Subsidie Waardevermeerdering Zakelijk

Locatie: Drenthe, Groningen
Status: Aanvragen mogelijk t/m 8 oktober 2023

Zakelijke woningeigenaren met aardbevingsschade en woonachtig in het aardbevingsgebied die hun woning energiezuinig willen maken.

Bouwvakker met verwarmingsmateriaal

Samenvatting

 • Maximaal bedrag
  € 4.000,-
 • Resterend budget
  € 22.800.000,-
 • Besluit op aanvraag
  14 weken
 • Aanvragen mogelijk vanaf
  1 april 2017
 • Aanvragen mogelijk t/m
  8 oktober 2023
 • Subsidiepercentage
  100%

Subsidie voor zakelijke woningeigenaren in het aardbevingsgebied met erkende aardbevingsschade die hun woning energiezuinig willen maken. Alleen woonbestemmingen als gebruiksdoel komen in aanmerking. De bijdrage bij verlening bedraagt 100% van de kosten met een maximum van € 4.000,-

Voor wie is deze subsidie?

Zakelijke woningeigenaren die erkende aardbevingsschade hebben aan de woning. Je komt in aanmerking voor Waardevermeerdering Zakelijk wanneer je eigenaar bent van een woning, maar deze niet zelf bewoont. Let op! Alleen woonbestemmingen als gebruiksdoel komen in aanmerking.

Ben je particulier woningeigenaar? Je kunt deze subsidie ook als particulier aanvragen. Ga voor meer informatie naar de subsidiepagina: Subsidie Waardevermeerdering.

Waarvoor kun je subsidie krijgen?

 • dak-, vloer- of gevelisolatie

 • muurisolatie

 • HR++(+) glas

 • kozijn vereist voor HR++(+) glas

 • isolerend glas voor een monument

 • kozijn vereist voor het isoleren van glas voor een monument

 • combiketel met hoog rendement inclusief daarvoor vereiste verwarmingselementen en leidingen voor zover niet aanwezig

 • (micro) HRe ketel

 • HR luchtverwarming

 • zonnepanelen en zonnecollectoren

 • zonneboiler

 • pelletkachel

 • warmtepomp

 • infraroodpanelen

 • warmte-koudeopslag

 • technieken voor warmteterugwinning

 • lage temperatuurverwarming

 • energiezuinige vloerverwarmingspomp

 • apparaat te koppelen aan een slimme meter, hoofdzakelijk bedoeld voor het geven van inzicht in het energieverbruik

 • technieken voor de opwekking van windenergie

Wat zijn de voorwaarden?

 • Schadeadres moet een woonbestemming als gebruiksdoel zijn

 • Je bent woningeigenaar met erkende aardbevingsschade van minimaal € 1.000 met 1 van de onderstaande bewijsstukken:

  1. Een door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) schade door bodembeweging als gevolg van gaswinning in het Groningenveld is vastgesteld en erkend is vanaf 1 januari 2016;
  2. Een schaderapport van het Centrum Veilig Wonen (CVW) dat aantoont dat er sprake is van erkende aardbevingsschade (categorie a of b) en is erkend vanaf 1 januari 2016;
  3. Een uitspraak van een rechter van de Arbiter Bodembeweging waarin gesteld wordt dat de schade opgetreden is als gevolg van aardbevingsschade (categorie a of b) en erkend is vanaf 1 januari 2016;
  4. Een aanbiedingsbrief "oude schademelding" van de NAM ontvangen;
  5. Een schaderapport of besluitbrief van de Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en erkend is vanaf 1 maart 2018;
  6. Een schaderapport of besluitbrief van de Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) ontvangen nadat je akkoord bent gegaan met de stuwmeerregeling en erkend is vanaf 1 maart 2018;
 • Je hebt niet eerder (als huidige eigenaar) subsidie ontvangen voor hetzelfde adres vanuit de (vorige) Tijdelijke Regeling Waardevermeerdering.

Offertes en facturen

Zijn de energiebesparende maatregelen nog niet uitgevoerd?

Lever dan een getekende offerte of een getekende opdrachtbevestiging aan. Hier moet de startdatum of weeknummer van aanvang van de werkzaamheden op staan (binnen 24 maanden), met een handtekening van de installateur en van jou als aanvrager. De offerte mag niet ouder zijn dan twee maanden.  

Let op! Als je een handtekening onder de offerte zet, ga je een verplichting aan. Ligt de datum van ondertekenen vóór de datum van het schaderapport? Dan ben je de verplichting te vroeg aangegaan. 

U mag de offerte ondertekenen onder voorbehoud van de subsidie. Mocht uw aanvraag worden afgewezen, dan heeft u geen verplichting met de installateur. Verder mag de startdatum of weeknummer van de werkzaamheden onder voorbehoud van de planning en materialen zijn afgesproken. De werkzaamheden moeten uiteindelijk binnen 24 maanden zijn uitgevoerd. 

