Moton Lubricants maakt en levert milieuvriendelijke spuitbussen

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Moton Lubricants uit Assen heeft een prachtige innovatie ontwikkeld: plastic spuitbussen, die volledig recyclebaar zijn, met milieuvriendelijke luchtdruk. De petflessen, zoals ze bij Moton worden genoemd, zijn sinds mei 2017 op de markt en lopen storm, aldus commercieel manager Marcel Beuker. Om die reden investeert Moton in additionele productiemiddelen en duurzame bedrijfsuitrusting. Ook brengt de innovatie een groei van drie nieuwe arbeidsplaatsen met zich mee. Hiervoor ontvangt Moton subsidies vanuit de Bedrijvenregeling Drenthe.

Foto van Jan Hermanie en Marcel Beuker, van Moton Lubricants Assen.

Bij Moton Lubricants worden alle producten, van smeermiddelen tot reinigingsmiddelen en van toevoegingen tot verpakkingen, zoveel mogelijk biologisch en milieuvriendelijk gemaakt. Deze producten worden via 900 verkooppunten in 136 landen verkocht onder de merknamen van de klanten van Moton.

Milieuvriendelijke producten

Jan Hermanie, oprichter en eigenaar van Moton Lubricants, vindt milieuvriendelijke producten belangrijk. “Het zit in mijn genen”, verklaart hij zijn gedrevenheid. “Mijn vader was vroeger directeur van een gasfabriek in Leerdam. De chemische producten veroorzaakten vaak hele grote branden. Dat maakte grote indruk om me als kind. Ik wilde dat absoluut niet weer meemaken. Daarom vind ik het belangrijk dat onze producten op water- en oliebasis en niet chemisch zijn. Het is jammer dat grote bedrijven zoals Shell hier niet in meegaan.”

Uitvoerig testen

De heer Hermanie en commercieel manager Marcel Beuker kwamen in 2013 in contact met Airopack om duurzame verpakkingen te bespreken. Airopack maakte al petflessen voor Gilette. “Die petflessen spraken ons enorm aan”, vertelt Beuker. “Ze zijn recyclebaar, kunnen gewoon in de kliko en zijn onbreekbaar.” Omdat Moton de petflessen met verschillende materialen wil vullen, en de flessen wil gebruiken in combinatie met luchtdruk, zijn ze er allerlei testen mee gaan doen en hebben ze de petfles ontwikkeld zoals deze nu is. Ook de veiligheid van de flessen is uitvoerig getest. Beuker: “Je wilt immers dat de flessen zonder ontploffingsgevaar in vliegtuigen en warme busjes kunnen worden vervoerd. Ook het risico en het effect van eventuele scheurtjes in de fles zijn uitvoerig onderzocht. Voor deze werkzaamheden zijn drie extra arbeidsplaatsen nodig. Dit hebben we kunnen realiseren dankzij de subsidie van Bedrijvenregeling Drenthe. Voor een kleine onderneming als het onze zou volledig zelf financieren een te hoge druk met zich meebrengen.”

Meer medewerkers en klanten

Moton Lubricants vult en levert de ‘air-powered spuitbussen’ sinds mei 2017 en merkt nu al dat het bedrijf groeit. Niet alleen werden er drie extra medewerkers aangenomen, ook klanten van Moton zijn zeer geïnteresseerd in de innoverende verpakking. Beuker: “Nog voordat de machine er was om de flessen mee te vullen, hadden we al afnemers voor het nieuwe product.”

Trots

Eigenaar Hermanie is trots. “Trots dat we dit met elkaar hebben kunnen realiseren. De spuitbussen zijn van begin tot eind duurzaam, precies zoals ik ze wil hebben.”