Juridische organisatiestructuur: hoe is jouw organisatie ingericht?

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Voor de beoordeling van jouw aanvraag hebben wij inzicht nodig in hoe jouw organisatie is ingericht. Dit inzicht krijgen wij door middel van een juridische organisatiestructuur. Maar wat is dit eigenlijk? Wij leggen het je uit!

Wat is een juridische organisatiestructuur? 

Een juridische organisatiestructuur is een juridische structuur van een concern. Hierin zie je een overzicht van alle ondernemingen die in verbinding staan met jouw onderneming en hoe zij tot elkaar in verhouding staan. Zo kun je zien of er ondernemingen juridisch met elkaar verbonden zijn.

Hoe maak ik een juridische organisatiestructuur inzichtelijk?

Je maakt een schematisch overzicht van alle ondernemingen die in verbinding staat met jouw onderneming. Zo kunnen we het verband van ondernemingen zien. Het is belangrijk dat de deelnemingspercentages (het belang van een onderneming in een andere onderneming) in dit overzicht goed zichtbaar zijn. 

Per onderneming moeten de volgende gegevens worden genoemd op basis van de meest recente gegevens (voor elke onderneming voor hetzelfde jaartal): 

  • aantal fte

  • de jaaromzet

  • het balanstotaal

Voorbeeld van een juridische organisatiestructuur

Wil je weten hoe een juridische organisatiestructuur eruit kan zien? Bekijk dan deze afbeelding.

Juridische organisatiestructuur

Beoordeling van de structuur

Wij beoordelen jouw aangeleverde juridische organisatiestructuur op vier onderdelen.

  • Welke ondernemingen meegerekend moeten worden voor ‘de toets financiële moeilijkheden';

  • Of de juridische organisatiestructuur voldoet aan de definitie van een mkb-onderneming;

  • In het geval dat een andere onderneming in het verband van ondernemingen ook kosten gaat maken voor het project, controleren we in de structuur hoe deze ondernemingen met elkaar verbonden zijn;

  • Op bijzonderheden. Hierbij kun je denken aan: 

    • ondernemingen binnen de juridische organisatiestructuur die eerder gebruik hebben gemaakt van de subsidieregeling
    • of er bijvoorbeeld een ‘externe deskundige’ wordt ingehuurd die binnen het verband van ondernemingen valt.

Veelgestelde vragen

  • In de meeste gevallen maakt de aanvrager deel uit van een verband van ondernemingen. Dit is het geval wanneer de onderneming geen zelfstandig bedrijf is. Dit zijn alle ondernemingen zoals ook opgenomen in de juridische organisatiestructuur.

     

  • Een onderneming zien we als een verbonden onderneming wanneer sprake is van overheersende zeggenschap over de andere onderneming(en). Als de ene onderneming overheersende zeggenschap heeft over een andere onderneming zien we beide ondernemingen als één onderneming.

    Er is sprake van overheersende zeggenschap in de volgende situaties: 

    a. één onderneming heeft de meerderheid van de stemrechten van de aandeelhouders of vennoten van een andere onderneming; 
     
    b. één onderneming heeft het recht de meerderheid van de leden van het bestuurs-, leidinggevend of toezichthoudend orgaan van een andere onderneming te benoemen of te ontslaan; 
     
    c. één onderneming heeft het recht een overheersende invloed op een andere onderneming uit te oefenen op grond van een met die onderneming gesloten overeenkomst of een bepaling in de statuten van laatstgenoemde onderneming. 
     
    d. één onderneming die aandeelhouder of vennoot is van een andere onderneming, heeft op grond van een met andere aandeelhouders of vennoten van die andere onderneming gesloten overeenkomst als enige zeggenschap over de meerderheid van de stemrechten van de aandeelhouders of vennoten van laatstgenoemde onderneming. 

    Ondernemingen die via één of meer andere ondernemingen één van de hierboven genoemde situaties verbonden zijn, worden ook als één onderneming beschouwd. 

    Meer informatie over verbonden ondernemingen vind je in artikel 3 van de  Algemene Groepsvrijstellings­verordening (AGVV).

  • Dit zijn alle ondernemingen die meer dan 50% verbonden zijn met elkaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.