Run op Groninger steun voor anderhalvemetereconomie

Provincie Groningen trok een jaar geleden 1,5 miljoen euro uit voor de ondersteuning van kleine ondernemers en maatschappelijke organisaties in de zwaarst getroffen sectoren, zoals de detailhandel, de vrijetijdssector en culturele instellingen. Dit bleek een enorm populaire subsidie! De anderhalf miljoen voor de anderhalvemeterregeling is inmiddels op. Er kan daarom geen subsidie meer worden aangevraagd.

Het afgelopen jaar hebben maar liefst 694 bedrijven en maatschappelijke organisaties subsidie ontvangen uit de Anderhalvemeterregeling Groningen. Daarvan maakten er 147 zelfs twee keer gebruik van de subsidie. Bijna de helft van de aanvragen zijn afkomstig uit de gemeente Groningen, maar ook organisaties uit de gemeenten Westerkwartier, Het Hogeland en Midden-Groningen hebben de subsidie veelvuldig gebruikt om aan de RIVM-maatregelen te kunnen voldoen.

Een coronaproof afhaalloket

Wirwar Spellen en Puzzels in Groningen heeft met hulp van de subsidie en een lokale timmerman de winkel opnieuw ingericht. “Wij moesten iets doen om in onze winkel de veiligheid voor klanten en onszelf te garanderen”, zegt eigenaar Kim Hoetjes.

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol is blij met de steun aan de getroffen ondernemers: "De coronacrisis raakt onze economie breed en zorgt bij veel ondernemers voor grote acute onzekerheid. Om ervoor te zorgen dat klanten veilig kunnen winkelen, sporten of uitgaan, hebben veel ondernemers hun zaak moeten aanpassen. Zo'n extra investering komt hard aan bij kleine bedrijven die hun omzet hebben zien kelderen door de coronamaatregelen.”

Kleine ondernemers en maatschappelijke organisaties die gebruik hebben gemaakt van deze subsidie, hebben gezamenlijk meer dan 3,8 miljoen euro geïnvesteerd in het coronaproof maken van hun organisatie. Voor deze kosten is er gemiddeld €1.720,- subsidie uitgekeerd per aanvraag.

Over de anderhalvemeterregeling

Om te voldoen aan de RIVM-maatregelen waren veel organisaties genoodzaakt te investeren in bijvoorbeeld bewegwijzering, desinfectiepompen, spatschermen of een digitaal reserveringssysteem. Met deze subsidie konden bedrijven en maatschappelijke organisaties met minder dan vijftig werknemers de helft van de gemaakte kosten vergoed krijgen.

De provincie Groningen heeft door de aanhoudende pandemie per 18 december 2020 de voorwaarden van de subsidie verruimd. Vanaf toen konden bedrijven die eerder nog werden uitgesloten subsidie aanvragen, zoals supermarkten, bouwcentra en productiebedrijven. Ook scholen, gezondheidscentra en fysiotherapeuten konden vanaf dat moment kosten vergoed krijgen voor aanpassing van bijvoorbeeld het schoolplein en de behandelkamer.

Sterker uit de coronacrisis

Ben jij een ondernemer uit Groningen, Friesland of Drenthe en wil jij ook sterker uit de coronacrisis komen? Kijk welke subsidies jou daarbij kunnen helpen!

Liever direct contact?

Team Bedrijfsontwikkeling & Groei kijkt graag met je mee. Bel 050 - 5224 915 of mail naar bedrijfsontwikkeling&groei@snn.nl.

Alt
Inschrijven nieuwsbrief
bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall