Ook dit jaar de MIT Haalbaarheid weer beschikbaar voor innovatieve mkb’ers

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Ben jij een noordelijke mkb’er met een innovatief idee voor een nieuw product, dienst of proces? En wil jij met een haalbaarheidsonderzoek onderzoeken of jouw idee haalbaar is voordat je aan een ontwikkelingsproject begint? Dan is deze subsidie misschien iets voor jou! De MIT Haalbaarheid is beschikbaar vanaf dinsdag 9 april 2024 om 09:00 uur. 

Waar kun je de MIT Haalbaarheid voor gebruiken?

Met de subsidie MIT Haalbaarheid kun je als mkb’er ondersteuning krijgen voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Met een haalbaarheidsonderzoek breng je in kaart of het project economisch en technisch haalbaar is. Je bepaalt op welke vragen je een antwoord wilt hebben. Deze vragen probeer je in het haalbaarheidsproject te beantwoorden. Hiermee krijg je een overzicht van de sterke en zwakke kanten, kansen én risico's van je project. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek neem je uiteindelijk een beslissing of je daadwerkelijk over gaat tot de ontwikkeling van jouw innovatieve idee. 

Met deze subsidie kun je tot 40% van de kosten voor bijvoorbeeld materiaal, uren en het inschakelen van een deskundige vergoed krijgen. Het maximale subsidiebedrag is € 20.000 per project. 

Dit jaar nieuwe Kennis- en Innovatie Agenda’s (KIA’s) toegevoegd 

De projecten die voor deze subsidie in aanmerking komen moeten bijdragen aan één van de KIA’s. De acht KIA’s die zijn opgesteld voor deze subsidie zijn dit jaar vernieuwd. Meer informatie over de vernieuwde KIA’s lees je op de subsidiepagina MIT Haalbaarheid 2024

Wat is de MIT?

De Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) stimuleert innovatieve ontwikkelingen. De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen stellen samen met het Rijk in 2024 een bedrag van ruim € 7 miljoen beschikbaar voor twee subsidies: de MIT Haalbaarheid en de MIT R&D Samenwerking. Binnenkort start de eerste van deze twee subsidies, de MIT Haalbaarheid. 

Lees het verhaal van startup Tapp

Benieuwd wat je met deze subsidie kunt doen? Startup Tapp deed met behulp van subsidie een haalbaarheidsonderzoek voor het ontwikkelen van papieren dataloggers. Dataloggers zijn kleine computers die de condities in een container meten tijdens het transport van bijvoorbeeld groente, fruit of medicijnen.  

Voor de ontwikkeling van de papieren dataloggers doen ze nu een haalbaarheidsonderzoek naar lichtinval in de containers. “We hebben 63 klanten van Australië tot Peru om input gevraagd. Zij zijn enthousiast en geven aan dat ook het meten van lichtinval belangrijk is voor de datalogger. Zo kun je als leverancier en ontvanger zien of de container onderweg geopend is. In dat geval bestaat er dus een kans dat er drugs of andere illegale middelen aan jouw transport zijn toegevoegd. Dat is de volgende stap in de ontwikkeling van onze papieren datalogger. Onderzoeken of ook lichtinval via bijvoorbeeld geleidende inkt gemeten kan worden. Voor dit haalbaarheidsonderzoek hebben wij dit jaar subsidie gekregen.” zegt oprichter Niels Postma van Tapp.   

Meer weten?

Of wil jij jouw aanvraag alvast voorbereiden? Alle informatie over de subsidie en wat je nodig hebt voor jouw aanvraag vind je op de subsidiepagina MIT Haalbaarheid 2024