Programma JTF 2021-2027

Het Just Transition Fund (JTF), het fonds voor een rechtvaardige transitie, is een Europees fonds voor gebieden die het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een groene economie. Met het JTF kunnen we in Noord-Nederland 330 miljoen euro inzetten om de economische en sociale gevolgen van de energietransitie op te vangen. Ook werken we hiermee aan een groene economie die bijdraagt aan de brede welvaart, mét nieuwe werkgelegenheid. Tot 2027 gaan er meerdere subsidies open binnen het noordelijke Programma JTF.

Op deze pagina vind je praktische informatie over dit programma: de openstellingskalender, downloads over relevante wet- en regelgeving en andere handige documenten.

Wil je meer lezen over de insteek, de doelen en de doelgroep van het JTF-Programma 2021-2027? Of wil je weten hoe de subsidies binnen het JTF-Programma zich verhouden tot de regionale innovatiestrategie (RIS3)? Ga dan naar de pagina Just Transition Fund (JTF).

De partners binnen dit programma zijn: de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de gemeente Emmen en de Arbeidsmarkttafel Noord-Nederland (een publieke samenwerking tussen de drie noordelijke Arbeidsmarktregio’s (dit zijn de gemeente en het UWV) en de drie noordelijke provincies). Het SNN verzorgt de uitvoering van dit programma.

Bekijk het JTF-Webinar terug

Op donderdagmiddag 12 januari 2023 organiseerden wij een kort, interactief webinar over de eerste 2 subsidies die opengaan binnen het JTF. Dit zijn de call grote kennis- en valorisatieprojecten en de subsidie investering en opleiding. Heb je het webinar gemist of wil je het webinar nog eens terugkijken? Dat kan via onderstaande video. De bijbehorende presentatie download je via deze link.

Wanneer gaat welke subsidie open?

Deze planning wordt tijdens de programmaperiode telkens aangevuld. Voor nu worden de volgende subsidies verwacht: 

Oktober:

November:

  • Subsidie Energiearmoede 

December:

De volgende subsidies zijn al gesloten of zijn nog aan te vragen:

Een aantal veelgestelde vragen

  • In Noord-Nederland zijn de provincie Groningen en de gemeente Emmen door de Europese Commissie aangeduid als JTF-regio. Dit gebied wordt het zwaarst getroffen door de overgang naar een groene economie én maakt daarmee aanspraak op deze subsidiegelden.
    Belangrijk is dat het effect van jouw idee, project, initiatief en daarmee uiteindelijk de subsidie neerslaat én verschil maakt in de provincie Groningen en/of in de gemeente Emmen. Projecten waarbij niet alle of geen activiteiten in de JTF-regio Groningen en Emmen worden uitgevoerd, moeten aantonen dat de resultaten van het project in belangrijke mate terechtkomen in de JTF-regio Groningen en Emmen. Dit moet door de aanvrager(s) in de aanvraag worden uitgelegd en onderbouwd.

  • De subsidieaanvragen voor de eerste twee JTF-subsidies worden op volgorde van ontvangst afgehandeld. Dat betekent dat aanvragen die vanaf 23 januari als eerste binnenkomen én compleet zijn, als eerste worden behandeld en in aanmerking komen voor subsidie.  

  • Jouw subsidieaanvraag moet, om in behandeling te kunnen worden genomen, de bijlagen bevatten zoals deze hier op onze website worden genoemd. Pas op het moment dat je aanvraag compleet (dus met alle verplichte bijlagen), bij ons is ingediend, wordt deze in behandeling genomen. 

     

Heb je een andere vraag over de Call grote kennis- en valorisatieprojecten (JTF) of de Subsidie investering en opleiding (JTF)? Op de subsidiepagina's Call grote kennis- en valorisatieprojecten (JTF) en Subsidie investering en opleiding (JTF) vind je alle veelgestelde vragen.

 

Heb je vragen over de ontwikkeling van jouw idee voor het noorden?

De provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de gemeente Emmen en de noordelijke arbeidsmarktregio’s willen ondernemers graag helpen om hun ideeën en projectvoorstellen verder te brengen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor de ontwikkeling van jouw idee of project? Neem contact op met: 

Provincie Groningen: europeseprogrammas@provinciegroningen.nl 
Gemeente Emmen: Susan van Harten, jtf@emmen.nl

Wil je graag hulp met het ontwikkelen van je idee naar een concreet project? De mensen uit het grote Noordelijke netwerk van de MATRIX zetten zich belangeloos in om initiatiefnemers van innovatieve ideeën te helpen. Ga naar de website Sparren met de Matrix voor meer informatie.

Vragen over het indienen van je aanvraag?

Wil je een aanvraag indienen voor een van de subsidies uit de openstellingskalender en heb je vragen over het aanvraagproces? Neem dan contact op met het JTF-team van het SNN. 

We zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 17:00 uur.