Parrhesia Fermentery groeit dankzij de ondersteuning van Innolab: "Voor echte opschaling heb je een plan nodig."
Parrhesia Fermentery is een bijzonder bedrijf dat ambachtelijke en gezonde gefermenteerde dranken en plataardige kazen ontwikkelt. Dankzij de ondersteuning van Innolab op Campus Groningen en een Mkb Haalbaarheidsvoucher kan initiatiefnemer Floris Glasbeek belangrijke stappen zetten in de ontwikkeling en opschaling van zijn innovatieve producten. De Mkb Haalbaarheidsvoucher is een subsidie die tot 40% van de kosten vergoedt voor ondernemers in Noord-Nederland om de economische en technische haalbaarheid van hun innovatieve idee te onderzoeken bij een noordelijke proeftuin. Floris: “We wisten wat we wilden maken en welke eigenschappen onze dranken moesten hebben. Maar voor echte opschaling heb je een plan nodig: niet alleen wát je maakt, maar ook hóe je het maakt.”

Van vape-shop naar fermentatie
De aanloop naar Parrhesia Fermentery begon in 2019, toen Floris een gespecialiseerde vape-winkel in Groningen opende. Zijn interesse in technologie, wetenschap en cultuur bracht hem bij fermentatie. Hij zag een gat in de frisdrankmarkt en begon te experimenteren met gefermenteerde dranken zoals gemberbier. "Veel frisdranken zijn gewoon suikerwater. Dat kon beter," zegt Floris. Zo ontstond het idee om ambachtelijke, gefermenteerde dranken te maken.
Om zijn ideeën te testen, opende hij een café in het centrum van Groningen, dat tegelijk diende als testkeuken. Klanten gaven directe feedback, waardoor hij zijn recepten kon verfijnen. "We deden alsof we een café waren, maar eigenlijk waren we een proeflaboratorium," vertelt Floris.
“We wisten wat we wilden maken en welke eigenschappen onze dranken moesten hebben. Maar voor echte opschaling heb je een plan nodig: niet alleen wát je maakt, maar ook hóe je het maakt.” - Floris Glasbeek, initiatiefnemer Parrhesia Fermentery
De stap naar opschaling
Na succesvolle experimenten kwam de volgende uitdaging: hoe ontwerp je een schaalbaar proces voor een ambachtelijk product zonder de kwaliteit te verliezen? Hier kwam de Mkb Haalbaarheidsvoucher en de samenwerking met Innolab om de hoek kijken.
Campus Groningen en Innolab hielpen, via business developer Daan van Oldeniel en Sven Stielstra (manager Innolabs), Floris en zijn team bij het leggen van contacten met de juiste partners en experts. Zo konden zowel labs als experts beschikbaar worden gesteld met behulp van de Mkb Haalbaarheidsvoucher. Floris: “Om ons eigen proeflaboratorium te creëren, hadden we extra kennis en specialisme nodig, en die hebben we op de Campus gevonden.”
Innovatief gebruik van de Mkb Haalbaarheidsvoucher
Sven Stielstra vertelt dat deze route nog niet meteen een uitgemaakte zaak was. “Eigenlijk werd de Mkb Haalbaarheidsvoucher op de Campus vooralsnog ingezet voor bedrijven die ook een fysieke plek hebben op de Campus, bijvoorbeeld in Innolab Agrifood. In het geval van Parrhesia Fermentery gaat het om een bedrijf die kennis en samenwerking bij ons ophaalt. Na goed overleg met het SNN werd duidelijk dat deze route perfect binnen de kaders past, waar ik heel blij mee ben.”
Waardevolle samenwerking
Dankzij de voucher kan Parrhesia Fermentery samenwerken met specialisten zoals SG Papertronics en Avebe op de campus. Floris: “SG Papertronics is voor ons een specialistisch lab waar we dingen kunnen testen die we zelf niet kunnen. Ze helpen ons met belangrijke kwaliteitsmetingen, zoals pH- en suikermetingen, en het monitoren van alcoholgehaltes. Hun expertise in enzymenonderzoek is essentieel voor het verfijnen van onze producten.”
Bij Avebe haalt Parrhesia kennis over productie op. Floris: “Avebe en in het bijzonder Marc Laus bieden ons waardevol advies over hoe we kunnen opschalen. Ze helpen ons na te denken over de stappen die we moeten zetten om onze productie te vergroten, en bieden de faciliteiten om nieuwe dingen uit te proberen. Het is essentieel om te begrijpen welke uitdagingen er zijn voordat we echt naar grote productie stappen.”
“Het echte samenwerken in de labs en productieruimtes gaat in de komende maanden intensiever worden,” zegt Floris. “Voor nu ligt de focus op sparren en netwerken, maar later dit jaar gaan we de kennis echt toepassen.”
Toekomstplannen
Met de ondersteuning van Innolab, de campus en de juiste samenwerkingspartners ligt de toekomst van Parrhesia Fermentery open. De komende maanden zijn gewijd aan procesontwikkeling, om daarmee vervolgens de producties op grotere schaal te testen. “De volgende stap is ervoor zorgen dat we onze productieproces volledig in de hand hebben, zodat we niet alleen lokaal, maar mogelijk ook nationaal en internationaal impact kunnen maken.” Dankzij de steun van Innolab en de Mkb Haalbaarheidsvoucher is Parrhesia Fermentery goed op weg om een toonaangevende speler te worden in de wereld van gefermenteerde voeding en dranken.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de subsidie MKB Haalbaarheidsvoucher, vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Dit Europese subsidieprogramma wil de samenhang binnen Europa versterken en de verschillen tussen Europese regio’s verkleinen. Met het EFRO-Programma werken we aan het ontwikkelen van de regionale economie in Noord-Nederland. En aan het versterken van een open en creatief ondernemers- en innovatieklimaat, waar ruimte is voor nieuwe ontwikkelkansen en slimme ideeën die bijdragen aan een toekomstbestendige economie en arbeidsmarkt.
Dit verhaal, door Marlies Schipperheijn, is eerder gepubliceerd op Campus Groningen.