Subsidie voor North Water en BioMPG

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Twee innovatieve projecten - North Water en BioMPG - hebben samen maar liefst ruim € 16 miljoen subsidie uit het Europese Just Transition Fund (JTF) ontvangen. Gedeputeerde economie van de provincie Groningen, Henk Emmens, feliciteerde beide projecten hiermee in het bijzijn van wethouder Hans Ronde van Gemeente Eemsdelta bij ChemCom Industries B.V. in Farmsum.

3 mannen. 2 met een cheque in de handen van een subsidieoverhandiging namens de gedeputeerde

Het project North Water legt infrastructuur aan bij Groningen Seaports op het gebied van waterbehandeling en afvalwaterzuivering voor bedrijven in onder andere de (petro-) chemische industrie, de metaalindustrie, de voedingsmiddelenindustrie, de agrobusiness en de energiesector. Voor deze bedrijven is een goede en tijdige aanleg van deze infrastructuur nodig. Hierdoor kunnen zij zich vestigen in het gebied van Groningen Seaports en fungeert North Water als vliegwiel.

Dat geldt bijvoorbeeld óók voor een bedrijf als GreenGlycols® B.V. en voor de ontwikkeling van hun project BioMPG. Zij maken dankbaar gebruik van deze infrastructuur. Tegelijk is er sprake van wederkerigheid, omdat een project als North Water ontwikkeld kan worden dankzij de behoefte van bedrijven als Green Glycols.

Het Just Transition Fund 

Het JTF, het 'fonds voor een rechtvaardige energietransitie', is een Europees fonds voor gebieden die het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een groene economie. Hiermee wil de Europese Unie de sociaaleconomische ongelijkheid verkleinen. Het JTF komt voort uit de Europese Green Deal, het programma voor een klimaatneutraal Europa in 2050. Om deze overgang in Noord-Nederland te bereiken is 330 miljoen euro toegezegd tot 2027. 

Wil je meer weten over het JTF-programma? Lees dan verder op de programmapagina van het JTF.

Samenwerking 

Het JTF is uitgewerkt door de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de gemeente Emmen en de Arbeidsmarkttafel Noord-Nederland (een publieke samenwerking tussen de drie Noordelijke arbeidsmarktregio’s - dit zijn de gemeente en UWV - en de drie noordelijke provincies). Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de JTF-subsidies uit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.