Slimme energiesystemen en duurzame energie
Ontvang subsidie voor het onderzoeken, ontwikkelen en/of testen van jullie oplossing. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe technologieën of het combineren van bestaande technologieën in nieuwe, slimme, duurzame concepten.

Program: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 2021-2027
Deze subsidie wordt mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 2021-2027 (EFRO).
Meer informatie
Voor wie is deze subsidie?
De subsidie is bedoeld voor samenwerkingsprojecten die divers van aard kunnen zijn. Een project kwalificeert als samenwerkingsproject als er sprake is van samenwerking tussen tenminste twee onafhankelijke partijen, zoals bijvoorbeeld bedrijven en kennisinstellingen of als er sprake is van een samenwerkingsverband met rechtspersoon, zoals bijvoorbeeld een energiecoöperatie of energiegemeenschap.
Waarvoor kun je subsidie krijgen?
Werken jullie aan vernieuwende oplossingen voor de energietransitie op lokaal en-of regionaal niveau? Deze subsidie biedt ondersteuning aan samenwerkingsprojecten die het gebruik van én de opwekking van meer duurzame energie mogelijk maken binnen de bestaande energie-infrastructuur. Denk aan slimme energiesystemen - inclusief energieopslag, systeemintegratie, nieuwe technologieën en nieuwe verdienmodellen. Jullie project draagt bij aan duurzame groei én biedt kansen voor het noordelijk mkb.
Ontvang subsidie voor het onderzoeken, ontwikkelen en/of testen van jullie oplossing (eerste uitrol). Denk bijvoorbeeld aan nieuwe technologieën of het combineren van bestaande technologieën in nieuwe, slimme, duurzame concepten. Maar ook aan het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen.
Wat zijn de voorwaarden?
-
Deze openstelling richt zich primair op de provincies Fryslân en Drenthe, maar ook projecten op noordelijke schaal worden aangemoedigd een aanvraag in te dienen. Projecten waarvan de effecten merendeels binnen de provincie Groningen neerslaan, zijn uitgesloten van deze openstelling. Voor deze projecten kan mogelijk een beroep worden gedaan op (toekomstige) openstellingen vanuit het JTF-programma.
-
Projecten kunnen een minimale subsidie van € 200.000, - en een maximale subsidie van € 5.000.000,- aanvragen. De subsidie voor het project bedraagt maximaal 50 procent van de subsidiabele kosten, tenzij de geldende staatssteunregels een lager percentage vereisen.
-
In de aanvraag dient te worden gemotiveerd dat de subsidie, in de gevraagde omvang, noodzakelijk is om het project te realiseren. Hierbij dient inzichtelijk te worden gemaakt hoe het overige deel van de kosten gefinancierd wordt en of, voor delen van het project, aanspraak wordt gemaakt op andere subsidies.
-
De maximale duur voor een project is vier jaar na afgifte van de subsidiebeschikking, waarbij de einddatum ligt op uiterlijk 30 juni 2029.
Zie voor meer voorwaarden de Uitvoeringsregeling.
Wat zijn de verschillen tussen deze openstelling en eerdere subsidies?
Deze openstelling verschilt van eerdere subsidies door de nadrukkelijke focus op de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie. De subsidie biedt ondersteuning aan samenwerkingsprojecten die het gebruik van én de opwekking van meer duurzame energie mogelijk maken binnen de bestaande energie-infrastructuur.
Documenten
- Download bestand: Uitvoeringsregeling Slimme energiesystemen en duurzame energie (PDF)
- Download bestand: Handboek EFRO 2021 - 2027 (PDF)
Wet- en regelgeving
- Download bestand: RIS3 2021 - 2027 (PDF)
- Download bestand: EFRO-NNL 2021-2027 – Volledig programma (PDF)
- Download bestand: Uitvoeringswet EFRO (PDF)
- Download bestand: Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies (PDF)
- Download bestand: Categoriseringstabel EFRO 2021-2027 (PDF)
- Verordening EU 651/2014 AGVV
- Verordening EU 2021-1060
- Verordening De-minimissteun Nr. 1407/2013
- Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies
- Algemene Wet Bestuursrecht