van grote waarde kunnen zijn. Helaas hadden we daar zelf geen tijd voor”, vertelt Han Limburg. “Dankzij de subsidie van het SNN hebben we nu een promovendus die voor ons onderzoekt hoe we onze gammaspectrometers optimaal kunnen gebruiken”.

Steven van der Veeke is die promovendus: “Het is mijn taak om een aantal methodes te ontwikkelen waarmee de gammaspectrometer van Medusa het beste tot zijn recht komt. We willen boeren bijvoorbeeld ondersteunen bij precisielandbouw. Ook is deze techniek zeer geschikt bij het snel opsporen van radioactieve bronnen. Een legertje drones met onze meters brengt in no-time een enorm gebied in kaart.”

Medusa Explorations heeft nu eindelijk de mogelijkheid om hun ervaringen uit het veld te publiceren, en daarmee hopelijk de wetenschap weer een paar stappen verder te helpen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.