Ontwikkeling waterstofketens (NPG)
Wil jij samen met andere Groningse partijen werken aan de overstap van fossiele energie naar waterstof - als energie of grondstof? Vraag dan deze subsidie aan.
Wil jij samen met andere partijen investeren in waterstof en ben jij gevestigd in Groningen? Met deze subsidie kun je tot 50% subsidie ontvangen om jullie plannen uit te voeren voor de overstap van fossiele energie naar waterstof.
Ontvang subsidie om samen de mogelijkheden voor het ontwikkelen van een waterstofketen te verkennen. Denk aan de productie, het transport, de opslag en het gebruik van waterstof. Laat bijvoorbeeld een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren of een concreet uitvoeringsplan maken. Je kunt ook subsidie krijgen voor echte investeringen, zoals het bouwen van nieuwe installaties of het aanpassen van bestaande apparatuur voor het gebruik van waterstof.
Voor wie is deze subsidie?
Deze subsidie is voor organisaties in een samenwerkingsverband in de provincie Groningen.
Waarvoor kun je subsidie krijgen?
-
Voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek naar het inzetten van waterstof in een keten, als energiebron of als grondstof.
-
Voor het laten maken van een concreet uitvoeringsplan om de waterstofketen te bouwen.
-
Voor investeringen in het bouwen van een waterstofketen.
-
Voor het upgraden van installaties zodat ze werken op blauwe waterstof in plaats van fossiele brandstoffen. Denk aan:
- het aanpassen aan industriële installaties;
- het omzetten naar hybride systemen.
Welke kosten komen in aanmerking voor subsidie?
-
De kosten voor het inschakelen van een externe deskundige.
-
Investeringskosten, zoals aanschafkosten en installatiekosten.
Wat zijn de voorwaarden?
-
Je bent een samenwerkingsverband van minimaal drie ondernemingen, waarvan minimaal twee gevestigd zijn in de provincie Groningen. Daar zijn de effecten ook merkbaar.
-
Je project is gericht op hernieuwbare energie. Er mag geen sprake zijn van fossiele brandstoffen.
-
Je aanvraag voldoet aan de beoordelingscriteria. Dit betekent dat je project duidelijk:
- technisch en organisatorisch haalbaar is;
- kostenefficiënt is;
- innovatief is;
- duurzaam is;
- voldoende bijdraagt aan de waterstofketen in Groningen;
- bijdraagt aan kennisdeling.
-
Ga je investeren? Dan doe je dit naar aanleiding van een opgesteld uitvoeringsplan.
-
Je start binnen een jaar met je project en rondt het binnen vier jaar af.
-
Je mag nog niet gestart zijn met het project.
-
Kijk voor alle voorwaarden in de subsidieregeling.
Een toelichting op de activiteiten
Je kunt voor vier activiteiten subsidie ontvangen: een haalbaarheidsonderzoek, een uitvoeringsplan, voor het investeren in het realiseren van een waterstofketen en voor het investeren in het ombouwen of aanpassen van bestaande installaties. Hieronder worden deze activiteiten toegelicht.
Haalbaarheidsonderzoek
Een haalbaarheidsonderzoek bekijkt of een waterstofketen (of een deel daarvan) haalbaar is. Je onderzoekt de technische, economische en organisatorische kanten van het project. Bijvoorbeeld:
- technisch: welke technologieën en processen zijn nodig voor het project? Welke andere opties zijn er?
- economisch: wat zijn de geschatte kosten, wat levert het op en hoeveel moet er worden geïnvesteerd? Hoe groot is de markt?
- organisatorisch en ruimtelijk: welke locaties, vergunningen en samenwerkingen zijn nodig om het project te realiseren?
Het doel is om duidelijkheid te krijgen over de haalbaarheid en de volgende stappen. Het is de basis voor verdere uitwerking in een uitvoeringsplan en voor het doen van investeringen. Je krijgt inzicht in de haalbaarheid en de belangrijkste vervolgstappen. Dit leg je vast in een rapport.
Uitvoeringsplan
In een uitvoeringsplan werk je een idee, zoals het resultaat vanuit een haalbaarheidsstudie, uit tot een concreet project dat klaar is voor uitvoering en investering. Je maakt duidelijk wat er moet gebeuren, hoe, wanneer en met welk budget. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn:
- technisch specificaties: beschrijving van de installaties, infrastructuur en middelen;
- financiële planning: overzicht van kosten en onderbouwing van de belangrijkste kostenposten;
- planning: globale tijdslijn met stappen, benodigde vergunningen en samenwerkingsafspraken;
- risico-inventarisatie: korte beschrijving van mogelijke uitdagingen en hoe je die wil aanpakken.
Het doel is om het project naar een concreet en uitvoerbaar niveau te brengen, zodat je daadwerkelijk kunt starten en investeren.
Investeren in het realiseren van een waterstofketen
In deze fase ga je echt aan de slag: je voert het plan uit en bouwt de waterstofketen. Dit betekent het aanleggen van de fysieke infrastructuur, installaties of andere middelen die nodig zijn voor de productie, het transport en het gebruik van groene of blauwe waterstof. Alles wat in het uitvoeringsplan is voorbereid, wordt nu gerealiseerd.
Voorbeelden van investeringen:
- productie: bouwen of uitbreiden van elektrolysers voor groene waterstof of installaties voor blauwe waterstof met CO₂-afvang en -opslag;
- transportinfrastructuur: aanleggen van pijpleidingen, compressoren of andere transport systemen om waterstof van de productielocatie naar eindgebruikers te vervoeren;
- opslag- en afnamefaciliteiten: bouw van opslagtanks of aanpassen van industriële processen om waterstof als energiebron of grondstof te gebruiken.
Investeren in het upgraden van bestaande installaties
Bij deze activiteit investeer je in het ombouwen of aanpassen van installaties die nu nog op fossiele brandstoffen draaien. Zo maak je ze geschikt voor het gebruik van blauwe waterstof.
Voorbeelden van investeringen:
- aanpassingen aan industriële installaties: aanpassen van productieprocessen en apparatuur voor het gebruik van waterstof;
- omzetting naar hybride systemen: inbouwen van systemen die zowel fossiele brandstoffen als waterstof kunnen gebruiken, als tussenstap naar volledig waterstofgebruik in de toekomst.
Regeling en toelichting
- Download bestand: Subsidieregeling Ontwikkeling waterstofketens (NPG) (PDF)
- Download bestand: Procedureregeling subsidies provincie Groningen 2018 (PDF)
- Kaderverordening subsidies provincie Groningen 2017
- Download bestand: Economische visie 2035 - Provincie Groningen (PDF)
- Download bestand: Klimaatagenda 2030 - Provincie Groningen (PDF)