Contactgegevens

Tel: (050) 5224 900
E-mail: info@snn.nl

Heb je vragen over onze subsidies voor particulieren?
Neem dan contact met ons op via 050 5224 924.

Bezoekadres
Leonard Springerlaan 15
9727 KB Groningen

Postadres
Postbus 779
9700 AT Groningen

Parkeren
Je kan parkeren op MartiniPlaza Parking. Hier zijn laadpalen aanwezig.

EBG InnovatieregelinG 2019

afbeelding vrouw met robothand

Je hebt geld nodig voor vernieuwing. Je wilt innoveren in je bedrijf in Noord- en Midden-Groningen en hebt geld nodig om een haalbaarheidsonderzoek te doen of testen uit te voeren. Je kunt 50% van de kosten terugkrijgen tot maximaal 50.000 euro. Indien je gebruik maakt van een onafhankelijke proeftuinfaciliteit kun je maximaal 75.000 euro terugkrijgen.

 

In het kort

Deadline indienen aanvraag
31 december 2019 ?
Besluit op aanvraag
8 weken
Resterend budget
Op aanvraag ?
Subsidiepercentage
maximaal 50%
Success rate
73% ?

Voor wie

Jouw bedrijf is gevestigd of actief in één van de Noord- of Midden-Groningse gemeenten, namelijk: Het Hogeland, Midden-Groningen, Delfzijl, Appingedam, Loppersum, de voormalige gemeente Ten Boer (Ten Boer, Garmerwolde, Lellens, Sint-Annen, Ten Post (met Kröddeburen), Thesinge (met Achter-Thesinge), Winneweer, Wittewierum en Woltersum)) en de dorpen uit de voormalige gemeente Winsum: Ezinge, Feerwerd, Garnwerd, Aduarderzijl.

Waarvoor kun je subsidie krijgen?

 • Personeelskosten tegen een vast uurtarief van € 60,00
 • Huurkosten van faciliteiten, apparatuur en uitrusting
 • Kosten van contractonderzoek, deskundigheid, kennis en octrooien
 • Kosten van materiaal

Wat zijn de voorwaarden?

 • Je onderneemt in het werkingsgebied of de effecten slaan hier neer
 • Je voert een project uit dat valt onder een van of meer van de thema’s: aardbevingsbestendige, levensloopbestendige en energiezuinige bouw en infra; chemie; energietransitie of; de volgende generatie mobiele communicatietechnologie 5G
 • Je wilt een product, dienst of productiemethode ontwikkelen en deze commercieel inzetten
 • Er zijn technische en financiële vraagstukken die het project rechtvaardigen
 • Als je klaar bent, weet je of jouw product, dienst of proces uitvoerbaar en commercieel inzetbaar is
 • Wil je gebruik maken van een proeftuinfaciliteit? Dan mag je hier geen afhankelijkheidsrelatie mee hebben
 • Alle voorwaarden vind je in de regeling en toelichting

Regeling & toelichting

Download alle documenten

Ik wil EBG InnovatieregelinG aanvragen

GipsRec verwerkt gipsafval tot herbruikbaar gipspoeder

Man bij stapel gips
“Gipspoeder kan ervoor zorgen dat producten als bieten en aardappelen droger en zonder klei uit de grond komen.”
Henk Top
Bekijk case
.
GipsRec verwerkt gipsafval tot herbruikbaar gipspoeder

Farmsum krijgt een nieuw recyclebedrijf: GipsRec. GipsRec gaat gipsplaten, gipsblokken en gasbeton verwerken tot herbruikbare poeders. Oprichter Henk Top is tevens mede-eigenaar van Top Milieu Services in Noordhorn. Hij ziet veel gips voorbij komen in de afvalverwerking in Noordhorn. Het meeste gips gaat rechtstreeks naar de stort in Duitsland. “Zonde”, aldus Henk. “Want na recycling is gips een breed inzetbaar product.” Momenteel wordt een nieuwe recycle-installatie gebouwd, gefinancierd door het GROEIfonds van Economic Board Groningen (EBG) samen met Rabobank Noorderveld West Groningen. GipsRec verwacht zo’n 50.000 ton gips per jaar te gaan recyclen. Daarnaast laat Henk Top onderzoek doen naar de toepassingen van gips binnen de landbouw, mede mogelijk gemaakt door de InnovatieregelinG van EBG. Vanaf maart gaat de recycle-installatie draaien, dit levert 5 à 6 arbeidsplaatsen op, deels gesubsidieerd via de ArbeidsplaatsenregelinG van EBG. 

