Royal Avebe en UMCG ontvangen € 1,4 miljoen voor innovatief onderzoek

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Royal Avebe ontvangt samen met UMCG ruim € 1,4 miljoen Europese subsidie vanuit het Just Transition Fund (JTF). De subsidie is voor project Fibers, wat zich richt op de productie van duurzamere en gezondere (voedings)producten op basis van zetmeel. Dit aardappelzetmeel is een belangrijk ingrediënt voor plantaardige voeding, zoals plantaardige roomkaas, kwark en yoghurt. Tijdens het project worden zetmeelderivaten ontwikkeld op basis van CarbExplore Research’ enzymtechnologie, en kijken de partijen naar welke positieve effecten er zijn voor de gezondheid. 

Yoghurt met fruit

Marc Laus, Technology Officer Product & Applications bij Avebe: “We merken dat er steeds meer aandacht is voor voeding op basis van duurzame plantaardige ingrediënten. Voor Avebe is het belangrijk om te blijven innoveren en te verduurzamen. Met de opgedane kennis vanuit project Fibers kunnen we onze groene zetmeelportfolio (Etenia™) vergroten. En uniek is dat we daarbij kijken naar de positieve gezondheidseffecten van deze nieuwe zetmeelderivaten op maag en darmen. We zijn dan ook erg blij met de toekenning vanuit het JTF en de samenwerking met UMCG en CarbExplore Research”.

Duurzame zetmeelingrediënten

Fibers staat voor: “Functional Ingredients by Enzymatic Redesign of Starch”. Binnen het project wordt aardappelzetmeel van Avebe omgezet op basis van CarbExplore Research’ enzymtechnologie. Dit levert duurzame zetmeelingrediënten op voor plantaardige voeding. Hierbij wordt gelet op gezondheidsvoordelen en textuur. Bijvoorbeeld plantaardige kwark die vetarm is, maar wel een rijke en romige smaak heeft. Vervolgens onderzoekt Prof. dr. Paul de Vos van het UMCG welke gezondheidsvoordelen er zijn. 

Over Royal Avebe

Royal Avebe is een coöperatie van ruim 2.000 akkerbouwers uit Nederland en Duitsland. De zetmeelaardappelen van deze leden worden jaarlijks verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten op basis van aardappelzetmeel en -eiwit, waar ze wereldwijd toegevoegde waarde bieden in voeding, diervoeding en industriële toepassingen. Avebe werkt voortdurend aan de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden en toepassingen op basis van zetmeelaardappelen en richt zich op duurzame continuïteit. Het bedrijf heeft 1.300 medewerkers en productielocaties in Nederland, Duitsland en Zweden en heeft verkoopkantoren in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Het hoofdkantoor staat in Veendam. 

Over UMCG

Prof. dr Paul de Vos is een onderzoeker binnen het UMCG en houdt zich bezig met hoe voeding bij kan dragen aan een verbeterde gezondheid. Hij richt zich op de darm en darmbacteriën. De groep heeft speciale systemen ontwikkeld waarmee voorspeld kan worden wat voor uitwerking specifieke voedingsmiddelen hebben op stofwisseling, het afweersysteem en mentale gezondheid. Paul is ook programmadirecteur en verantwoordelijk voor het programma gezonde voeding binnen het Facsinating programma. Fascinating is een Gronings initiatief om betere voeding te maken uit circulair geproduceerde landbouwproducten.

Over CarbExplore Research

CarbExplore Research ontwikkelt innovatieve functionele ingrediënten op basis van suiker, zetmeel en lactose. Gebruikmakend van unieke enzymen uit de natuur biedt CarbExplore toegang tot ingrediënten voor voeding, personal care en agrotoepassing. www.carbexplore.com

Het Just Transition Fund 

Het JTF, het 'fonds voor een rechtvaardige energietransitie', is een Europees fonds voor gebieden die het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een groene economie. Hiermee wil de Europese Unie de sociaaleconomische ongelijkheid verkleinen. Het JTF komt voort uit de Europese Green Deal, het programma voor een klimaatneutraal Europa in 2050. Om deze overgang in Noord-Nederland te bereiken is 330 miljoen euro toegezegd tot 2027. 

Wil je meer weten over het JTF-programma? Lees dan verder op de programmapagina van het JTF.

Samenwerking 

Het JTF is uitgewerkt door de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de gemeente Emmen en de Arbeidsmarkttafel Noord-Nederland (een publieke samenwerking tussen de drie Noordelijke arbeidsmarktregio’s - dit zijn de gemeente en UWV - en de drie noordelijke provincies). Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de JTF-subsidies uit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.