Dit-werkt.nl matcht werkzoekenden straks nog slimmer aan werk

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Als loopbaancoach hoorde Herman Miedema zichzelf vaak hetzelfde vertellen aan zijn cliënten: tips om te solliciteren, tips om een netwerk op te bouwen, advies over het benaderen van bedrijven, begeleiding bij het zoeken van geschikt werk. Dat bracht hem op het idee om een geautomatiseerd systeem te bouwen dat helemaal ingericht is rondom het proces van werkzoekenden. Miedema: “Er zijn natuurlijk heel erg veel vacaturesites, maar die zijn vooral opgebouwd vanuit de werkgeversgedachte. Voor werknemers die in een traject zitten naar nieuw werk, was er eigenlijk geen geschikte applicatie. Ik wilde de kennis die ik heb over hoe je aan geschikt betaald werk komt graag delen. Toen ben ik aan de slag gegaan met dit-werkt.nl."

Foto Herman Miedema, dit-werkt.nl

Veel meer dan een vacaturesite

De applicatie doet meer dan het tonen van geschikte vacatures. Het zet vooral in op alle activiteiten die een werkzoekende kan ontplooien om een droombaan te vinden. “Het systeem matcht kandidaten bijvoorbeeld met een geschikt bedrijf, ook al is daar op dat moment geen vacature. Vervolgens wordt de kandidaat aangemoedigd om daar contact te leggen, maar krijgt het ook handvatten om dat goed te doen. Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid om een sociaal veilige omgeving te creëren van bijvoorbeeld vrienden of familie en die mee laten kijken in de stappen die de werkzoekende zet. Ook zit er een service in die proactief sollicitatietips geeft via e-mail” aldus Miedema. Veel meer dan alleen een vacaturesite, dus.

Maatwerk voor een steuntje in de rug

Op dit moment werkt dit-werkt.nl samen met een aantal partijen die vanuit een maatschappelijke noodzaak werkzoekenden moeten begeleiden, bijvoorbeeld omdat er een bijstandssituatie is ontstaan. Die partijen hebben de beschikking over een dashboard waarin ze alle activiteiten van alle werkzoekenden die ze onder hun hoede hebben kunnen monitoren. En dus ook bijsturen waar nodig. “Het is een vriendelijke manier van kunnen motiveren en activeren. Ondanks de case load van sommige werkcoachbegeleiders, kan er op deze manier toch interactie op maat plaatsvinden. Dat is vaak net dat steuntje in de rug dat een werkzoekende nodig heeft, hebben we gemerkt” legt Miedema uit. “Dat maatwerk maakt ook dat de applicatie geschikt is voor veel meer markten en trajecten."

Verrijking van het matchen naar geschikt werk

Nu de arbeidsmarkt weer aantrekt, maar ook op andere manieren volop in beweging is, ziet Miedema dat er een andere behoefte ontstaat als het gaat om het maken van matches. “Sommige kandidaten lopen er tegenaan dat er geen vacatures zijn die overeenkomen met het beroep dat ze eerder deden. En lopen dan op dit moment redelijk vast, ondanks ons slimme systeem. Dat wilden we oplossen door een nieuw algoritme te bouwen dat op een andere, meer flexibelere manier kan matchen tussen mens en werk. We kijken dan bijvoorbeeld ook naar de vaardigheden die zijn opgedaan in het arbeidsverleden. ”Project Tandwiel ziet het levenslicht dankzij de steun van de InnovatieregelinG van Economic Board Groningen. “Innovatie is altijd risicovol. Het kost tijd en daarmee geld, zonder dat je van te voren zeker weet of het gaat werken. Bovendien is er een risico wat betreft het in de markt zetten van de dienstverlening. De ondersteuning vanuit de regeling maakte het voor ons mogelijk dit project toch op te starten en te experimenteren met dit nieuwe matchen.”

Herman Miedema

"De ondersteuning vanuit de EBG InnovatieregelinG zorgde ervoor dat we konden experimenteren met een nieuw algoritme voor in onze applicatie. Dit algoritme kan er voor gaan zorgen dat werkzoekenden betere matches maken met beroepsprofielen uit onze database. Dat betekent een bredere horizon aan mogelijke banen, geprofileerd op basis van kennis en kunde in plaats van op het beroep zelf." 

Positieve reacties

Inmiddels zit een groot deel van de ontwikkeling van het nieuwe matchingssysteem erop en draait dit-werkt.nl de eerste pilots. “We zijn erg ver en de eerste reacties zijn heel positief. We merken dat kandidaten geïnspireerd raken om verder te kijken dan dat ze in eerste instantie doen. Het systeem matcht nu niet alleen op synoniemen van beroepen, maar kijkt veel meer naar skills, kennis en kunde. Kun je bijvoorbeeld goed met mensen werken? Dan zijn er x aantal beroepen, vacatures en bedrijven die daar aan voldoen. Maar dan kan het wel zijn dat dit een heel andere branche is dan dat je gewend bent. Zo hopen we meer mobiliteit te creëren en natuurlijk sneller geschikt werk te vinden voor de kandidaten. Dus we werken de komende tijd verder aan het verfijnen van het systeem en hopen het dan breed te kunnen uitrollen.

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van Economic Board Groningen.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul het formulier in om je aan te melden. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen. We versturen de SNN Nieuwsbrief twee keer per maand.