Subsidie voor innovatieve oplossingen corona: een jaar later

Vorig jaar maart brak het coronavirus in alle hevigheid los in Nederland. Op 10 april 2020 stelden de drie noordelijke provincies en het SNN 1 miljoen Europese subsidie beschikbaar aan ondernemend Noord-Nederland. De subsidie was bedoeld voor creatieve en innovatieve oplossingen om de gevolgen van het coronavirus het hoofd te bieden. Het ondernemen bleek volop door te gaan, want het SNN ontving veel goede ideeën en aanvragen. Hoe gaat het nu - een jaar later - met de vijf innovatieve projecten die uiteindelijk subsidie ontvingen? Een update vanuit bedrijven Lode en Color & Brain.

Lode brengt ergometer binnen aantal maanden op de markt

Zo vroeg mogelijk revalideren voor patiënten die in het ziekenhuis terecht zijn gekomen, zorgt voor een beter en sneller herstel van corona en kan complicaties voorkomen. Lode B.V. komt met een heel bijzondere oplossing: Total Rehab. Dit is een speciale ligfietsergometer met ingebouwde software, waardoor een coronapatiënt al vanuit zijn bed op de IC kan beginnen met revalideren. 
Op deze manier kan de voortgang van een patiënt vaker getest worden en zijn resultaten direct zichtbaar. Hierdoor wordt het revalidatieproces beter gevolgd en actiever gewerkt aan een optimaal herstel. 

Ton Rademaker, directeur Lode: “Door het subsidiebedrag dat we ontvingen zijn we als een speer van start gegaan met ons idee voor de ligfietsergometer. Na een paar maanden was ons eerste prototype van de verplaatsbare ergometer klaar om getest te worden. We zijn letterlijk met de ergometer onder de arm in een busje naar het AMC in Amsterdam gereden en hebben het prototype daar op de Intensive Care gebracht. Het eerste testrapport na twee weken, door IC-artsen, verpleegkundigen en experts (met input van patiënten zelf), was niet 100% goed. Er moest best veel verbeterd worden. Maar we hebben ontzettend veel aan het rapport gehad. Op basis van deze feedback ontwikkelden we ons tweede prototype, dat nog beter aansluit bij de wensen en behoeften van patienten en deskundigen. We verwachten dat we de ergometer binnen een paar maanden echt op de markt kunnen brengen. En het belangrijkste, dat coronapatienten die een flink herstel tegemoet zien, er hun voordeel mee kunnen doen en hun gezondheid hiermee stap voor stap, al vanuit het ziekenhuisbed, kunnen oppakken. We hopen het revalidatieproces voor coronapatiënten hiermee flink te kunnen versnellen.”

Lees meer op de website van Total Rehab: https://www.covid-19rehab.nl/en/.
 

De ergometer van Lode

Een citrusvrucht als belangrijke stof in medicijn tegen corona? Color & Brain BV onderzocht dit

Color & Brain BV onderzoekt met subsidie of een bijproduct dat gewonnen wordt uit citrusvruchten, kan helpen als stof in medicijnen voor de behandeling tegen corona, zonder bijwerkingen. 

Rob van Haren, directeur Color & Brain: “Naast de ontwikkeling van vaccins tegen het corona-virus, is het ook belangrijk dat er gewerkt wordt aan middelen met een antivirale werking. Deze middelen kunnen mensen niet immuun maken voor het virus, maar wel helpen om de infectie af te remmen of te voorkomen. Een waardevolle aanvulling op vaccins dus! In Noord-Nederland doen wij met ZoiY® en de Rijksuniversiteit Groningen (vakgroep Farmaceutische Biologie) onderzoek naar de antivirale werking van een aantal gerichte plant-inhoudstoffen. Uit de laboratoriumtesten zijn nu drie veelbelovende plant-inhoudstoffen geselecteerd. Dit kunnen we nu, samen met het UMCG, via een inhalator, drankje, capsule of een huidcrème, verder onderzoeken en testen op werkzaamheid bij corona. Zonder subsidie zou het voor ZoiY® lastig zijn om zo’n uitgebreid en risicovol onderzoek op te starten. Er rest nog veel werk. We hopen dit najaar de eerste producten beschikbaar te hebben.”

Meer lezen?  

Ook de drie andere innovatieve projecten die COVID-19-subsidie ontvingen zijn druk aan de slag: Avebe, Syncom en Reducept B.V.

Alt
Inschrijven nieuwsbrief
bulb search chat calendar compass couple file-pdf map navicon organiser person phone piggy-bank play service thumbs-up timer tractor wall