Heb je de energiebesparende maatregelen al uit laten voeren?

Lever dan de eindfactuur met betalingsbewijs aan. Je komt alleen met terugwerkende kracht in aanmerking als de datum van de eindfactuur en het betaalbewijs na de datum van het adviesrapport ligt. Dit betekent dat je eerst een schriftelijke bevestiging hebt gekregen van erkende bevingsschade (besluitbrief). Daarna zijn de energiebesparende maatregelen uitgevoerd en heb je de factuur ontvangen en betaald.

Als je een aanvraag indient op basis van een offerte waarvan de verplichting te vroeg is aangegaan, dan kun je dit niet herstellen met een factuur die wel voldoet. Wij hebben dan immers al opgemerkt dat de verplichting is aangegaan op een datum voor de datum van erkenning van schade.

Aanbiedingsbrief "Beving Zuidlaren afhandeling oude schademelding" van de NAM

Let op! Met deze aanbiedingsbrieven is het niet mogelijk om een aanvraag in te dienen.

Subsidie Waardevermeerdering aanvragen?

Lees hier wat je nodig hebt voor je aanvraag

Duurzaam wonen in Delfzijl

Raak geïnspireerd

Op het huis van de familie Battjes in Delfzijl liggen sinds kort zonnepanelen. Ze zijn bekostigd met subsidie uit de waardevermeerderingsregeling.

Foto meneer Battjes, woningeigenaar in Delfzijl

Niet gevonden wat je zocht?

Misschien zijn deze subsidies wat voor jou.

Subsidie randvoorwaardelijke infrastructuur (JTF)

Open
Locatie: Drenthe, Groningen
Status: Aanvragen mogelijk t/m 29 maart 2024

Ontvang max. €10.000.000,- subsidie voor investeringen in randvoorwaardelijke infrastructuur, utiliteiten en slimme opslagsystemen.

Subsidie energiebesparing Drents MKB

Open
Locatie: Drenthe
Status: Aanvragen mogelijk t/m 31 december 2024

Ontvang maximaal € 30.000 subsidie voor het treffen van energiebesparende maatregelen die bijdragen aan het verlagen van de energiekosten.

Subsidie Verduurzaming Groningen - € 7.000 (Zakelijk)

Open
Locatie: Groningen
Status: Aanvragen mogelijk t/m 1 juli 2026

Tot € 7.000,- subsidie om jouw pand te verduurzamen. Bedoeld voor woningeigenaren die een overeenkomst met een aannemer hebben voor de versterking van hun woning.

Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen – € 17.000 (Zakelijk)

Open
Locatie: Groningen
Status: Aanvragen mogelijk t/m 1 juli 2026

Tot € 17.000,- subsidie om jouw gebouw te verduurzamen én te verbeteren. Bedoeld voor eigenaren die een beoordeling met de nieuwe inzichten hebben of krijgen, of waarvan volgens de beoordeling met verouderde inzichten voldoet aan de veiligheidsnorm.

Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen – € 10.000 (Zakelijk)

Open
Locatie: Groningen
Status: Aanvragen mogelijk t/m 31 december 2025

Tot € 10.000,- subsidie om jouw zakelijke pand te verduurzamen én te verbeteren. Bedoeld voor woningen die niet in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen zitten, maar wel in het het gebied staan waar de waardedalingsregeling geldt.

Subsidie Duurzaam Boeren Drenthe – Melkveehouderij

Gesloten
Locatie: Drenthe
Status: Aanvragen niet meer mogelijk

Deze subsidie is bedoeld om Drentse melkveehouders te stimuleren om hun bedrijfsvoering verder te verduurzamen op het gebied van water, bodem, klimaat en stikstof.

blok A op norm (zakelijk)

Open
Locatie: Groningen
Status: Aanvragen mogelijk t/m 15 november 2026

Heb je van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) een brief gehad dat je woning binnen Blok A valt? En is het versterkingsadvies gedaan met inzichten die nog geen rekening houden met het stoppen van de gaswinning in 2022 en 2023? Dan is deze subsidie van €13.000 voor jou beschikbaar. De subsidie...

Voucherregeling Energiecoöperaties Fryslân

Gesloten
Locatie: Friesland
Status: Aanvragen niet meer mogelijk

Ben jij als energiecoöperatie gevestigd in Friesland en wil je duurzaam en lokaal opgewekte energie gaan leveren? Kun je in de voorbereiding hierop wel wat hulp en expertise gebruiken bij het versterken van je businesscase? Met deze subsidie kun je een onafhankelijke deskundige inschakelen die je...