De MIT Haalbaarheid en de Mkb haalbaarheidsvoucher, wat is het verschil?

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

In december 2023 is de nieuwe subsidie Mkb haalbaarheidsvoucher opengegaan. Op 9 april 2024 is de jaarlijkse MIT Haalbaarheid weer opengegaan. Twee subsidies allebei gericht op haalbaarheid. Maar wat is eigenlijk het verschil? Wij leggen het je uit!

Afbeelding mkb haalbaarheidsvoucher proeftuinen

Wat zijn de overeenkomsten?

Met beide subsidies voer je een haalbaarheidsonderzoek uit. Hierbij onderzoek je of jouw innovatieve idee economisch en technisch haalbaar is. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek neem je uiteindelijk een beslissing of je daadwerkelijk over gaat tot de ontwikkeling van jouw vernieuwende idee.

Maar wat zijn dan de verschillen?

Laten we beginnen met het grootste verschil: bij de Mkb haalbaarheidsvoucher maak je gebruik van een samenwerking met een proeftuin. Een proeftuin is een innovatieve omgeving die je stimuleert om kennis en deskundigheid uit te wisselen. Proeftuinen beschikken niet alleen over veel kennis, maar kunnen je ook de juiste faciliteiten bieden voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Door gebruik te maken van een proeftuin kom je sneller en gerichter tot een beslissing. Bij de MIT Haalbaarheid maak je voor je haalbaarheidsonderzoek dus geen gebruik van een proeftuin.

Daarnaast zijn er nog een aantal verschillen:

  • Bij de Mkb haalbaarheidsvoucher is er een grote rol en betrokkenheid vanuit de eerstelijnsorganisaties. Dit zijn de ondernemersloketten vanuit de drie provincies: Ik ben Drents Ondernemer – IBDO (Drenthe), YnBusiness (Fryslan) en GroBusiness (Groningen). Zij helpen je onder andere met het tot stand brengen van een connectie met de juiste proeftuin. Je kunt met een eerstelijnsorganisatie bespreken hoe het testen van de haalbaarheid van jouw innovatieve idee aansluit bij vragen als: Waar sta ik? Van welk (groter) proces maakt mijn idee onderdeel uit? Hoe wil ik mijn project of bedrijf verder ontwikkelen? Wie heb ik daarbij nodig in de toekomst? Op deze manier til je de kwaliteit van je project (en het vervolg hierop) naar een hoger niveau. Bij de Mkb haalbaarheidsvoucher is het ook mogelijk om trainingen en workshops te volgen bij de proeftuin als deze betrekking hebben op het onderzoek dat jij daar uitvoert naar jouw idee
  • De MIT Haalbaarheid is, anders dan de Mkb haalbaarheidsvoucher, een landelijke subsidie. Dit betekent dat jouw project moet passen binnen één van de nationale Kennis en Innovatie Agenda’s (KIA’s)
  • Bij de MIT Haalbaarheid ontvang je maximaal € 20.000 subsidie per project. Bij de Mkb haalbaarheidsvoucher is dit € 45.000. Hierbij moet wel 40% van de kosten voor een proeftuin zijn

Welke subsidie past bij mijn project?

Om te bepalen welke subsidie het beste bij jouw project past, kun je jezelf het volgende afvragen:

  • Bepaal of je het haalbaarheidsonderzoek kunt én wilt uitvoeren in een proeftuin
  • Kijk hoe groot het project is en hoeveel kosten je gaat maken
  • Kijk naar welk bedrag je nodig hebt om dit te realiseren

Meer weten over deze subsidies?

Kijk dan op de subsidiepagina’s over de MIT Haalbaarheid en Mkb haalbaarheidsvoucher

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.