Recycle-installatie voor Nederlands gips

GipsRec laat een recycle-installatie bouwen die deels is gebaseerd op een installatie in Duitsland en Frankrijk. Het ontwerp wordt iets aangepast, omdat het gips in Nederland een andere samenstelling heeft. “In Leipzig zie je bijvoorbeeld veel vakwerkhuizen met gips aan de buitenkant,“ vertelt Henk. “In dat gips is paardenhaar verwerkt om structuur in het gips te creëren. Dat soort gips vraagt een ander recycleproces dan het gips dat wij kennen. In Nederland zijn gipsplaten vaak afgewerkt met glasvezelbehang. Dat kom je in andere landen veel minder tegen.”

Renovatie en sloop

Gips komt vaak uit bouw- en sloopafval. “Bij voorkeur wordt het gips al verwijderd voordat een pand wordt gesloopt,” aldus Henk. “Op die manier kunnen we de kwaliteit van het gips zoveel mogelijk behouden. Juist hier in het aardbevingsgebied willen we kijken welke mogelijkheden er zijn bij het renoveren en slopen van huizen waar je veel gips tegen komt.”

Gips is breed inzetbaar

Klanten van GipsRec zijn afvalsorteerbedrijven, sloopbedrijven en milieudiensten uit Nederland, België en Duitsland die de oude gipsplaten, gipsblokken en gasbeton leveren. GipsRec is in gesprek met BuildinG, om in contact te komen met organisaties die zich bezig houden met renovatie en sloop van huizen.

Gips binnen landbouw 

Het plan is om het gerecyclede gips nog breder inzetbaar te maken, onder andere binnen de landbouw. “Gipspoeder kan ervoor zorgen dat producten als bieten en aardappelen droger en zonder klei uit de grond komen,” aldus Henk. Het komende jaar worden de mogelijke toepassingen binnen de landbouw in kaart gebracht. Ook doet GipsRec een haalbaarheidsonderzoek om te bekijken wat er nodig is om gips goed te verwerken voor landbouw. Een deel van dit onderzoek wordt vergoed vanuit de InnovatieregelinG van Economic Board Groningen (EBG).

Nieuwe banen 

GipsRec gaat 5 à 6 medewerkers aannemen die intern worden opgeleid. Het gaat om medewerkers voor het sorteerwerk, het bedienen van de installatie en het onderhouden van het terrein. Ook zoekt GipsRec een monteur die overzicht houdt op het gehele proces. De ArbeidsplaatsenregelinG van EBG subsidieert een deel van de kosten voor het aannemen van het nieuwe personeel. Maarten Soppe, accountmanager bij EBG: “GipsRec is een mooi voorbeeld van een innovatief MKB bedrijf dat zijn nek uitsteekt door te investeren in onze regio. Dit wil EBG graag stimuleren en ondersteunen met subsidie vanuit de ArbeidsplaatsenregelinG.”

Locatie Farmsum

Henk Top is positief verrast over de locatie Farmsum. “Dit gebied is erg gegroeid de laatste jaren, met interessante en innovatieve bedrijven. We voelen ons erg welkom door de proactieve houding van andere ondernemers in dit gebied. Of je nu een groot bedrijf hebt of net begint; iedereen hoort erbij. Mensen helpen elkaar verder.” 

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd door Economic Board Groningen                Foto: Corné Sparidaens

Foto laptop voor contact

Heb je een idee? Wij kijken graag met je mee!

Wij kijken graag met je mee!

Mail met SNN   (050) 5224 900

We zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8:30 - 17:00 uur.

Ik wil EBG InnovatieregelinG aanvragen

Nieuws

bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall