Just Transition Fund (JTF)

Hoe wordt onze noordelijke regio nog innovatiever en slimmer? Hoe maken we onze samenleving groener en gaan we om met de kansen en bedreigingen uit de energietransitie? En hoe spelen we samen in op de toekomst? In Noord-Nederland zoeken we ondernemers met innovatieve ideeën en initiatieven die onze regio verder helpen. Met onze regionale innovatiestrategie (RIS3) zetten we in op een innovatiever en sterker Noord-Nederland en werken we aan een circulaire, sociale en inclusieve regio. Het Just Transition Fund (JTF), het fonds voor een rechtvaardige transitie, is een van de programma’s die middelen beschikbaar stellen om de doelen en kansen van RIS3 te kunnen bereiken. 

Op deze pagina lees je meer over het Programma JTF 2021-2027 voor regio Noord-Nederland, over JTF in relatie tot de regionale innovatiestrategie (RIS3) en over alle samenwerkende partijen binnen het JTF in Noord-Nederland.

JTF Projecten uitgelicht

Programma JTF 2021-2027

Voor de energietransitie zijn grote investeringen nodig: in duurzame producten (zoals schone brandstof), processen, onderzoek, innovatie en scholing, én in de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Zo worden - door het stopzetten van de gaswinning in Groningen en de CO2-reductie in het noorden – naar schatting zo’n 20.000 banen in Noord-Nederland geraakt. Tegelijkertijd biedt de transitie ook kans op nieuwe banen en economische activiteiten. Klik op ‘Lees meer’ en kom erachter hoe het noorden met het Programma JTF op deze kansen inspringt.

Subsidie-openstellingen en aanvragen

Wanneer gaat welke subsidie open? En welke wet- en regelgeving geldt voor mijn aanvraag? Speciaal voor aanvragers hebben we een pagina met praktische informatie over het programma JTF. Ga naar de pagina Programma JTF 2021-2027 voor meer informatie en handige downloads.

Naar pagina Programma JTF 2021-2027

Deskundigencommissie

De Deskundigencommissie neemt de inhoudelijke beoordeling van de ingediende JTF-subsidieaanvragen voor haar rekening. Zij adviseert over de toekenning van de subsidie. Klik op onderstaande button om meer te lezen over wat deze commissie precies doet en wie er in de commissie zitten.

Hoe beoordeelt de Deskundigencommissie subsidieaanvragen?

De Deskundigencommissie beoordeelt de subsidieaanvragen door een kwalitatieve sterkte-zwakteanalyse te doen, waarbij specifieke elementen het verschil kunnen maken tussen een positieve of negatieve beoordeling. Bij de beoordeling wordt ook rekening gehouden met de hoogte van het aangevraagde subsidiebedrag. Klik op ‘Lees meer ‘ en kom erachter hoe de beoordeling werkt.

Samenwerkende partijen voor het JTF

De ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), provincies en gemeenten bundelen de krachten om gezamenlijk het JTF-programma vorm te geven en uit te voeren. Zij doen dit onder de naam Just Transition Fund, met als ondertitel: Fonds voor een rechtvaardige transitie. 

De uitvoering van het JTF-programma ligt in de regio’s Noord-Nederland, Zuid-Nederland en West-Nederland in samenwerking met drie intermediaire instanties: Kansen voor west (West-Nederland) , SNN (Noord-Nederland) en Stimulus (Zuid-Nederland).

De partners die in Noord-Nederland aan het JTF-programma werken, zijn: de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de gemeente Emmen en de Arbeidsmarkttafel Noord-Nederland (een publieke samenwerking tussen de drie Noordelijke Arbeidsmarktregio’s, (de gemeente en UWV) en de drie noordelijke provincies). Het SNN verzorgt de uitvoering van dit programma, in de vorm van subsidies.
 

Formulieren staatssteun (deel 1)

Formulieren staatssteun (deel 2)

Nieuws items JTF

Veelgestelde vragen Just Transition Fund

Bekijk hier de veelgestelde vragen over het Just Transition Fund.

Contact en hulp

Wil je een aanvraag indienen voor een van de subsidies uit de openstellingskalender en heb je vragen over het aanvraagproces? Neem dan contact op met het JTF-team van het SNN.

Heb je vragen over de ontwikkeling van jouw idee voor het Noorden?

De provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de gemeente Emmen en de noordelijke arbeidsmarktregio’s willen ondernemers graag helpen om hun ideeën en projectvoorstellen verder te brengen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor de ontwikkeling van jouw idee of project? Neem contact op met: Europeseprogrammas@provinciegroningen.nl 

Wil je graag hulp met het ontwikkelen van je idee naar een concreet project? De mensen uit het grote Noordelijke netwerk van de MATRIX zetten zich belangeloos in om initiatiefnemers van innovatieve ideeën te helpen. Ga naar de website Sparren met de Matrix voor meer informatie.