Lever in: Visie-document in 5 pagina’s

Het visie-document maakt het mogelijk voor de drie noordelijke provincies en het SNN om subsidieaanvragers al in een vroeg stadium te kunnen helpen om jullie projectaanvraag te toetsen op visie, onderscheidend vermogen, systematisch werken en reflecteren en leren. Tenslotte willen we samen bedrijven stimuleren om stappen te zetten in de verdere ontwikkeling van hun bedrijf en ze toekomstbestendiger maken. Met behulp van deze Europese subsidie kan Noord-Nederland nóg mooier en sterker worden.  

Wat schrijf je in het visie-document?

In het visie-document beantwoord je elk van de hieronder genoemde vijftien vragen. Dit hoeft niet puntsgewijs. Het gewicht dat aan elke vraag wordt gegeven kan verschillen. De onderlinge verhouding is afhankelijk van de aard van het initiatief, zoals de omvang en complexiteit van de uitdaging en de mate waarin partijen al op weg zijn.

Het is belangrijk dat dat wat in het visiedocument wordt gepresenteerd een logisch samenhangend geheel vormt.

  1. De stip op de horizon: Op welke kans speel je in?
    We verwachten hier geen gedetailleerd inhoudelijk verhaal. We verwachten dat de uiteindelijke nieuwe maatschappelijk-economische sterkte, de niche die wordt aangeboord, de uitkomst is van een zoekproces.
    Het gaat bij het definiëren van de stip primair om ‘de afbakening van het zoekgebied’.
  2. Wat is het potentieel voor Noord Nederland, in de zin van economisch en maatschappelijk verdienvermogen? Wat is de potentiële impact op de brede welvaart van de regio?
    Het gaat (dus) om impact die groter is dan de impact voor de betrokken partners zelf.
  3. Wanneer kan het potentieel zijn bereikt? Wat is de horizon? Wij gaan ervan uit dat de horizon doorgaans ligt op de middellange termijn (7-10 jaar).
  4. Hoe omvangrijk en complex is de uitdaging die partijen aangaan? 
    De verwachte omvang en complexiteit wordt gerelateerd aan potentiële economische en maatschappelijke impact voor Noord Nederland.
  5. Waarom specifiek Noord Nederland? Wat maakt dat er bij uitstek een kans ligt voor Noord Nederland? Wat zijn de onderscheidende elementen ten opzichte van andere regio’s? Welke Noord-Nederlandse competenties liggen aan de visie ten grondslag?
  6. Wat is de relatie met bestaande sterkten en (mogelijke) andere kansen?
  7. Welke route heb je voor ogen?
  8. Welke aanpak kies je?

    Het antwoord op vragen 7 en 8 vormt de kern van de visie. Wij zijn op zoek naar initiatieven, waarbij vanuit een ecosysteem-gedachte, op systematische wijze wordt toegewerkt naar een doel. Er wordt een logische aanpak gevolgd, waarbij beslissingen ‘evidence driven’ worden genomen.
     
  9. Waar sta je? Hoe ver ben je al onderweg? Sta je nog aan het begin of ligt het beoogde doel al dichtbij?
  10. Wie zijn er betrokken en wie dienen er logischerwijs (nog) te worden betrokken?
  11. Hoe is/wordt de samenwerking georganiseerd? Is er een ‘regie’-functie en hoe wordt die ingevuld?
  12. Is er een balans tussen gedeelde en individuele belangen? Hoe wordt die tot stand gebracht?
  13. Zijn er andere partijen (bekend) die naar hetzelfde of een samenhangend doel toewerken? Zo ja, waar liggen verbindingsmogelijkheden en hoe worden die verbindingen gelegd? 
  14. Hoe wordt er tijdens de route lerend vermogen gecreëerd? Op welke manier maakt het ontwikkelen hiervan onderdeel uit van de aanpak?
  15. Hoe wordt er tijdens de rit ingespeeld op onverwachte kansen en bedreigingen? Hoe wordt er flexibiliteit in de aanpak aangebracht? 
     

Met wie kan ik contact opnemen voor meer informatie of bij vragen?  

 
Voor vragen over de stappen die het visie-document doorloopt kun je contact opnemen met het SNN via openinnovatie@snn.nl