SKYLD: als gezondheid, ondernemerschap én GLB-subsidie samenkomen in een ijsje

Publicatie datum:
Leestijd:
3 minuten leestijd

Wat krijg je als je twee gezondheidsliefhebbers, een schapenboer, een ijsmeester en een flinke dosis Friese innovatie bij elkaar brengt? Juist: SKYLD: een verrukkelijk én voedzaam schapenmelkijsje met een missie. En zonder de GLB-subsidie? Dan was dit alles er waarschijnlijk (nog) niet geweest. 

SKYLD

Wat begon als een zoektocht naar een alles-in-één supplement voor sporters, groeide uit tot een product met nog méér impact. Initiatiefnemers Tara en Mathijs dachten in eerste instantie aan een poedermix met alle essentiële bouwstenen: eiwitten, vitamines B, D, K, magnesium, HMB en creatine. Deze laatste zorgt voor meer bloedtoevoer tot je spieren én je hersenen. Het is dus niet alleen bedoeld voor sporters, maar juist ook voor ouderen, mensen die weinig bewegen, bij spierafbraak of tijdens herstel. Hun idee: voeding moet niet alleen lekker en lokaal zijn, maar ook slim en doordacht.

Toen de mix af was, kwam de samenwerking met een boer die yoghurt maakt van Lacaune schapenmelk op hun pad. En zoals dat gaat met goede ideeën: ineens viel alles op z’n plek. 

SKYLD

Een bakje vol betekenis: SKYLD laat zien dat de toekomst van voeding slim, lokaal én verrukkelijk kan zijn.

“Eerst was het idee om de poeder in yoghurt te mengen tot Mathijs opperde: wat als we er ijs van maken? IJs is houdbaar, toegankelijk én een genot om te eten. Zo werd SKYLD geboren.”

Uniek in z’n soort
De Lacaune is een schapenras uit Frankrijk. Deze schapen zijn sterk, geven veel melk met extra eiwitten én het verschil zit in de smaak. In Frankrijk wordt de melk gebruikt voor de bekende Roquefortkaas. Er zijn in Nederland maar drie boeren die Lacaune-schapen houden. SKYLD is de enige partij die van deze eiwitrijke melk ijs maakt. De smaak? Zacht, romig en verrassend zoet. “Regelmatig horen we: 'Hè? Dit proeft helemaal niet naar schapenmelk!' een reactie waar we stiekem trots op zijn.”

 

Maar SKYLD is meer dan alleen ijs. Het is een uitnodiging om na te denken over gezondheid, gewoonten en herkomst. “We willen van Fryslân de gezondste provincie van Nederland, en daarbuiten, maken. Niet met een opgeheven vingertje, maar wél door bewustwording. Een SKYLD-ijsje zorgt niet alleen voor een eiwit boost, het brengt ook goede gesprekken over gezondheid op gang.” 

SKYLD

IJsmeester Wiebe de Jong uit Dokkum.

De kracht van samenwerking
Het recept werd ontwikkeld samen met ijsmeester Wiebe de Jong uit Dokkum, die zijn opleiding genoot in Italië. De melk komt van familiebedrijf Rispens in Morra en de eerste kritische smaakpanels bestonden uit familie en vrienden. Inmiddels ligt SKYLD bij diverse boerderijwinkels in Fryslân in de vriezer en is er groeiende interesse vanuit de zorg.

Zorgorganisatie Hof en Hiem in Joure is één van de eersten die het ijs inzet voor bewoners die moeten aansterken. “Het is een traktatie met meerwaarde. Juist ouderen hebben baat bij extra eiwitten, vitamines en mineralen. En ijs is een laagdrempelige manier om dat aan te bieden.”

Zonder subsidie? Geen SKYLD
SKYLD is mede mogelijk gemaakt door GLB-subsidie. “Het schrijven van een subsidieaanvraag vonden we in het begin best uitdagend maar het heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. 

SKYLD

Een vleugje lef, een schepje subsidie en een flinke dosis Friese passie, zo smaakt succes bij SKYLD.

De subsidie heeft ons niet alleen financieel op weg geholpen, maar ook verbonden met een netwerk van mensen en organisaties die, net als wij, Fryslân vooruit willen brengen Het raakvlak van gezondheid en ondernemerschap vind ik prachtig. De GLB-subsidie heeft SKYLD absoluut mogelijk gemaakt!” De tip aan andere ondernemers: “Zorg voor een helder en ambitieus doel. Als je project ergens voor stáát, is de kans op succes groter.”

Wat brengt de toekomst?
Voor nu ligt de focus op SKYLD. Maar aan ideeën geen gebrek volgens Tara: “Het voelt alsof dit project gedragen wordt. We krijgen zóveel positieve reacties, dat is ontzettend motiverend. Gezondheid is iets waar iedereen iets mee kan. En als wij daar op een toegankelijke manier een bijdrage aan kunnen leveren, met ijs nota bene, dan doen we dat met trots.”

GLB-NSP programma
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de subsidie Samenwerken aan Innovatie EIP Fryslân, vanuit het GLB-NSP programma. Dit Europese subsidieprogramma richt zich op de ontwikkeling van een duurzame en concurrerende agrarische sector en een leefbaar platteland. 

Dit verhaal is eerder gepubliceerd door provinsje Fryslân.