Subsidie van 10.000 euro voor verbeteren en verduurzamen huizen in aardbevingsgebied

Staat je huis in het aardbevingsgebied, maar is het geen onderdeel van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen? Bekijk dan of je subsidie kunt krijgen. 

Vanaf vandaag, donderdag 1 juli 2021, is er een nieuwe subsidie beschikbaar voor eigenaren van huizen in het aardbevingsgebied in Groningen: de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen. De subsidie geldt voor huizen die geen onderdeel zijn van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen. Met het aardbevingsgebied bedoelen we de postcodes waar de Waardedalingsregeling van Instituut Mijnbouwschade Groningen geldt, plus de postcodes 9679, 9681 of 9682 in de gemeente Oldambt. 

Subsidie van maximaal 10.000 euro

Voor jou was niet altijd duidelijk of je huis nog in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen opgenomen zou worden. Daardoor heb je misschien onderhoud en verbeteringen uitgesteld. Om achterstallig onderhoud te doen en je huis te verbeteren, kom je in aanmerking voor een subsidie van maximaal 10.000 euro. Het geld kun je gebruiken voor het verbeteren en verduurzamen van je huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanschaffen van zonnepanelen, isolatie of HR++-glas. Ook het verbouwen van je badkamer of keuken en deelnemen aan een lokaal energieproject is mogelijk. 

Wie het eerst komt, het eerst maalt

In totaal is er 300 miljoen euro beschikbaar gesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat bedrag wordt uitgesmeerd over drie jaar: 75 miljoen in 2021, 150 miljoen in 2022 en nog eens 75 miljoen in 2023. Je kunt de subsidie vanaf vandaag aanvragen via de subsidiepagina Verduurzaming en Verbetering Groningen. Wees er wel snel bij, want zodra het budget op is kunnen er geen aanvragen meer worden ingediend.

Versterkingsprogramma NCG

Weet je niet of je huis onderdeel is van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen? Als je hierover geen brief van de gemeente hebt ontvangen, zit je niet in het versterkingsprogramma. In dit programma zitten ruim 26.000 adressen uit de hele provincie. Deze adressen zijn afkomstig uit eerdere gemeentelijke versterkingsplannen. Alle eigenaren waarvan het huis onderdeel is van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen hebben hiervan bericht gehad. 

Voorwaarden

Om voor de subsidie van 10.000 euro in aanmerking te komen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden: 

  • Je bent particuliere eigenaar van een gebouw die bestemd of mede bestemd is voor bewoning. Eigenaren met een bedrijf aan huis komen ook in aanmerking. Bijvoorbeeld een kapsalon aan huis. 
  • Je huis is geen onderdeel van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen. 
  • Je huis staat in een van de postcodes waar de Waardedalingsregeling van IMG geldt. Of in de postcodes 9679, 9681 of 9682 in de gemeente Oldambt. 
  • Je huis is gebouwd en opgeleverd vóór 1 januari 2016. 
  • Er zijn twee momenten om een aanvraag in te dienen. Dit geldt per adres en mag tot het maximum van 10.000 euro. 
  • Maatregelen waarvoor de subsidie wordt aangevraagd moet je binnen drie jaar uitvoeren. 

Wil je meer informatie over deze subsidie, of de subsidie direct aanvragen? Kijk dan op de subsidiepagina Verduurzaming en Verbetering Groningen. Heb je vragen over deze subsidie? Stuur dan een e-mail naar versterking@snn.nl of bel 050 5224 924.

Update 06-07-2021

Dat ging snel! Al duizenden huiseigenaren vroegen in totaal 75 miljoen euro subsidie aan voor het verbeteren en verduurzamen van hun woning. Bijvoorbeeld met zonnepanelen of een nieuwe keuken. Staat ook jouw huis in het aardbevingsgebied, maar is het geen onderdeel van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen? Vanaf januari 2022 kun je in de tweede ronde alsnog subsidie aanvragen. Er is dan in totaal 150 miljoen euro subsidie beschikbaar.

Alt
Inschrijven nieuwsbrief
bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall