Call grote kennis- en valorisatieprojecten (JTF)

Locatie: Drenthe, Friesland, Groningen
Status: Aanvragen niet meer mogelijk

Ontvang max. €4.000.000,- subsidie voor onderzoek en innovatie.

Samenvatting

 • Maximaal bedrag
  € 1.000.000,- tot € 4.000.000,-
 • Resterend budget
  € 10.224.049,44
 • Besluit op aanvraag
  26 weken
 • Aanvragen mogelijk t/m
  Aanvragen niet meer mogelijk
 • Subsidiepercentage
  30% - 50%

Just Transition Fund (JTF)

Deze subsidie wordt mede mogelijk gemaakt door het Just Transition Fund (JTF)

Meer informatie

Werk jij aan onderzoek en innovatie? Benut je hiermee de kansen die de 4 transities (energie, circulair, digitalisering en gezondheid) uit de regionale innovatiestrategie (RIS3) met zich meebrengen? Maak jij met jouw project impact op provincie Groningen en/of gemeente Emmen, zowel op economisch als maatschappelijk gebied? Zorg je voor vernieuwing en verbinding, leer je van anderen en probeer je samen met bedrijven en kennisinstellingen dingen uit? En draagt jouw project – vanuit de bestaande sterktes van onze regio – bij aan het transformeren en meer divers maken van de regionale economie?

Met de Call grote kennis- en valorisatieprojecten (JTF-regio samenwerking) uit het nieuwe JTF-programma (Just Transition Fund) dagen wij partijen uit om:

 • Met innovatieve ideeën en nieuwe waardeketens te komen, waarbij je gebruik maakt van beschikbare kennis en kunde (valorisatie). Hierbij kan het gaan om het bouwen, testen en demonstreren van een vernieuwend prototype product, dienst of proces.

 • Te werken aan nieuwe onderzoeksprojecten om de kennispositie van Noord-Nederland te versterken. Deze projecten gaan om het ontwikkelen van innovatieve kennis, waarbij ook oog is voor de manier waarop deze kennis op de markt wordt gebracht.

Voor wie is deze subsidie?

Deze subsidie is bedoeld voor ondernemingen, kennisinstellingen en andere rechtspersonen waarbij samenwerking met bedrijven en instellingen uit heel Noord-Nederland mogelijk is.

Waarvoor kun je subsidie krijgen?

 • Kennisontwikkelingsproject: een onderzoeksproject waarin kennisontwikkeling centraal staat. Het gaat om het ontwikkelen van innovatieve kennis, waarbij ook oog is voor de manier waarop deze kennis op de markt wordt gebracht.

 • Valorisatieproject: een innovatietraject gericht op de ontwikkeling van innovatieve ideeën en nieuwe waardeketens, waarbij je gebruik maakt van beschikbare kennis en kunde (valorisatie). Hierbij kan het gaan om het bouwen, testen en demonstreren van een vernieuwend prototype product, dienst of proces.

Wat zijn de voorwaarden?

 • Je hebt uiterlijk 30 november 2026 het project afgerond en/of alle projectactiviteiten volledig uitgevoerd;

 • Je project wordt met minimaal 70 punten beoordeeld;

 • Wanneer je project een valorisatieproject is, krijg je 30% vergoed van de kosten die in aanmerking komen voor subsidie. Bij een kennisontwikkelingsproject krijg je 40% vergoed van de kosten die in aanmerking komen voor subsidie. Onder voorwaarden kan hier bij samenwerking nog 10% bijkomen;

 • Je ontvangt maximaal € 4.000.000,- subsidie per project en maximaal € 2.500.000,- subsidie per projectpartner;

 • Projecten waar niet alle of geen activiteiten in de JTF-regio Groningen en Emmen worden uitgevoerd, moeten aantonen dat de resultaten van het project in belangrijke mate terechtkomen in de JTF-regio Groningen en Emmen. Dit kunnen bijvoorbeeld de eigendomsrechten zijn, maar ook de productie van een bepaald product. Dit moet door de aanvrager(s) in de aanvraag te worden uitgelegd en onderbouwd.

Planning

Vanaf 23 januari 2023 start het proces van het indienen van jouw aanvraag. Het proces bestaat uit de volgende stappen:

 • Stap 1: Aan de hand van het concept-format projectplan ga je in gesprek met de provincie (inhoudelijk) en met het SNN (subsidie-technisch).

  Contactgegevens:
  Provincie Groningen: europeseprogrammas@provinciegroningen.nl 
  Gemeente Emmen: Susan van Harten, jtf@emmen.nl
  SNN: jtf@snn.nl of bel naar 050-5224 900
 • Stap 2: Vervolgens dien je de volledige aanvraag in.
 • Stap 3: Na het indienen van de volledige aanvraag gaan wij de aanvraag controleren op compleetheid.
 • Stap 4: Wanneer de aanvraag compleet is ingediend, wordt de aanvraag beoordeeld door de Deskundigencommissie. Bij een positief advies vindt een subsidie-technische beoordeling plaats door het SNN.

Let op! 

De subsidieregeling is opgedeeld in twee regelingen: Subsidieregeling investering en opleiding (provincie Groningen-gemeente Emmen) en Call grote kennis- en valorisatieprojecten (JTF-regio samenwerking). Beide regelingen zijn dus opgenomen in één document. Deze vind je onder "wet- en regelgeving". 

Voor de Subsidieregeling investering en opleiding (provincie Groningen-gemeente Emmen) zie pagina 1 tot en met 6.
Voor de Call grote kennis- en valorisatieprojecten (JTF-regio samenwerking) zie pagina 6 tot en met 8.

Call grote kennis- en valorisatieprojecten (JTF-regio samenwerking) aanvragen?

Lees hier wat je nodig hebt voor je aanvraag

Meer informatie over het JTF?

Het Just Transition Fund (JTF) is een van de programma’s die middelen beschikbaar stellen om de doelen en kansen van de noordelijke regionale innovatiestrategie (RIS3) te kunnen bereiken. Met de RIS3 zetten we in op een innovatiever en sterker Noord-Nederland en werken we aan een circulaire, sociale en inclusieve regio. Met het JTF kunnen we tot 2027 in Noord-Nederland 330 miljoen euro inzetten om de economische en sociale gevolgen van de energietransitie op te vangen. Ook werken we hiermee aan een groene economie die bijdraagt aan de brede welvaart, mét nieuwe werkgelegenheid.

Meer informatie vind je op de pagina Programma JTF 2021-2027.

Revolutie in de glasindustrie: slimme robot zorgt voor slanke flessen

Raak geïnspireerd

Voor twee Groningse hightech-bedrijven begon in 2017 een groot avontuur. Ze ontwikkelden een robot die een revolutie veroorzaakt in de glasindustrie.

Foto Menno Kooistra, Algemeen Directeur STT

Niet gevonden wat je zocht?

Misschien zijn deze subsidies wat voor jou.

Subsidie randvoorwaardelijke infrastructuur (JTF)

Open
Locatie: Drenthe, Groningen
Status: Aanvragen mogelijk t/m 29 maart 2024

Ontvang max. €10.000.000,- subsidie voor investeringen in randvoorwaardelijke infrastructuur, utiliteiten en slimme opslagsystemen.

Subsidie energiebesparing Drents MKB

Open
Locatie: Drenthe
Status: Aanvragen mogelijk t/m 31 december 2024

Ontvang maximaal € 30.000 subsidie voor het treffen van energiebesparende maatregelen die bijdragen aan het verlagen van de energiekosten.

Subsidie Waardevermeerdering Zakelijk

Sluit binnenkort
Locatie: Drenthe, Groningen
Status: Aanvragen mogelijk t/m 8 oktober 2023

Tot € 4.000 subsidie voor zakelijke woningeigenaren met aardbevingsschade en woonachtig in het aardbevingsgebied die hun woning energiezuinig willen maken.

Subsidie Verduurzaming Groningen - € 7.000 (Zakelijk)

Open
Locatie: Groningen
Status: Aanvragen mogelijk t/m 1 juli 2026

Tot € 7.000,- subsidie om jouw pand te verduurzamen. Bedoeld voor woningeigenaren die een overeenkomst met een aannemer hebben voor de versterking van hun woning.

Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen – € 17.000 (Zakelijk)

Open
Locatie: Groningen
Status: Aanvragen mogelijk t/m 1 juli 2026

Tot € 17.000,- subsidie om jouw gebouw te verduurzamen én te verbeteren. Bedoeld voor eigenaren die een beoordeling met de nieuwe inzichten hebben of krijgen, of waarvan volgens de beoordeling met verouderde inzichten voldoet aan de veiligheidsnorm.

Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen – € 10.000 (Zakelijk)

Open
Locatie: Groningen
Status: Aanvragen mogelijk t/m 31 december 2025

Tot € 10.000,- subsidie om jouw zakelijke pand te verduurzamen én te verbeteren. Bedoeld voor woningen die niet in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen zitten, maar wel in het het gebied staan waar de waardedalingsregeling geldt.

Subsidie Duurzaam Boeren Drenthe – Melkveehouderij

Gesloten
Locatie: Drenthe
Status: Aanvragen niet meer mogelijk

Deze subsidie is bedoeld om Drentse melkveehouders te stimuleren om hun bedrijfsvoering verder te verduurzamen op het gebied van water, bodem, klimaat en stikstof.

blok A op norm (zakelijk)

Open
Locatie: Groningen
Status: Aanvragen mogelijk t/m 15 november 2026

Heb je van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) een brief gehad dat je woning binnen Blok A valt? En is het versterkingsadvies gedaan met inzichten die nog geen rekening houden met het stoppen van de gaswinning in 2022 en 2023? Dan is deze subsidie van €13.000 voor jou beschikbaar. De subsidie...

Voucherregeling Energiecoöperaties Fryslân

Gesloten
Locatie: Friesland
Status: Aanvragen niet meer mogelijk

Ben jij als energiecoöperatie gevestigd in Friesland en wil je duurzaam en lokaal opgewekte energie gaan leveren? Kun je in de voorbereiding hierop wel wat hulp en expertise gebruiken bij het versterken van je businesscase? Met deze subsidie kun je een onafhankelijke deskundige inschakelen die je...