2,9 miljoen voor leerwerkplekken in de Noordelijke wijken
Voor de uitvoering van het plan ’De wijk als leerwerkplek’ ontvangen WerkPro, Alfa-college (namens Mbo Groningen) en de gemeente Groningen een bijdrage van € 2,9 miljoen vanuit het zogeheten Just Transition Fund (JTF). Het Just Transition Fund (JTF) is een Europees fonds voor gebieden die sociaal en economisch het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een groene economie. Hiermee wil de Europese Unie de sociaal-economische ongelijkheid verkleinen.

Voor de acht noordelijke buurten en wijken die vallen onder het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid Groningen-Noord (NPLV) ontwikkelden WerkPro, Alfa-college (namens Mbo Groningen) en de gemeente Groningen het project ‘De wijk als leerwerkplek’.
Voorzitter van de arbeidsmarktregio Groningen Noord-Drenthe en lid van de stuurgroep JTF Carine Bloemhoff reikte op 23 mei een cheque uit aan de directeuren van WerkPro, Alfa-college en Werk & Participatie van de gemeente. Carine Bloemhoff: “Met dit project kunnen we jongeren en andere wijkbewoners die nog niet aan het werk zijn of naar school gaan op weg helpen richting (betaald) werk of een opleiding met daarbij een aan de bak garantie. Met dit geld kunnen de noordelijke wijken daarmee aan de slag!”
AanDeBak-garantie
Een van de onderdelen van het project ‘De wijk als leerwerkplek’ is de AanDeBak-garantie. Inwoners van de noordelijke wijken die een stage of opleiding afronden, krijgen een baangarantie. Het gaat om een aantal specifieke opleidingen op Mbo-niveau. Werkgevers in o.a. de bouw en techniek committeren zich hieraan. Verschillende woningcorporaties zorgen ervoor dat er werk genoeg is voor de werkgevers die mensen in dienst nemen. De initiatiefnemers, corporaties én werkgevers ondertekenden hiervoor gezamenlijk een convenant. Deelnemers van de AanDeBak-garantie worden begeleid naar werk. Het project loopt van 1 januari 2025 tot 31 december 2027.
Wijkbedrijvigheid
Een ander onderdeel is Wijkbedrijvigheid: het laagdrempelig en in de wijk zelf realiseren van een breed aanbod van activiteiten voor bewoners, waar ze elkaar kunnen ontmoeten, zich kunnen inzetten voor de wijk en zich kunnen ontwikkelen. Zo repareert men in het GroenHuis kapotte huishoudelijke apparaten, wordt in alle wijken door wijkbewoners zwerfvuil geruimd en zien we op diverse plekken weggeefwinkels. Door de wijze van organiseren ontstaat er groot eigenaarschap en saamhorigheid in de groep.
Wijkgildes
Gekoppeld aan de wijkbedrijvigheid ontstonden de afgelopen jaren wijkgildes. In een wijkgilde kunnen bewoners werkervaring opdoen en een diploma halen in de wijk zelf. Uit pilots blijkt dat deze gildes erg succesvol zijn: van de deelnemers haalt 85% een diploma of praktijkverklaring, 23% krijgt een baan, 23% stroomt door naar een vervolgopleiding en bijna de helft (45%) blijft duurzaam actief in de wijk. “Het succes van de wijkgildes willen we graag uitbreiden naar andere wijken en activiteiten. De JTF-bijdrage maakt dat mogelijk”, aldus Cees Jan Gieskes van WerkPro.
Wijkacademies
Door ook het Mbo te verbinden aan de wijken, de wijkgildes en de verduurzamingsopgave van de woningcorporaties, kunnen jongeren, statushouders en werkzoekenden uit de noordelijke stadswijken (deels in hun eigen wijk) op Mbo-2/3 niveau worden opgeleid op het gebied van techniek, duurzaamheid en circulariteit. Verschillende woningcorporaties en aannemers hebben aangegeven dat het tekort aan vakbekwame medewerkers een ernstige belemmering vormt bij het verduurzamen van de woningvoorraad in de noordelijke wijken. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten en wordt er geïnvesteerd in de brede welvaart in de wijken ten aanzien van wonen, werken, leren, veiligheid en meedoen.