Zuiver water: goed voor de wereld

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Gemiddeld gebruiken we per persoon 120 liter water per dag. Dat is schoon drinkwater, maar van die 120 liter drinken we er maar 2. De rest verdwijnt via je wasmachine, douche en toilet in het riool. Dat water moet vervolgens weer gezuiverd worden, voordat het weer te gebruiken is. Met de Hydraloop is dat verleden tijd: een groot deel van die 120 liter wordt dan in je huis gezuiverd. En dat is goed voor de wereld.

Foto van Sabine Stuiver, Hydraloop.

Meer mensen, minder water, groot probleem

De komende jaren groeit de wereldbevolking met zo’n 26%. Al die mensen hebben schoon drinkwater nodig, maar de hoeveelheid zoet water op aarde is eindig. Ook stijgt de zeespiegel en verzilt het grondwater. Het wordt dus moeilijker om schoon drinkwater te maken.

“We moeten beter omgaan met ons drinkwater”, vertelt Sabine Stuiver van Hydraloop. “Dat geldt natuurlijk voor de industrie en landbouw, maar ook bij mensen thuis valt er een hoop winst te behalen. Daarom hebben we een recyclingsysteem voor het grijze water in huis bedacht. Een klein waterfabriekje, eigenlijk.”

Hydraloop zuivert grijs water

Hydraloop is een jong bedrijf uit Leeuwarden. Het water van je bad , wasmachine en douche wordt volautomatisch gezuiverd. Daarna kun je het gebruiken voor het doorspoelen van je toilet, je wasmachine, het sproeien van je tuin of het bijvullen van je zwembad.

Sabine: “Er zijn 2 grote verschillen met andere recyclingsystemen voor thuis. Ten eerste is de Hydraloop mooi om te zien. Het is een soort Amerikaanse koelkast, die niet misstaat in je huis. Ten tweede is de Hydraloop volautomatisch. We hebben ontdekt dat mensen best duurzaam bezig willen zijn, maar het mag niet te veel moeite kosten. De Hydraloop doet na installatie volledig zelfstandig zijn werk. Je hoeft dus ook geen filters en membranen te vervangen.”

Internationale ambities

Hydraloop won een WIS-award op de European Water Tech Week. Daar kregen ze het volgende jurycommentaar te horen: "The world is ready for Hydraloop, and Hydraloop is ready for the world" Sabine: “Omdat we een klein bedrijf zijn, hebben we geen eigen juridische afdeling. Met de subsidie hebben we laten onderzoeken hoe we de Hydraloop wereldwijd kunnen distribueren. We zijn klaar voor de volgende stap!”


Kijktip; Hydraloop is sinds oktober 2020 te zien in de documentaire ‘Brave Blue World: Racing To Solve Our Water Crisis’. Nieuwsgierig? Bekijk hier de documentaire.